Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В La Redoute и по света

Мнения: 44
Дали защото съм бременна Wink или просто защото от години не бях яла Солен Кейк, много ми се дояде. Ами като ми се хапва, ще си направя. Поисках рецептата и запретнах ръкави.
Очаквам отзиви и вашите варинати Smile
Цитирай


Мнения: 8 577
Вкъщи харесваме този: /не помня откъде е рецептата/

Продукти:
3 ч.ч. брашно
4 яйца
пакетче краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
непълна чаена лъжичка сода
200 гр сирене

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата, прибавя се киселото мляко с разтворената в него сода, разтопената мазнина и натрошеното сирене. Към разбърканата смес постепенно се добавя брашното докато се получи не много гъсто тесто, което се сипва в намазана тава и се пече при умерена температура.

И тези мъфини, които аз правя в кексова форма като кекс.
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
СОЛЕН КЕКС
 
•   100мл олио
•   1 ч.ч. кисело мляко
•   1 ч.ч. брашно
•   1/2 ч.ч. царевично брашно
•   ½  ч.ч. овесени и пшеничени трици
•   1 пакетче бакпулвер
•   Магданоз
•   1 щипка сол
•   1/2 ч.ч. маслини
•   2 кисели краставички
•   3 яйца,
•   сирене,
•   кашкавал
•   ½ ч.ч. царевица
Разбивате 3 яйца с мазнината и киселото мляко, като постепенно прибавяте пресятото и смесено с бакпулвера брашно, докато се сгъсти. Останалите продукти нарязвате на дребно, маслините изчистете от костилките. Накрая добавяте на ситно нарязания магданоз и подправяте по избор и сол. Сместа изливате в намаслена и посипана с брашно тавичка и печете при 180-200гр.



Цитирай

В La Redoute и по света

Мнения: 44
Много ми хареса идеята Smile Естел. Аз харесвам и ползвам предимно типово брашно и всякакви такива пълнозърнести. Ще пробвам следващия път и твоята Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 032
Моят солен кейк:
150-200 гр сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, лъжичка сода, чаша и половина брашно, 2с.л. олио, 2 яйца(те са пожелание). Продуктите се смесват и изсипват в намаслена тавичка. Пече се на умерена фурна.
Това е любимата ни неделна закуска. Много лесно и бързо, а и страшно вкусно. А ако се спазят пропорциите на продуктите, но брашното се увеличи на 1/2 кг. се оформят т.нар. суворовски питки. Те също са страхотни, при печенето им, може да се сложи парченце масло върху всяка питка.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
нашият любим е този италиански солен кекс

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко с разтворена в нея 1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. натрошено сирене
1 кафяна чашка олио
2 ч.ч. брашно с 1 бакпулвер в тях (ако е на прах 1 1/2 с.л., може и 2 но на мен ми намирисва малко...)
всичко това го разбиваш по традиционния начин и следват екстрите:
сушени домати нарязани на малки парченца, маслини и пресен босилек или риган (аз предпочитам босилек).   

пека кекса във форма на 180 градуса, проверявам дали е готов с клечка. това количество продукти дава кекс до половината на формата приблизително, тъй че можеш да удвоиш сместа ако искаш 
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
Ммм обичам солен кейк и благодаря за интересните рецепти  bowuu  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 311
Този кекс (френска рецепта) е от друг форум, може и тук да е бил публикуван, не помня. След 4-5 рецепти, които съм правила, този е най-харесваният в къщи:
СОЛЕН КЕКС С МАСЛИНИ

180 г брашно
1 пак. бакпулвер
3 яйца
100 мл олио
100 мл кисело мляко или сметана 
сол - на вкус
чер пипер - на вкус
100 г черни маслини без костилки
100 г зелени маслини без костилки
150 г пушени гърди
150 г настъргано жълто сирене тип кашкавал

Брашното се разбърква добре с бакпулвера. Яйцата се разбиват с тел заедно с олиото и млякото (сметаната), подправят се на вкус и се прибавят към брашното, като се бърка непрекъснато. Когато сместа се изглади хубаво, се добавят двата вида маслини и пушените гърди, нарязани на кубчета, както и настърганото жълто сирене. Всичко се изсипва в намаслена форма за кекс и се пече 50 минути на 180 градуса.

Това е оригиналът, аз лично внесох някои дребни козметични промени в него:
- мисля, че от сол почти няма нужда при доста солените съставки;
- понеже не обичам пушени гърди , слагам шунка;
- чак пък цяла чаша сметана... айде няма нужда - става много хубаво само с мляко;
- пропорцията обикновено я удвоявам, защото така и така ще си играя, поне да има за народонаселението.

И моята редакция: 100 грама зелени маслини ми идват много (слагам 5-6). Много често го правя и без колбас, ако нямам пушен бекон. Кренвиршите са боклучави, меките салми ми миришат особено...А сол си слагам.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.