Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 373
Пътувайки тази сутрин, в движение успях да чуя по радиото, мисля, Дарик, че всякакви лични данни могат да бъдат намерени без проблем от Търговския регистър-в смисъл, на собственици на фирми. Ама това имена, ЕГН, адрес, даже и подпис (предполагам, спесимен, а не електронен, който е по-добре запознат, моля да каже).
Та....се замислих. То че всички сме в матрицата-сме, спор няма. Но знаете ли кой, кога, при какви обстоятелства какви документи може да ви поиска? Кой има право да ви иска ЕГН? Законно ли е копирането на личните карти, когато се сключват договори в Мтел и в банките?
Историята помни случая на ихтиманския ром, който, милият, в един момент се оказа собственик на сума ти фирми, за които даже и не подозирал.


Апропо, открих целия текст на интервюто, за което ви говорех:

 
В момента всеки може свободно да се сдобие с личните данни на собствениците и управителите на фирми от сайта на новия Търговски регистър. Без проблем от там може да се свалят трите имен, ЕГН, номер на лична карта, дори и образец на подписа на управляващите или съдружниците. Сигналът в Дарик бе получен от Борислав Йонков. Потърсен бе за коментар заместник-директорът на агенцията Даниела Митева:


Откакто сканираме фирмени дела и изпълняваме преходните и заключителни разпоредби на закона да сканираме цялото прономеровано дело, вътре с самото фирмено дело се намират копия на личните карти, защото съдилищата са изисквали лични карти. Тоест, изпълнявайки нашия закон, в крайна сметка правим много по-лесен достъпа до тези лични карти, макар че и към момента в съдилищата регистрите са публични, те могат да бъдат достъпени и да бъде поискано ксерокопие на делото, например. Така че, този проблем с личните карти във фирмените дела не е откакто регистърът тръгна, а е откакто съдилищата или някои съдии като практика са въвели да изискват копие на лична карта. Просто в момента с единния електронен регистър става много по-бърз и лесен достъпът до тези данни.


Искате да кажете, че ако в момента влизам през ДАКСИ да търся дадена фирма, мога да взема всички лични данни?


Абсолютно, и от 1990 година, откакто има дружества в България, винаги регистрите са били публични и винаги си могъл да ксерокопираш цялото дело, което се намира в съответния съд. Това не е проблем, който възниква днес. Но тъй като ние имаме такова питане, сме категорични, че при нас проблем няма, защото изпълняваме закона. Все пак се свързахме с новия състав на комисията по защита на личните данни и понеже те тази седмица конституират, помолиха да си направим официална среща в началото на следващата седмица, да им поискаме писмено становище по изпълнението на параграф 4, алинея 4, тоест сканиране на цялото фирмено дело, за да може да сме абсолютно наясно какво се случва. Но за нас проблемът с личните карти не е от сега и категорично не е заради Търговския регистър.


Човекът, сигнализирал в Дарик, се притеснява, че по този начин могат да му бъдат откраднати абсолютно всички данни, включително и подписът.


Както сега, така и преди е можело да бъде откраднат подписът на въпросния човек. Към момента не се създават по никакъв начин повече предпоставки за някакви злоупотреби. Дори преди е било по-лесно, защото те са отивали в съда и са виждали подписът на оригинал и е много по-лесно да го фалшифицираш, ако това ти е целта.


Как ще става вписването на новите дружества, ще се изискват ли личните им данни?


Пискали сме становище от длъжностните лица по регистрация, които извършват вписванията и постановяват отказите. Категоричната им позиция е, че за нито едно от вписванията не е необходимо представяне на лична карта на заинтересованите лица. Така че, можем да успокоим всички граждани и клиенти на регистъра, че няма да изкисваме копие на личната им карта.


Какви документи ще бъдат необходими за вписване на ново дружество?


Документите, които да удостоверят обстоятелствата, които съгласно търговския закон подлежат на вписване за определен вид дружество.


Ще има имената на собствениците, но данни като ЕГН и лични карти?


Да, търговският закон не е отменен с приемането на Закона за търговския регистър и влизането му в сила, така че той си важи в цялост и в нашия регистър ще бъдат вписвани обстоятелства, които подлежат на оповестяване, съгласно търговския закон.


Да уточним – няма да се иска номер на лична карта, ЕГН, телефони.


Изрично копие на лична карта няма да се иска.


Колко станаха заявителите да запазят имената си, те все още ли могат да го правят?


Към вчерашна дата общо заявленията, които са постъпили в агенцията, са към 1000.


От цялата страна?


Да, и по електронен път, и на хартиен носител са около 1000, включително Д1 за запазване на име и формулярите А от 1 до 9.


Нормален е напливът, не са тръгнали да се пререгистрират страшно много хора.


Според нас напливът ще е все по-голям и около юни, когато се подават годишните финансови отчети, може би ще е по-сериозен.


Има ли сред тези, които в момента отиват до Агенцията по вписванията, такива, които са подготвили документи за нови фирми?


Да, 50 на 50 е общо взето процентът нови регистрации и пререгистрации.


Тези, които се регистрират като ново дружество, могат да го направят с име, което съществува в момента?


Не. Висш съдебен съвет ни предостави база данни с имената на съществуващите дружества във всички окръжни съдилища в страната. От тази база данни при вписване на нов търговец, ние първо проверяваме дали името, което той си е избрал, съществува. Ако не съществува в масивите, предоставени ни от ВСС, ние запазваме новото име и съответно заявлението за вписване дружеството. Ако името съществува, му казваме да го промени с друго, което не съществува в масивите, които ползваме.


# 1
 • София
 • Мнения: 15 088
Мдам...И аз съм се чудила много пъти на колизията между "публичен регистър" и "администратор на лично данни". Има някакъв отговор, предполагам, но не съм специалист. А истината вероятно е, че отговорът е толкова тъп, че все едно без него Laughing
На въпросите ти - да, знам на кого съм длъжна и на кого не, да предоставям лични данни.
Но въпреки това много пъти съм ги предоставяла ей тъй, защото не ми се разправя с малоумни служители, които така или иначе няма да ме разберат, най-много да ми откажат да извършат услугата, от която имам нужда.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 373
Мдам...И аз съм се чудила много пъти на колизията между "публичен регистър" и "администратор на лично данни". Има някакъв отговор, предполагам, но не съм специалист. А истината вероятно е, че отговорът е толкова тъп, че все едно без него Laughing
На въпросите ти - да, знам на кого съм длъжна и на кого не, да предоставям лични данни. Но въпреки това много пъти съм ги предоставяла ей тъй, защото не ми се разправя с малоумни служители, които така или иначе няма да ме разберат, най-много да ми откажат да извършат услугата, от която имам нужда.
Добре, спомени ги и тук, и, моля, кажи, редно ли е банките и Мтел и други да правят копия на ЛК??? newsm78

# 3
 • Русе
 • Мнения: 5 578
на мен винаги ми е било чудно (работя във фирма за продажба и сервиз на копирни машини, има и услуги) как хората си оставят съвсем спокойно всякаква информация при мен.
ясно, че излглеждам толкова безобидна, колкото съм - но кой знае?

копирам примерно ЛК, молби, жалби, дела, удостоверение, уверения, носещи лична информация - бъркам, и всичко остава при мен. Или спокойно мога да направя 3 копия, и да запазя 2.  Confused
и понеже се намира в центъра на града, близо до всякакви институции идват много хора - адвокати, архитекти, проектанти с големи чертежи, банкови служители ...

аз съм се зачитала някой път, ей така от скука - и спокойно мога да злоупотребя.

или отварят си пощата да принтират нещо, и я оставят отворена. ей това ме озадачава тотално.  Shocked и си тръгват (пр. директори на училища, служебни пощи на големи фирми). добре че съм съвестна, та затварям всичко както трябва.

случвало ми се е и да правим "монтаж" на сметката на телефона на един познат (да не види жена му, че е набирал любовницата си). сканираме, обработваме, замазваме излишните номера ... принтираме и готово, и той не се сеща, че аз имам сканираният оригинал запазен, и познавам жена му ...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Е, дано не чете тука жена му Mr. Green

# 5
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Е, дано не чете тука жена му Mr. Green

хората масово сканират всякаква документация за фалшификации - визи, пътни листи, дипломи  Shocked , сертификати (сметките за телефон и картите за път са най-безобидните случаи). аз, понеже съм запозната много добре, че не е законно и знам какво следва и за мен, и за фирмата - не участвам в такива злоупотреби.  Naughty
сканирам им нещата, и им ги записвам на флашките, да ходят да ги обработват където си искат.  Naughty
после като дойдат с "готовите" продукти за окончателно принтиране и  #Crazy

но - нито един от тези "мошенници" не се сеща, че при мен винаги остава оригинала и добре, че съм "мила и добра" та на своя воля го трия веднага.

според мен - хората нямат навик да внимават. аз като хвърлям в боклука някакви лични неща ги късам на парчета даже.
никаква лична информация не давам, освен ако не ми е дадено разрешение (напр. "дай ми телефона на еди си кой, да го питам нещо служебно", няма да дам, ако "еди си кой" не ми е казал да го направя).

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 15:10 от Вергилия

# 6
 • Vancouver
 • Мнения: 160
Поради дейността си фирмата ни е регистрирана като администратор на лични данни (един вид мога да изисквам клиентите да ми предоставят документ за самоличност )и поради това много подробно се запознах със закона защото трябва да знам на кого каква информация трябва да поискам.

Според закона не могат да ти поискат лични данни когато няма основателна причина и когато тази информация не е нужна на дадената институция. Преди време накараха Глобул да унищожи всички лични карти които бяха копирани от служителите й.

Ето един полезен сайт:

http://privacy.gateway.bg/htmls/home.php

Редовно се разправям в банката защото за всяко нещо искат да ми копират личната карта макар, че в имат сканирана в системата си! Така им било по-лесно ами викам и на мен ще ми е по-лесно да подам жалба при комисията за защита на лични данни  Twisted Evil   накарах ги сложат забележка във файла ми, че отказвам да ми се копира личната карта постоянно и ме оставиха намира. Ама това е банка те би трябвало закона да го знаят по-добре и от мен обаче явно че не е така.

Затова където ми поискат копие от личен документ им цитирам малко от закона повярвайте много бързо се отказват  Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 5 373
Затова където ми поискат копие от личен документ им цитирам малко от закона повярвайте много бързо се отказват  Wink


Дай ми тук или на ЛС точно кой член и алинея ми защитават правата в този случай? Praynig

# 8
 • Vancouver
 • Мнения: 160
По принцип изтъквам следното условие за събирането им:

чл.(2) Личните данни трябва да:
1. се обработват законосъобразно и добросъвестно;
2. се събират за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели;
3. (изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) бъдат съотносими, свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват

Именно поради това условие Глобул трябваше да унищожат копията на лични карти .

Точно това е условиято, което нито банката нито мобилен оператор могат да изпълнят защото на тях им трябва само да удостоверят дали ти си лицето, което първоначално е регистрирано при тях за какво ще им е копие на документ където са примерно посочени цвят на очи и височина  за издаване на декларация например?  Банката ако е приела вътрешно разпореждане да се копират личните карти за отваряне на сметка например имат право да го направят но за всяко нещо да ми размахват копие няма да стане!

Не съм адвокат но прочитането на закона никога не е излишно.

Най-важното в случая е че може човек сам да си защити правата защото служителите хич представа си нямат за какво става въпрос да не говорим, че даже не са чували за закон за защита на личните данни.

# 9
 • Мнения: 3 424
Жози, в някои магазини тук при по-големи покупки,
но плащане с карта, изискват на касата паспорт, ЛК
или шофьорска книжка. При сключване на договор
за телефон - също се правят копия от документите.

# 10
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Законно ли е копирането на личните карти, когато се сключват договори в Мтел и в банките?


  За мобилните оператори и банките искат лични данни по цял свят.В противен случай ще висят с неплатежоспособни и избягали длъжници.Работя с личните данни на милиони български граждани, но не пиша ЕГН-тата им по стълбовете и стените.

# 11
 • Мнения: 4 916
Когато ви искат л.карта, ЕГН и пр. можете спокойно да поискате сертификат за администратор на лични данни. Ако търговецът няма такъв сертификат, значи или не е кандидатствал изобщо, или е кандидатствал, но държавата е сметнала, че не му се полага или пък няма да ги опази.

# 12
 • София
 • Мнения: 632
Когато ви искат л.карта, ЕГН и пр. можете спокойно да поискате сертификат за администратор на лични данни. Ако търговецът няма такъв сертификат, значи или не е кандидатствал изобщо, или е кандидатствал, но държавата е сметнала, че не му се полага или пък няма да ги опази.

Peace Така е! Хората, които имат право да работят с лични данни имат документ за това, издаден от държавата. Подписват съответните декларации!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт