Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2008, 09:59 ч.

Израел 3

 • 34 453
 • 265
 •   1
Отговори
 • Мнения: 319
Е,момичета време е за нова тема.Сега пак питане към домакините-разкажете нещо повече за това как се отнасят месните към въпроса за спасяването на бг.евреите по времето на втората св.война?
Знаем за сантименталното отношение към българите,но само на това ли се дължи?

# 1
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Упс, чак сега я видях тази  ooooh! Айде само се записвам и после, ще пиша и чета   bouquet

# 2
 • Мнения: 160
Аз знам, че Шиндлер (филма е за него "Списъкът на Шиндлер ") е погребан в Йерусалим с почести и че всички помагали на  израелският народ имат някакъв специален статут или нещо такова , вярно ли е?

# 3
 • Мнения: 2 952
   Скици , като се  заключва тема и се пуска нова се дават свързващи линкове между двете теми иначе  се загубва връзката.Сладурки.Писах на модератор да  се прибави линк към тази тема в  старата.

И така...  ето предишните теми :
 
Израел - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=248324.0 -   Първата тема , в която разгледахме много туристически места в Израел, виртуално пътешествахме, библейски истории за Моисей, цар Давид , Йосиф и др., много  видео и снимки от разни места, религиозни предмети и мн. други...


Израел 2 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=253573.0  - говорихме за кибуците , за здравната система в Израел, малко захванахме от изкуството , за детските градини , Историята на цар Соломон , израелски фирми в България ....

И ето ни сега - добре дошли на всички , на които е интересна темата.Успех  Peace


# 4
 • Мнения: 2 952
Оскар Шиндлер -    Роден на 28 Април 1908г.

1961  г.  той посещава Израел и е пострещнат от 220  оцелели  от лагерите.Продължава да  живее отчасти в Израел и отчасти в Германия.След  смъртта си през 1974г. в Германия останките му са  донесени в  Католическо гробище  в Ерусалим ( в планината Сион )-    Камъните , които виждате тук - върху надгробната плоча са еврейски обичай - при посещаване на гробищата се оставя камъче , всеки оставя по  едно върху плочата.

Ето и самият документ - списъкът на Шиндлер в оригинал   -  http://yad-vashem.org.il/righteous/bycountry/germany/pdf/P.41_44_11.pdf

Този човек спасява почти 1100 евреи по времето на холокоста, предоставяйки им работа  в  заводите си в Полша и Чехия.Ето един от  заводите му - Има  един израелски мемориал - оргнизация  с името "Яд  ве Шем"(יד ושם‎) в памет на жертвите на холокоста(шем  значи ИМЕ на иврит).Той става почетен член.По късно и съпругата му.Това е  статута , почестта , която получава  1967 г.Ето паметника на депортацията в Яд ве Шем в Ерусалим.   Тази организация  създава база данни като ключов момент на своята  дейност за  всички убити евреи.Идеята е - има име зад  всеки убит.

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 23:18 от petia911

# 5
 • Мнения: 319
добро утро тук е 07.10 ама аз съм станала да върша работа.Пиша сега щото после отиваме на зъболекар да вадят на моя благоверен зъб и да видим как стои въпроса с протезите.
и аз съм гледала филма 'списъка на шиндлер'.ама мен ме интересува са отношението към спасщването на бг.евреите.знам само,че тези в дания са спасени всичките.извинете ме,ама не ми работи клавиша за главните букви ,нещо съм го прецакала.

# 6
 • Мнения: 2 952
   Добро утро.

   Тази сутрин  президентът Буш е на посещение в  музея  "Яд ве Шем"  в  Ерусалим - музей възпоминателен от холокоста.   Дълъг  е 180 метра , простира се на около 4000 кв.м.Има 10 зали като всяка  е  отделна страница от историята на холокоста.Има  безброй снимки, дрехи , принадлежности от онова време, документи и др.Има  в музея "Страници  за свидетелства",които са над 2 милиона започнато от 1950г. - снимките ..10 метра височина , оформено като  свод  с над 600 снимки... Известен надпис -  "Remember only that I was innocent
and, just like you, mortal on that day,
I, too, had had a face marked by rage, by pity and joy,
quite simply, a human face!”

Benjamin Fondane, Exodus
Murdered at Auschwitz, 1944   

Името "Яд Ве Шем" идва от  стих в стария завет - Исая 56:5 :

" 5На тях Аз ще дам в дома Си и вътре в стените Си Спомен и име по-добро от синове и дъщери; На тях ще дам вечно име, Което няма да се заличи. "

Ето една известна  скулптура от там -    

Яд ве Шем са  записали 44 000  гласови свидетелства на оцелели , които също се съхраняват в музея.

Има и вечен огън в музея.

Надявам се да беше интересно, лек ден на всички.   bouquet

Другите ще добавят...
# 7
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 679
Добро утро и от мен!
Само да добавя за този мемориал, че там се разказва ,за спасяването на българските евреи.
Там експозиите са разделени по страни,за евреите в Полша, Русия, България и т.н
Има и една зала в памет на всички еврейски деца,които са убити. Залата е тъмна, на запис непрекъснато се казват имената на децата и светва лампичка в този момент, после загасва и така за всяко име. Момичета, настръхнах когато бях там и сега като се сещам. Толкова невинни хора са били унищожени

# 8
 • Мнения: 1 263
Надявам се да беше интересно, лек ден на всички.   
Толкова невинни хора са били унищожени
Бях чела някъде:"Тези,които забравят уроците от историята са обречени да я повторят".
Благодаря на всички,които ни я припомняте!  bouquet

# 9
 • България-София
 • Мнения: 573
Във връзка със спасяването на българските евреи искам нещо да отбележа. За това спасение знаят само европейските евреи, тези, които са преживяли холокост. И аз в началото си мислех, че добрите чувства, които повечето израелци изпитват към българите е именно заради това, но се оказа, че е на друга основа (трудолюбие и др....). Колко пъти съм разказвала каква е била ситуацията в БГ и как точно са спасени тези хора на родени в Израел или в арабския регион, (за американците да не говорим). Имах усещане, че за първи път чуват. И най-обидно ми ставаше, когато при всяко посещение на музей или мемориал екскурзоводката (най-често рускиня) казваше, че Дания е единствената страна спасила евреите си, въпреки 400-те(или 500-те, забравих вече) загинали такива там (но не в лагери). Както ви споменах бяхме 5-ма българи на 40 руснака и когато им "напомняхме" за нашата история, просто клатеха глава не вярвайки.
Спомням си, че по онова време един наш "политик", "българин" - Румен някой си(не си спомням името точно) засегна въпроса за македонските евреи..., заговори се за демонтиране на паметника посветен на спасението, но какво стана - не знам. Пак българска простотия. Но при нито едно ходене в мемориала (а съм била поне 10 пъти), нито веднъж не чух някой от екскурзоводите да каже "българите спасиха евреите си", така и не видях нещо посветено  на този факт (или поне не го намерих). В един от кибуците на север, основан от полските евреи във варшавското гето имаше карта на Европа и там на всяка държава бяха написали броя на убитите. На България се мъдреше цифра, ако не греша, 3 000 Shocked... Няма да ви казвам как се почувствах.
Но от друга стана, умилението и любовта, с която самите български евреи (имигрирали 50-те години) говорят за България - просто не мога да опиша. Тяхната признателност се предава на децата им, дори и на внуците.

# 10
 • Мнения: 914
Получил власт надали ще се възползва от история или разкази или го интересува дали ще има жертви на невинни хора или не Доказателство че и в ден днешен умират хора от глад и несправедливост
Всичко е игра на черната  политика  Peace

Ние политиката няма да я оправим ама поне нещо да научим от историята  за себе си може  Wink
Имам един въпрос
Има ли някакво значение в еврейската религия числото 7

# 11
 • Мнения: 1 526
И за мен беше много странно, че повечето хора идея си нямат за спасяването на българските евреи. Но аз пък винаги когато се подхване тази тема не пропускам да "просветлявам" всички около мен.
За първи път посетих "Яд ве Шем" през `97год., но като днес помня чувството, обзело ме тогава. Учили сме и сме слушали доста за холокоста, но аз лично може би там си дадох сметка колко сериозно и ужасно е било всичко случило се тогава. В съзнанието си пазя още толкова ярки картини от там. И всички тези снимки и предмити... до ден днешен настръхвам при спомена. Не мога да асимилирам и досега факта, че това е било реалност.

# 12
 • България-София
 • Мнения: 573
Получил власт надали ще се възползва от история или разкази или го интересува дали ще има жертви на невинни хора или не Доказателство че и в ден днешен умират хора от глад и несправедливост
Всичко е игра на черната  политика  Peace

Ние политиката няма да я оправим ама поне нещо да научим от историята  за себе си може  Wink
Имам един въпрос
Има ли някакво значение в еврейската религия числото 7
Много се радвам, че пак си в темата ни Hug

Мога само "светски" да ти отговоря: Мисля, че се смята за щастливо число. За мен - имах странно съвпадение при раждането. В болницата ме приеха на легло номер седем, с апарат за следене на тоновете и контракциите - 7, качиха ме да раждам в стая 7, разликата между единия и другия е 7 минути...
Петя да разкаже по подробно за числата, тя е нашия специалист по религиозните въпроси. Помня нещо за числото 8 един равин обясняваше, ама пак съм блеяла някъде... непомня.

Последна редакция: пт, 11 яну 2008, 11:33 от unik

# 13
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 679
За съжаления и моите познания за числото 7 се свеждат до това, че е числото на живота.
Седмата буква от азбуката, също е свързана по някакъв начин, но не си спомням точно.
Ако може някой да обясни, моля  bouquet

# 14
 • сред маслини и портокалов цвят
 • Мнения: 1 220
Здравейте отново! Честита ви 3-та тема!

Аз искам да попитам, какво е значението на 2-те сини ивици върху знамето на Израел. В линка, даден в 1-вата тема пише, че ивиците са взаимствани от шаловете, с които вярващите се молят. Имат ли друго значение?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт