Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 ян. 2008, 12:10 ч.

след навършване на 2 години - неплатен?

  • 1 396
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

дъщеря ми става на 2 на 30.01.2008. Досега я гледаше бабата, на която съм прехвърлила майчинството.
Питането е може ли бабата сега да ползва 6-те месеца неплатен и след това натрупалата се платена отпуска или не?
Работодателят твърди, че не е длъжен да даде 6 месеца неплатен и да плаща осигуровки. Тя (баба) трябва сама да си ги внася и дори и да и дадат неплатения не се признавал за трудов стаж. А за ползване на платен отпуск и дума да не става.

Малко ме съмнява нещо, ще се радвам ако някой помогне. Иска ми се да мога да им цитирам точка от закона, че да им затворя устата.
Още повече, че работодателя е държавно предприятие...

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 13 925
1. Не съм юрист
2. Чл. 167а, ал. (2) от КТ твърди, че може да се ползва неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст от родител на родителите на детето.
3. Чл. 167(9) казва, че това време се признава за трудов стаж.

4. По никой начин не може да й бъде забранено да ползва полагаемата се отпуска, натрупана за това време.

# 2
  • Мнения: 16 105
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. /Бабата не е родител/
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.


"Питането е може ли бабата сега да ползва 6-те месеца неплатен и след това натрупалата се платена отпуска или не?"

На първият въпрос е отговорено в закона кой може да ползва отпуск по чл. 167 а/КТ.
На втория въпрос- след като бабата е гледала детето и е ползвала отпуск, следователно тя се е намирала и в момента се намира в трудови правоотношения със собствения си работодател. През това време, през което е гледала внучето си, тя не е ползвала платен годишен отпуск, който продължава да бъде дължим и който тя има право да ползва.

"Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
...2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател."

Много е важно ако работодателят не желае да предостави ползването на платен годишен отпуск доброволно на жената, а тя реши да се възползва от правото си по чл. 176, ал.3 от КТ, даден по- горе, да подаде писмено заявление минимум две седмици преди заявената начална дата на ползване на отпуска, като се подсигури с екземпляр от заявлението, който да устане у нея и на който е поставен входящ номер на предприятието, в което работи.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 995
Аз сега съм така. Накараха ме да си плащам осигуровките. Платен не съм ползвала откак съм на работа- 2.05год. И не мога да се заяждам, щото са приятели на свекърите, т.е. уредиха ме да почна работа там, за майчинство.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт