Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Има в Нашите деца 2 теми в момента, в които отново се повдигна въпроса за това бедствие за родителите, наречено - Лятна ваканция и сборни групи по квартали....  ooooh!

Ето линкове към двете теми, надявам се Мод-овете да ги слеят

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=252421.0
и
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=253855.0 - темите вече са сляти и този линк НЕ РАБОТИ вече  Peace

Въпросът ми е: Има ли нещо още, което може да се направи по въпроса - нямам предвид само петиция, защото такава вече имаше миналата година. Г-жа Фандъкова излезе по медиите каза 20 приказки, празни предизборни обещания и ....дотам.
Питам тук, защото вие сте хората, които смятам, че са наясно как стои въпросът с комуникацията с правителството и със съответните институции.

Дано и за вас темата е важна! Защото за мен, а и за доста от приятелите ми е си е жив ужас планирането на отпуски и подмятането на децата по баби и т.н.  Peace

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 16:46 от правда_z

# 1
 • София
 • Мнения: 1 209
здравейте, аз съм от тези, за които проблемът е наболял. не сме добре бабо-въоръжени. миналата година имахме късмет, защото нашето ОДЗ бе дежурно. за идващото лято не ми се мисли. имам ли4ното убеждение, 4е г-жа фъндъкова няма да направи кой знае какво. била е директор в моето у4илище и имам впе4атление, което ме кара да се съмнявам, 4е нещата пак ще се сведат до обещания. за жалост, оба4е, избори скоро не идват.... поне кметски не. за мен нещата не опират до финанси, а до добра организация.
 Naughty

# 2
 • София
 • Мнения: 137
Здравейте,аз също съм ЗА...всмисъл трябва да се направи нещо. Hug

Ние също нямаме баби ,на които да разчитаме.А отпуските ни не са толкова големи...направо не ми се мисли какво ще правим лятото  ooooh!

А Г-жа Фандъкова според мен само даде напразни обещания и това е...  #Cussing out

Наистина е въпрос на организация,а и на загриженост за децата всъщност  Crossing Arms

# 3
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Явно темата не е интересна за никой, все пак 14 човека са я прочели, и никой не е счел за необходимо да вземе отношение...
Благодаря Ви!!!  Peace

 

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 17:03 от правда_z

# 4
 • София
 • Мнения: 4 181
Правде, темата е не само интересна, а ужасно наболяла.
Говорили сме по този въпрос. Прицнипно съм се уговорила с общината, че ще изчакаме да мине истерията покрай новата система за прием и ще си направим една среща, на която да поговорим сериозно по въпроса.

Това за което ще ви помоля е следното, аз досега не съм се сблъсквала с проблема, защото скоро тръгнахме на ясла.
Моля ви обяснете ми най-подробно механизма. Какво става, ако градината почива, колко дежурни градини има, задължени ли са да има такива, как става кандидатстването за дежурна градина и въобще каквото се сетите по въпроса.
пишете вашите градини/ясли колко време почиват и дали сте давали детето си на дежурна градина. Плюсове и минуси на дежурните градини.

# 5
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Благодаря ти, Хриси!
Мога да кажа как е при нас, в нашата ясла. В Нашите деца, има тема, в която сме започнали обсъждането, и тами има по-подробна информация по въпроса ще ти я копирам.
Значи в нашата ясла 68 ОДЗ в Люлин 7 - ваканцията е 2 месеца и половина - юли, август и до 15-ти септември.
За този период за всеки месец има по 2 дежурни ясли в целия Люлин - т.е. 2 ОДЗ-та за 10 микрорайона.
1. Най-често яслата е твърде далече от мястото, където живееш, и се получава едно безкрайно тичане - сутрин и вечер.
2. Обикновено грижата за децата, съвсем не е същата, както ако поне са си в своята ясла, въобще не говорим да е с персонала, с който е свикнало - това вече ще е лукс.
Моят горчив опит е, всъщност знаеш го - на 4-ия ден от дежурната група бяхме в болница. И това, докато детето беше в нашето ОДЗ, просто с лелките от другата ясла.
Аз например живея в Люлин 10, а следващия месец дежурна беше ясла в Люлин 2. Това е доста голямо разстояние, между което транспорт няма. Респективно трудностите за и за живущите в 1-ви и 2-ри Люлин, които трябва да стигнат до Люлин 7, например!  Peace

Стана дълго и доста несистематизирано, но съм на работа...
Ако искате още нещо да обясня, мога да го направя!

Поздрави!

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 16:42 от правда_z

# 6
 • София
 • Мнения: 1 209
пардон писах с намерение да е за тук, а го копнах в другата тема :
самоцитирам се

моят опит е само едногодишен, но ще споделя не само него, а и това , което знам от близки:
- да, давам си детето на дежурна група, защото обикновено почиват 2 месеца, а аз имам максимум един, ако ми дадат и него, като отпуск. и ние сме в 68 ОДЗ - Люлин
- дежури една градина в квартал, максимум 2- ако е огромен като Люлин.
- самото подаване на молба за присъствие на детето в дежурна група е юридически не изрядно, защото изискват бележка от местоработата и на двамата родители, че за периода няма да ползват отпуск. доколкото ми е известно нямат право на подобно изискване нито са компетентни да го правят.
-в допълнение изисква се декларация че няма кой да се грижи да детето ти. това е правен абсурд.
- веднъж прието в градина детето има право да я посещава. замесването на 3ти лица страна в този акт е недопустимо и няма стойност.
-бележките и декларациите се изискват към месец юни, когато отпуските въобще не са гарантирани, в пове4ето слу4аи даже не са още планирани. т.е множество родители подават молби, после излизат в отпуск .
- реално броя на децата за дежурните групи е трудно установим предварително.
Повечето родители според мен се притесняват от факта че децата са друга градина/ясла. Дори домакинката на нашата каза, че не си дава детето в дежурна , защото там персонала гледал по-добре „собствените си деца”, после нуждите на проходящите. Към момента се сещам предимно за това.....

# 7
 • на запад
 • Мнения: 2 614
А ето и обещания цитат, със сведения от другите писали в темата в Нашите деца:

Да направим до тук отчет:

33 ОДЗ-юли,август
84 ОДЗ-юли,август
В Овча Купел 1/моля някой да напише номера-юли,август
168 ДГ-юли,август,до 15септември
120 ОДЗ-юли,август
62 ОДЗ-20юли,август,10септември
71 ОДЗ-юли,август
128"Феникс"-юли,август
16 ОДЗ-юли,август
56 Ясла-16 юли,август
183 ДГ-лятото...

........

Цитата не е пълен, цитирам само това, което касае конкретната тема за ваканциите!  Peace

# 8
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Доколкото знам, във Варна забраниха летните ваканции. Но там кмета имаше силен коз - т.к. лятото е най-силния сезон за града, и е недопустимо, хората да не могат да работят, а да стоят и да си гледат децата - нещо в този дух му бяха аргументите.

Но като нямаме море тук - да не би да не работим...

# 9
 • София
 • Мнения: 2 530
73 ОДЗ " Маргарита" миналата година беше ваканция юли и август, както и тази година до 7 януари бяха сборни групи. Не съм фен на дежурните детски градини и т.н. И все си мисля, след като стачкуваха и им вдигнаха заплатите не е ли редно да поработят малко повече за тези пари?

# 10
 • София
 • Мнения: 4 181
Добре момичета, благодаря ви за информацията.
ако ви попадне някаква разпоредба (наредба, инструкция, указания) все едно каква точно относно това как се избират дежурни градини и как се урежда приема на децата там, дайте я насам  Hug

Иначе принципно ще изчакаме да премине периода на началото на подаване на документи и ще подемем въпроса  Peace

# 11
 • на запад
 • Мнения: 2 614
След фиаското на системата и "облекчението" с подаването на документи през интернет, мисля, че назря момента да обърнем вниманние на наближаващото лято, а с него и ужаса за работещите родители - дъъъългата лятна ваканция!!!

Добре момичета, благодаря ви за информацията.
ако ви попадне някаква разпоредба (наредба, инструкция, указания) все едно каква точно относно това как се избират дежурни градини и как се урежда приема на децата там, дайте я насам  Hug

Иначе принципно ще изчакаме да премине периода на началото на подаване на документи и ще подемем въпроса  Peace

Най-интересното е, че пробвах всякакви жокери в Гугъл и такъв документ не беше открит...това ме навежда на неприятната мисъл, че не е изключено да няма такава разпоредба... Но ще пробвам още един начин да потърся от служители в Общината, да видим какво ще стане!

Повдигам темата, защото вече е февруари и до лятото остават 4-5 месеца. А после вече ще е късно!
Поздрави и успешна седмица!  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 5 399
Моето дете посещава ясла № 28 в София, ул. "Хр. Белчев". Редовната отпуска на яслата е през целият месец август.  Whistling Какво ще правя през това време, нямам никаква представа засега. Повече от 10 дена отпуска няма кой да ми даде, на баби не мога да разчитам, с детегледачки не желая да се занимавам!  Crossing Arms

Яслата се помещава в доста порутена сграда и миналогодишната й отпуска беше посветена в смяна на дограмата, освежаване на помещенията, купуване на нови играчки. Да, това няма как да стане при наличието на деца, но цял месец какво да сторя, за да не ме изгонят от работа и за да съм спокойна, че за детето ми се полагат достатъчни грижи?!?!?!  newsm78

Ще подкрепя всякакъв вариант на гласност по този проблем и ако позволите, ще участвам редовно в темата!   bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 4 181
Правде, вече сме говорили с общината  Peace
След като мине малко истерията покрай приема ще продължим работата в същата работна група, тоест с представители на общината и директорки, по всички въпроси , които искаме да обсъждаме  Peace

# 14
 • На запад...след София...в Люлин
 • Мнения: 1 000
 Привет...отново....след дълго отсъствие
за наредба не знам...ще говоря с директорката да ми даде копие от заповедта на кмета на люлин  с която пределя дежурните поради "ниската посещаемост" лятото

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт