Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2008, 16:07 ч.

Граждански договор и майчински

 • 5 231
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 106
Здравейте мами,
Имам нужда от вашата помощ и предварително се извинявам, че вероятно ще задам до болка познати ви въпроси. Моят случай е следният: работя в една фирма на трудов договор с изпитателен срок 6 месеца, който изтича в началото на април (10 април). Бременна съм в 20 г.с. и средата на април (14 април) вече ще имам право на болнични за майчинство. Имам уверението на работодателя, че ще ми поднови договора, но прочетох някъде из форумите, че безсрочният трудов договор не дава основание за изплащане на 2 години майчиство. Тогава ми хрумна идеята да сключа втори трудов договор - граждански към фирмата на мъжа ми, разбрах че е възможно да си внеса осигуровките със задна дата. Ще ми се изплащат ли майчински въз основа на гражданският договор?

# 1
 • Мнения: 502
Задай въпроса в майчинството -счетоводно.

# 2
 • Мнения: 913
но прочетох някъде из форумите, че безсрочният трудов договор не дава основание за изплащане на 2 години майчиство.

Това е много странно. Може нещо да не си доразбрала или форумката да не е била наясно.
Доколкото знам, щом си на трудов договор, при първите три деца,  имаш право на 2 години майчинство и никой не може да изисква от теб да се връщаш по-рано на работа.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 294
......че безсрочният трудов договор не дава основание за изплащане на 2 години майчиство. Тогава ми хрумна идеята да сключа втори трудов договор - граждански към фирмата на мъжа ми, разбрах че е възможно да си внеса осигуровките със задна дата. Ще ми се изплащат ли майчински въз основа на гражданският договор?

За да получаваш обезщетение за отглеждане на дете (или чайчинство) трябва да си в трудовоправни отношения, и при това безсрочни.
Втори трудов договор не е едно и също нещо с гражданския договор. Това са съвсем различни отношения.
При гражданския договор не можеш да получаваш майчиство.

# 4
Бих искала да попитам,аз съм бременна в 3 месец имам безрочен трудов договор и уговорката, че работодателят ми ще ми плаща майчинските, обаче кажете ми работодателят ми трябва ли да изисква от мен лекарска бележка за деклариране на майчинството пред нои.Защото не ми е искано и това ме кара да се съмнявам, че изобщо ще бъда осигорявана.И как мога да проверя дали съм осигорявана майчински.

# 5
 • Бг
 • Мнения: 506
Здравей, нямаш проблем щом си на безсрочен трудов договор, за да ти се изплащат болничните и след това платеното майчинство. Парите ще ти се изплащат не от работодателя, а от НОИ. Не, работодателят не е нужно да ти изисква бележка, болничните за бременност и раждане ще ти се изплащат на база на представените от теб пред работодателя болнични листове, и на база на една молба декларация след третия болничен лист. След като преминат тези девет месеца ще трябва да си попълниш нова молба по образец за изплащане на платеното майчинство, която молба отново  е задължение на работодателя да я представи пред НОИ.
Казваш, че имаш трудов договор, а заедно с договора не ти ли дадоха справка от ТД на НАП, за регистриране на този договор ? Ако не си сигурна дали договора ти е регистриран можеш да отидеш до НАП и там на място да провериш.
Колкото до осигУровките в страницата на НОИ - www.noi.bg, можеш да провериш внасят ли ти се осигуровки или не, но това става само чрез ЕГН и ПИН-код, който трябва да знаеш.
Надявам се съм била полезна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт