Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На дивана, под юргана
 • Мнения: 538
от каква възраст нагоре, за децата трябва да се плаща някаква такса за входа? Вчера ме срещна касиерката на входа и пита:
- На колко стана вече синът ти?
- На 3 години. - отговарям й аз.
- Ами знаеш ли, че има нова наредба - за децата над 3 години трябва да се плаща половин такса, а за тези над 6 - цяла...

Та въпросът ми е - знае ли някой къде и как е регламентирано това задължение.

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 941
Да, намерих нещо в интернет: Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост
А ето и цитат от този правнилник, което точно те интересува:

(4) (Изм.и доп., ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за портиер (заплата, работно облекло и наем на заетото помещение), както и за почистването и поддържането на местата за общо ползуване се разпределят поравно, според броя на обитателите. Тези разходи не се заплащат от децата, ненавършили 3-годишна възраст, включително от временно живеещите, които са живели в сградите не по-малко от един месец, а децата от 3- до 6-годишна възраст включително заплащат 50 на сто от сумата, определена за останалите обитатели.
(7) (Нова - ДВ, бр. 76 от 1978 г.; изм., бр. 87 от 2002 г.) Разходите за използуването и поддържането на асансъорни уредби се разпределят според броя на обитателите без децата до три години. Общото събрание може да реши разпределението на тези разходи да стане по друг начин, както и да освободи от тях някои от обитателите на долните етажи.

# 2
 • Мнения: 14 967
Живущите във всеки дом имат право да си определят за кого каква такса да се плаща на общо събрание. Ти ходи ли на събрание? Ако не си, запознай се с протокола. Но ако съкооператорите решат, може и за новородени бебета да се събира такса, стига да е гласувано с мнозинство.

# 3
 • На дивана, под юргана
 • Мнения: 538
Благодаря.
Аз не съм против плащането, защото за да може да се поддържа входа си трябват средства. Собствеността носи и някои задължения...
На събрание ходя, но такъв въпрос никога не е обсъждан (доскоро деца във входа почти нямаше) досега.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 662
Вече са ти цитирали закона.
Аз като домоуправител мога да потвърдя, че е така, въпреки че при нас плащаме пълна такса за всички - така решихме, понеже сме малка кооперация.
А наредбата не е нова  Peace

# 5
 • в зоната на здрача
 • Мнения: 2 230
И в нашия вход има само две деца-моите.. Laughing
Никога не са ми взимали такса за тях,
а на последното събрание разбрах ,че собствениците на живеещите във входа кучета им плащат такса като за голям човек. Crazy
А за децата ми казаха че до 6 години,та 7 ли...

# 6
 • Мнения: 18 840
а на мен ми казаха че по новата наредба- след януари месец, ще се плаща за деца над 10 г, досега плащах за каката такса  newsm78 а вече нямало

# 7
 • Мнения: 7 836
За всяка община това се решава от Общинския съвет Naughty
Влез в сайта на вашата и виж на "Наредби за обществения ред".
Ето например как е при нас:
"..ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Чл.22. Управлението на жилищната етажна собственост се извършва от Общото събрание на живущите, съгласно Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост. При липса на приет Правилник за вътрешния ред са валидни дадените по-долу изисквания:
1. Общото събрание се свиква от избраното ръководство, общината или инициативна група, чрез уведомяване или писмена обява, поставена на входа най-малко 48 часа предварително.
2. Общото събрание може да взема решение при участие на повече от половината от представителите, като решението се взема с обикновено мнозинство. Участващите представители имат право на един глас за всяко отделно жилище. Представителят на Общината е със съвещателен глас.
3. Общото събрание избира ръководство, което включва минимум домоуправител и касиер, определя начина и таксите за ползване на общите части.
4. За решенията на Общото събрание се съставя протокол и се уведомяват всички живущи. Решенията могат да се обжалват пред кмета на общината или пред съда.

Чл.23.(1). Разходите за общо използваните ел.енергия, вода, почистване и други се заплащат пропорционално на обитателите на жилищата.
(2). Разходите за поддръжка и ремонт на асансьорите се заплащат пропорционално на съответните жилища и етажността.
(3). Разходите за поддръжка и ремонт на общите части на сградата се заплащат пропорционално на застроената площ на съответните жилища.
(4). Таксите по ал.1 и 2 се събират ежемесечно.
(5). Децата до 5 годишна възраст не се включват при определяне на таксите.
(6). За финансова отчетност се води приходно-разходна книга. ..."

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт