Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 82

Здравейте мами, искам да попитам някой чувал ли е нещо за болестта дегенерация на макулата на очите и знае ли нещо за нейното лечение?  Sad

# 1
# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 3 676
Това не е точно, което сте го дали като линк.Това са ретинопатии на недоносеното или диабетна.Дегенерация на макулата е друго и се среща при възрастни хора.Но и в двамата случая може да доведе до отлепване на ретината.Аз имам дегенерация и рептури на ретините и на двете очи.Мога да ти кажа, че лечението е със специален лазер-т.е.фотокоагулация, при която кръвоносните съдове на ретината, които са се спукали се залепват.На мен лично са ми правили 3 пъти такива процедури, като последната беше миналата година.Иначе трябва да се ходи на профилактичен преглед с лазер на всеки 6 месеца.И най-важното да се избягва физическо натоварване и носене на тежки неща, бутане и разместване на мебели примерно, дори в секса трябва да се избягват пози, които натоварват главата и увеличават налягането в очите. Mr. GreenИначе лошото при отлепване на ретината са черните петна пред очите,аз съм нямала такива, но постоянно съм с мушички пред очите.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 3 676
Ето малко инфо:
Какво представлява свързаната с възрастта макулна дегенерация?

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение.
90% от хората губят нормалното си зрение поради болест. Свързаната с възрастта макулна дегенерация е широко разпространено очно заболяване и една от водещите причини за загуба на зрението. Въпреки че заболяването се разпространява все повече, информираността сред населението е на шокиращо ниско ниво.
Макулната дегенерация свързана с възрастта се развива след 60-65 годшна възраст и настъпва, когато е увредена макулата - тази част от ретината, с която виждаме финните детайли. Когато макулата е увредена,  централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не е променено. При последната фаза на заболяването се губи централното зрение. В тази зона се появява замъглено петно, поради което тези пациенти могат да различават само очертанията на обектите и загубват способността си да виждат ясно - все едно носят очила със замъглени стъкла. Могат да се разпознаят само очертанията на заобикалящия ги свят. Повечето хора запазват достатъчно зрение, така че да могат да живеят самостоятелно. Но задачи като четене и шофиране рано или късно стават невъзможни. Това очно състояние е главна причина за загуба на зрение при възрастните. Но като правило, не води до тотална слепота.Нормално /в ляво/ и увредено от макулна дегенерация /в дясно/ централно зрение

Видове:
- суха форма – среща се у 85% от хората с това заболяване. Наблюдава се когато макулната тъкан изтънее и бавно загубва функция. При нея умират светлочувствителните клетки на ретината. Най-честия симптом е леко замъгленото зрение. При около 14 до 20% от пациентите сухата форма на свързана с възрастта макулна дегенерация преминава във влажна форма.
- влажна форма – причинява се от изтичане зад макулата на кръв или плазма от абнормно разрастнали кръвоносни съдове. Влажната форма на заболяването е по-рядко срещана, но тя причинява по-големи увреждания. В случай, че не се лекува, може да се влоши много бързо. Налице е значителна загуба на зрението. Наблюдава се анормално разрастване на кръвоносни съдове, което може да доведе до кървене, формиране на ръбци и постоянно увреждане. Това нарушение се появява и прогресира по-бързо в сравнение със сухата форма и води до тежка загуба на централното зрение.

Какви са симптомите:
- загуба на способността да се виждат предметите ясно
- правите линии изглеждат налъкатушени и влошават зрението
- загуба на ясно и правилно усещане за цветовете
- при четене редовете се губят
- тъмно петно пречи на централното зрение
- сиви или бели петна се явяват в центъра на зрителното поле

Ако имате един или повече от тези симптоми, това не означава, че имате макулна дегенерация. Но ако имате който и да е от тези симптоми, необходимо е веднага да отидете на очен лекар.

Кой е с риск да развие свързана с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване се среща по-често при хора с:
- фамилна обремененост /кръвен родственик със свързана с възрастта макулна дегенерация/
- пациенти със сърдечно заболяване или белодробна инфекция
- пушачи
- бялата раса
- напредването на възрастта – около 25% от хората над 65 год. възраст страдат от МДСВ
- недостатъчен прием на някои витамини и микроелементи
- пол – жените са с по-висок риск

Как се лекува свързаната с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване води до незименна загуба на зрението. Съвременното лечение не може да възстанови вече наличната загуба на централно зрение, но може да стабилизира зрението и/или да забави неговата загуба. За правилното си функциониране макулата се нуждае от химични вещества: витамини, микроелементи и растителни пигменти, които са свързани с хранителния режим и не могат да бъдат самостоятелно създадени от тялото.
Кои са важните съставки в хранителните добавки?
1. Каротеноиди - лутеин и зеаксантин
Те предпазват окото като поглъщат високоенергийната синя светлина /част от слънчевата светлина и изкуственото осветление/ и действат като антиоксиданти, като предпазват клетките чрез неутрализиране на свободните радикали, които увреждат ретината. Лутеин и зеаксантин не се произвеждат в тялото, а се добавят чрез храната:
- зеленчуци с тъмнозелени листа - броколи, спанак
- пшеница, царевица
- яйчен жълтък
- киви, пъпеши
- коприва, водорасли
Приемането на лутеин в дневно количество от 5 до 10 мг самостоятелно или в комбинация със зеаксантин и други антиоксиданти и микроелементи, вкл.цинк, съществено подобрява плътността на макулната пигментация, способността за виждане наблизо, както и цялостното качество на зрението.
2. Омега-3 мастни киселини
Антиоксиданти, които подтискат възпалителните процеси в сърдечно-съдовата система. Подхранват и удължават живота на фоторецепторите, поддържат ги функциониращи. Спомагат за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта
3. Антиоксиданти
 - витамини А,Е,С - поддържат и подхранват епителната тъкан на ретиналните фоторецептори, предпазват от свободни радикали
 - витамини от групата В - предпазват от вредности и токсини, витамин В12 е необходим за поддържането на нервната система и синтезирането на протеини, важни за здравето на очите
 - микроелементи - цинк, манган, селен, мед - намаляват риска от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта като предпазват от образуване на свободни радикали
Препоръчително е винаги да се консултирате с офталмолог относно стойностите на хранителната си добавка. Вашият очен лекар може да прецени каква трябва да бъде дозата, дали тя трябва да се понижи или повиши или трябва да се подберат други съставки. Веществата в хранителните добавки подобряват имунната система, което повишава и цялостната жизнеспособност.

Възможностите за лечение днес са:

За лечение на сухата форма се изписват хранителни добавки, микроелементи, витамини, помагащи да се забави развитието на заболяването. Необходимо е да посещавате очен лекар според съставения от него лечебен план за Вас. Той може да Ви препоръча ежедневно да приемате мултивитаминни продукти и/или специално разработени за здравето на очите комбинации от витамини и микроелементи.

В случаите на влажна форма витамините и веществата в хранителните добавки благоприятстват лечението. За да подпомогнете имунната система е добре тези продукти да се приемат постоянно.
В последно време в света са въведени нови методи за лечение на влажната форма:  1. Фотодинамична терапия с  Visudin
При тази процедура активирано от светлина лекарство се инжектира в кръвта и чрез кръвната циркулация стига до анормалните кръвоносни съдове в окото. След това с помощта на студена лазерна светлина то се активира в окото.
2. Поставяне на инжекции в стъкловидното тяло, с които се въвежда лекарство - Avastin, Macugen или Lucentis
Резултатите от това лечение, което се прилага и в България /Macugen, Avastin/ са обнадеждаващи. Целта е да се спре изтичането от кръвоносните съдове. Това може да забави и дори да предпази зрението от по-големи увреждания.
3. Лазерна фотокоагулация
При тази процедура се използва високоенергиен лъч светлина, който разрушава анормалните кръвоносни съдове, предотвратявайки по-нататъшната загуба на зрение. Този метод е подходящ при определена група пациенти.

Прогноза
Свързаната с възрастта макулна дегенерация прогресира много бавно, години наред, без да има усещане за болка. Заболелите не могат да разпознаят ранните симптоми до момента, в който заболяването е вече в напреднала фаза. Оставена без диагноза и лечение свързаната с възрастта макулна дегенерация продължава да уврежда Вашето зрение, като води до все по-голяма загуба на централното зрение. Тази загуба може да стане значителна и да доведе до невъзможност за четене, шофиране и изпълняване на ежедневните дейности.
В случай, че Ви е поставена диагноза свързаната с възрастта макулна дегенерация, не губете време, а действайте. Ранното лечение може да стабилизира и да запази Вашето зрение, за да можете да водите активен и независим живот.
Активно задавайте въпроси и търсете информацията, която Ви е нужна, за да се грижите сами за себе си.
Някои хора пренебрегват симптомите на загуба на зрението като смятат, че това е нормален процес, свързан с остаряването. Редовното изследване на очите може да улови ранните симптоми на макулната дегенерация.

Запомнете:
• Навременната диагноза и започване на лечение са от изключителна важност
• Лечението не може да върне зрението, което вече сте загубили, но колкото по-бързо започнете да се лекувате, толкова по-добри ще са лечебните резултати
• Вашият очен лекар може да Ви помогне

Препоръки:
Тъй като свързаната с възрастта макулна дегенерация не може да се излекува, възможно е да намалите риска за развитието на болестта като спазвате някои прости правила:
- Изследвайте редовно очите си. Ранното откриване и лечение на макулната дегенерация могат да помогнат за намаляване или забавяне загубата на централно зрение
- Не пушете - риска за развитие на заболяването при пушачи е двойно по-голям
- Хранете се балансирано като включите в диетата си плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти /напр. витамини А, С и Е/
- Носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от ултравиолетовите лъчи
- Обсъдете необходимостта от допълнително приемане на витамини с Вашия очен лекар
- Спортувайте редовно
- Намалете теглото си, ако е наднормено

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очн кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

Никакво лечение не може да възстанови загубеното вече зрение. Погрижете се за своите очи навреме


Иначе това моето се води дегенерация на периферната част на ретината.

# 4
  • Мнения: 82
благодаря ти за отговора. в интернет открих същите неща. исках да  чуя от някой като теб дали има лечение на тази болест.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 911
Не ,това не са ретинопатий на недоносеното и диабетна,а хора които СА информирани,както е писала и Anelie  Wink
Единият от линковете е темата на д-р Константинов,който пък е син на проф.Константинов и точно там бих препоръчала да си зададете въпросите,но в момента е в чужбина ,та изчакайте Peace
Иначе и аз знам малко по въпроса Wink,въпреки че съм най добра в ретинопатийте Mr. Green

# 6
  • Мнения: 510
Моят свекър има това заболяване на очите. От 22 години е напълно сляп, поради простата причина, че лечение в България не е имало, а в чужбина е било непосилно като цена за тях. В момента вече е късно, тъй като ретината му е напълно разрушена.

# 7
  • Мнения: 1 783
Баща ми има това заболяване, в София, не съм сигурна кой лекар, го лекуват. Важното доколкото знам е да се хване навреме, но дори и тогава пак не винаги се лекува. Май че зависеше от вида - суха или мокра дегенерация. Баща ми ходи един път в София и един път в Германия. Биха му инжекция в окото с авастин. Засега няма проблеми, но трябва редовно да ходи да му правят снимки. В България няма един скенер, който използват на запад и той показва най-добре какво е положението. Успех, малко е страшничко...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт