Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 ян. 2008, 12:59 ч.

Пациенти с Паркинсон спечелиха съдебно дело

  • 482
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 383
Доволна пускам една новина.
Пациенти с Паркинсон спечелиха съдебно дело

Сдружението за достоен живот на паркинсониците е спечелило дело във Върховния административен съд срещу промени в Лекарствения списък към НРД 2006. Това съобщиха от списание „Медицински магазин”, чийто юридически консултант адвокат Бойко Янкулов е водил процеса. Още през май 2007 г. тричленен състав на ВАС се произнесе в полза на пациентите с Паркинсон, а в края на декември същата година петчленен състав е потвърдил решението.

С анекс към Националния рамков договор, подписан от НЗОК, БЛС и ССБ, от 1 септември 2006 г. беше намалено от 100 на 25% нивото на реимбурсиране на т.нар. допаминови агонисти за лечение на болестта на Паркинсон.

С решението Върховният административен съд определя, че частичното реимбурсиране засяга и ограничава правото на осигурените на свободен достъп до лекарствата по списъка и затова може да бъде използвано само когато такъв достъп е гарантиран чрез други, напълно реимбурсирани, лекарства с подобно качество. В случая съдът е приел, че не са налице основания за преминаване от пълно към частично реимбурсиране на жизненонеобходимите допаминови агонисти, които не са заместими с другите реимбурсирани лекарствени продукти за лечение на болестта на Паркинсон (т.нар. леводопа-препарати), а са взаимнодопълващи се. Този извод е направен въз основа на приетите по делото писмени доказателства и заключението на изслушаната съдебно-медицинска неврологична експертиза. По делото не е установен и непредвиден текущ недостиг по бюджета за лекарствени средства за домашно лечение на НЗОК за 2006 г., налагащ понижаване на нивото на реимбурсиране на трите лекарства, нито пък наличието на други заболявания по списъка, за които лекарствата е следвало да бъдат напълно реимбурсирани приоритетно спрямо болестта на Паркинсон. В нарушение на закона са засегнати правата на болните от болестта на Паркинсон без доказана необходимост, като се дава приоритет на икономията на държавните и обществените финанси, аргументират се съдиите.

Съдебното решение е окончателно.
Материалът е взет от тук:
http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=5AlcDOb%2bOn4%3d

Дано повече пациенти търсят правата си в съда!

# 1
  • Мнения: 14 961
Дано!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт