Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здр на всички...проблема ми е че вече почти 1г и половина се опитвам да предотвратя тази напаст. #Crazy.моя съпруг също има.Искаме да си имаме бебе и мн ме е страх че живот и здраве може да се наложи да се роди секцио заради вируса ''херпес''.Лекували сме го с какво ли не.Всички лекари са ни казвали че той се заражда в организма завинаги....единствено можело да се предотврати честата му поява , но не и пълното му изчезване...Чувала съм за някакви ваксини(но и те не помагали много).Ние сме хигиенни и се грижим винаги когато избие тази инфекция мажим се и се лекуваме ...но преди цикъл или след това винаги ми избива по едно малко мехурче...мн е неприятно.. Cry Cry надявам се някой да има мнение по тази тема..благодаря ви предварително..радвам се че вече съм част от вас.

# 1
 • Мнения: 630
Приеми идеята, че бебето ти живот и здраве задължително ще се роди със секцио и ще се успокоиш. А иначе, за съжаление лекарите са прави, няма лечение и остава за цял живот в организма. Това е един от най-гадните и устойчиви вируси. Може да се пият имуностимулиращи лекарства, за да се предотврати честата му поява, но то си зависи и от самия организъм. За ваксината само съм чувала, но след като вече го имаш едва ли ще има ефект. Консултирай се с някой кожен лекар по въпроса.

# 2
 • Smallville
 • Мнения: 993
Мисля,че това ще даде отговори на всичките ти въпроси,копнах го от едно място преди време за собствена информация:

Херпес е вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавиците и се проявява с разнообразни кожни обриви. Причинява се от два подтипа вируси от семейството на херпес вирусите – Herpes simplex тип 1 (HSV 1) и Herpes simplex тип 2 (HSV 2). Приема се, че първи тип причинява заболявания над талията (херпетичен стоматит, херпес по устните и лицето), а втори тип причинява заболявания под талията (най-вече в областта на половите органи). Това разделяне е само условно и е възможно кръстосано разпространение между анатомичните области  на двата подтипа херпес вируси.

 Колко често се среща HSV генитална инфекция? Изклучително распространена инфекция. Изчислява се, че всеки пети до всеки десети възрастен човек в развитите общества е боледувал от тази инфекция. При някои пациенти протича незабележимо и за кратко време. Възможно е да остане скрита за преносителя. Често рецидивира (повторно се появяват обриви и оплаквания), като трудно се лекува, трудно се предотвратяват повторните епизоди и предизвиква както физическо страдание, така и психическа раздразнителност, ярост и отчаяние в случаите на често рецидивиране.

 Гениталният херпес засяга основно областта на гениталиите при мъжа и жената. По-рядко се разпространява по седалищната област, около ануса, по бедрата и под колената. Проявява се с характерен мехурчест (везикулозен) обрив. Самите мехурчета могат да бъдат заобикулени от зачервяване, а ако се спукат, се образуват малки ранички (язви). Мехурчетата са изпълнени с бистра течност. Понякога може да не се появят мехурчета, което прави разпознаването по-трудно.

 Как се разпространява гениталният херпес? Херпесната инфекция се разпространява чрез директен контакт с обриви по кожата или лигавците. Най-често това става при полов контакт - влагалищен, анален или орален секс. Възможно е и инфектиране при липса на типичния везикулизен обрив. Някои носители на херпес симплекс инфекция може да усещат само парене, сърбеж или дискомфорт, които предхождат обрива без да са налице типичните мехурчета или язви в момента. На този етап заразяване също е възможно. Дори се смята за възможно предаване на херпес симплекс инфекция от носители без никакви оплаквания и обриви. Някои от носителите дори не подозират за своето носителство и никога не са имали каквито и да са симптоми или оплаквания, характерни за HSV инфекция. При жени обривите могат да бъдат дълбоко във влагалището и остават невидими и неизвестни за партньорите. Херпес около устата може да бъде пренесен в половата област на партньора и обратно. Това се случва наи-често при орален секс. Обривите и оплакванията са едни и същи.

 Заразяването от тоалетни чинии и мивки  не се приема като реален начин за разпространение на херпес вирусната инфекция. Но общо използване на индивидуални вещи като кърпи, четки за баня, четки за зъби и др. трябва да се избягва. Тесен, интимен контакт си остава основен начин за заразяване с херпес вирусна инфекция.

 Самозаразяване и пренасяне на инфекцията по други части на тялото. При допир, разчесване или разтриване с ръце херпес вирусната инфекция може да се пренесе към други части на тялото. Особено заразна е течността от мехурите, а наличието на рани или драскотини и малки травми улеснява пренасянето на инфекцията. Използването на едни и същи кърпи за различни части на тялото също е възможност за пренасяне на инфекцията в рамките на един организъм.

 Как протича гениталният херпес? Първоначалното заболяване се проявява с общи и местни симптоми. Инкубационнят период е от 2-3 дни до 15 дни след инфектиране. При първоначално заболяване, когато организмът се среща за първи път с херпес вирусна инфекция, се проявяват редица общи симптоми, като общо неразположене, втрисане, повишаване на температурата, болки по мускули и стави, главоболие. Степента на тези общи оплаквания е различна и зависи от имунната система. Ако преди инфектирането с генитален херпес (втори тип, HSV-2), е имало боледуване от първи тип херпес (HSV-1) – херпетичен стоматит или лабиален херпес (по устните и устата), обикновено първичната инфекция с генитален херпес протича с леки общи симптоми или изобщо без промяна в общото състояние. Локалните оплаквания и прояви са на мястото на контакта и инфектиране с вируса. Първоначално се усеща изтръпване, парене, сърбеж, дискомфорт, а в последствие и болка, описвана най-често като пареща. След кратко време се появява типичният мехурчест обрив – малки мехурчета, изпълнени с бистра течност, разположени понякога върху зачервени петна и много често групирани. Понякога появата на червени петна предхожда образуването на мехурчета. Спукването на мехурчетата води до образуване на плитки, неголеми язви, които зарастват за седмица до 15 дни. Възможни са няколко последователни вълни на поява на обривите. Около мястото на инфекцията регионалните лимфни възли се увеличават и стават болезнени. При жени развитието на херпес вирусна инфекция във влагалището може да бъде придружена със смущения в уринирането – парене, болка при уриниране, затруднено уриниране. Възможна е поява на засилена влагалищна секреция. Тези симптоми са неспецифични и изискват диагностично уточняване. Степента на всички тези оплаквания и симптоми е изключително индивидуална и може да варира от тежко състояние и нужда от лечение на легло до абсолютно безсимптомно и незабележимо първо инфектиране.

 Усложнения на гениталния херпес:

·        разпросранение по кожата в съседство с първоинфектираното място;

·        инфектиране на обривите с други микроби (вторична инфекция);

·        екзема херпетикум;

·        еритема мултиформе;

·        задръжка на урината и невъзможност за уриниране;

·        сакрален радикулоневрит;

·        херпес вирусен менингит;

·        херпес вирусна инфекция на новороденото;

·        депресии поради страх от рецидив;

·        панически страх от заразяване на близки и роднини;

Защо херпес вирусната инфекция се повтаря често? Да, наистина, гениталната херпес вирусна инфеция рецидивира често и това е труден за решение проблем. Обичайно след една вирусна инфекция имунната система изгражда антитела, които предпазват от повторно боледуване. Но херпес вирусите притежават една неприятна и досадна способност. След първоначална инфекция, вирусните частици се придвижват по нервите, излизащи от гръбначния мозък, достигат и се “заселват” в гръбначномозъчните ганглии, в съседство с гръбначния мозък. Остават там в латентно (спящо) състояное, “избягвайки” пълно унищожение от имунната система на човешкия организъм. При определени условия се активират и предизвикват отново симптоми на херпесна инфекция. Реактивирането на гениталния херпес по правило протича по леко, с леки или липсващи общи симптоми, по-леки и оскъдни обриви и за по-кратко време. Рецидивите при един и същ пациент протичат сходно и се разпознават още в началото. По-долу се описват факторите, които водят до чести рецидиви на гениталния херпес, но точната причина все още не е известна на науката:

·        силен емоционален стрес (българският народ нарича лабиалния херпес “стреснушка”);

·        механична травма в областта на обрива ( бурен полов акт и пр.);

·        менструация и полов контакт по време на менструация;

·        излагане на силна пряка слънчева светлина;

·        ексцесивна злоупотреба с алохол;

·        гладуване и гладни диети;

·        изтощителни заболявания;

·        кортикостероидно лечение по друг повод;

 Лечение на гениталния херпес. Всъщност лечението на гениталния херпес е лечение на първоначалната инфекция и рецидивите. За съжаление отстраняване на вируса от нервните ганглии не е постигнато от науката засега. Използват се локални и общи лечебни методи и лекарства, които ще ускорят преминаването на локалните симптоми и ще облекчат субективните усещания. Съществуват различни схеми за лечение и различни антивирусни препарати, някои от които са доста скъпи. Не се лекувайте сами. Консултирайте се с Вашия лекар, който ще Ви предложи конкретно лечение и схема, след като професионално  прецени всички обстоятелства. 

  За облекчаване на локалните оплаквания се използват солени бани. След всяка баня старателно подсушавайте засегнатото мято. Не забравяйте да използвате отделни кърпи и прибори, за да не пренесете инфекцията по други части на тялото. Съвсем в началото поставяне на лед върху появяващия се обрив ще облекчи локалните симптоми, но не е доказано, че ледът ускорява оздравяването. Болката и неприятното парене и сърбеж се облекчават с обезболяващи лекарства през устата – парацетамол, метамизол, ибупрофен и др. Локалната хигиена на засегнатото място е задължителна. Носете памучно и свободно, нестягащо бельо. Най-ефектиивни при лечението на първоначална херпес вирусна инфекция и повторни прояви на херпес са група противовирусни лекарства, които подтискат ензими, участващи в размножаването на вирусните частици. С помощта на тези лекарства се ускорява процеса на оздравяване и се скъсява периода на обриви и съпътстващи неприятни усещания. Няма все още лекарство, което може да отстрани вирусните частици на херпес симплекс от нервните ганглии.

 Ацикловир (acyclovir, aciclovir) е първи и основен представител на антивирусните препарати. Той има активност срещу вирусите на херпес симплекс и варицела зостер. Използва се за лечение през устата и за локално лечение. Ранното започване на лечение още при първите симптоми е предимство. Локалното лечение е съпътстващо. Обичайната доза ацикловир е 5 пъти по 200 мг. дневно или 3 пъти по 400 мг. дневно 5 до 10 дни.

 Валацикловир (valacyclovir, valaciclovir) е по-нов противовирусен медикамент, близък до ацикловир. В организма се превруща в ацикловир и действа като такъв. Приема се два пъти дневно, което го прави по-лесен за употреба, но е по-скъп от ацикловир.

 Фамцикловир (famcyclovir, famciclovir) е нов медикамент от същата група, който се приема три пъти дневно.

 Имуномодулатори и имуностимулатори се използват за повишаване на защитните сили на организма и за подпомагане на имунната система. Като част от цялото лечение може да се прилагат хомеопатични лекарства. Антибиотици се назначават само ако има данни за допълнителна бактериална инфекция. Самата херпес вирусна инфекция не се лекува с антибиотици.

 Ваксина срещу херпес симплекс все още не е създадена. Известно е, че се работи по този въпрос в големи изследователски лаборатории, но решение на проблема предстои в бъдещето.

 Накратко няколко факти и съвети за гениталния херпес:

·        милиони са носители на херпес симплекс вируси (най-разпространената половопредавана болест);

·        безсимптомни носители, неподозиращи за това могат да предават инфекцията;

·        предаването на генитален херпес е най-вероятно от началото на първите симптоми (парене, сърбеж, дскомфорт) до окочателното изчезване на обрива и всички симптоми;

·        използването на презерватив е строго препоръчително, но не гарантира 100 % предпазване от инфектиране;

·        ако и двамата партньори са носители на херпес симплекс инфекция, това не означава непременно, че единият е предал инфекцията на другия;

·        не може да се предвиди със сигурност бъдещо рецидивиране на гениталния херпес, но повторните епизоди обичайно са по-леки;

·        добре е да избягвате орален секс по време когато има активиране на лабиален (1 тип) херпес при един от двамата партньори;

·        не се отказвайте от полов живот поради генитален херпес;

·        може би е добре предварително да обсъдите проблемите относно гениталния херпес с партньора;

·        не допускайте херпес вирусна  инфекция да ви доведе до тежък стрес, ярост или депресия. Тези състояния, освен че не помагат, може и да реактивират инфекцията;

·        не се лекувайте сами, консултирайте се с лекар

# 3
Моля за помощ!Имам генитален херпес, но не ми е ясен инкубационния период на заболяването!Колко време след сексуален контакт с носител на вируса се проявяват първите симптоми?

# 4
по въпроса за ваксините аз зная ,че имаше такава но от2002година в България я няма.имало е до скоро във Франция и Германия ,но сега и там няма.Аз съм медицинска сестра. От 2003г. имаме с мъжът ми този отвратителен проблем.Не можахме да си набавим ваксината.Провеждаме лечение само на симптомите. Моят въпрос към вас е моля пишете ,ако някой е чувал за професор Дундарски в София.Ако сте чували нещо за него моля пишете!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 3
здравейте, когато прочетох че има и други млади хора с генеталния херпес направо се успокмоих. Мислех че съм единствената с това отвратително нещо. От дете страдам от херпес зостер. След време този въпросен херпес реши, че ще стане генетален. и така вече 5 години. Провеждах дълги лечения с различни медикаменти и кремове, но  нищо Sad. единственото което облекчава до някаква степан, поне при мен е крем Aciklostat   в съчетание с таблетки Аацикловир. Но пак спасение няма. Бяха ми казали за някаква ваксина, но вече започнали да я отричат. Чудесно.................. Вече имам едно прекрасно детенце, което родих със секцио. Това е единственият вариянт при генеталният херпес. Синът ми е на 1 год.6мес. до момента не са се проявили никакви симтоми, и се надявам да няма. така или иначе свиквам с мисълта, че някоя сутрин се събуждаш, той  е там-генеталният херпес........

# 6
 • София
 • Мнения: 1 299
Здр на всички...проблема ми е че вече почти 1г и половина се опитвам да предотвратя тази напаст. #Crazy.моя съпруг също има.Искаме да си имаме бебе и мн ме е страх че живот и здраве може да се наложи да се роди секцио заради вируса ''херпес''.Лекували сме го с какво ли не.Всички лекари са ни казвали че той се заражда в организма завинаги....единствено можело да се предотврати честата му поява , но не и пълното му изчезване...Чувала съм за някакви ваксини(но и те не помагали много).Ние сме хигиенни и се грижим винаги когато избие тази инфекция мажим се и се лекуваме ...но преди цикъл или след това винаги ми избива по едно малко мехурче...мн е неприятно.. Cry Cry надявам се някой да има мнение по тази тема..благодаря ви предварително..радвам се че вече съм част от вас.
Потърси добър хомеопат,класически!

# 7
по въпроса за ваксините аз зная ,че имаше такава но от2002година в България я няма.имало е до скоро във Франция и Германия ,но сега и там няма.Аз съм медицинска сестра. От 2003г. имаме с мъжът ми този отвратителен проблем.Не можахме да си набавим ваксината.Провеждаме лечение само на симптомите. Моят въпрос към вас е моля пишете ,ако някой е чувал за професор Дундарски в София.Ако сте чували нещо за него моля пишете!
Професорът се казва Дундаров. Доколкото знам преглежда в една клиника на ул. "Искър", в близост до бул. Левски. Аз от ученичка имам херпес симплекс на устата, който започна да ми се появява след една зверска диета (детски простотии). Проф. Дундаров ми е помогнал много със съвети, лекарства и прегледи, защото на мен като ми изтръпнеше половината лице и аз веднага тичах при него за да отхвърли възможността херпесът да е отишъл в окото. Телефонът на професор Дундаров е 0888 89 15 79. Надявам се още да птеглежда и да ви помогне:-)

# 8
Здравейте! Специалистът  в България (и не само) по херпесните заболявания е проф Дундаров.
Под негова редакция е издаден учебник по вирусология, където е отделено голямо внимание на херпесните вируси и тяхното лечение. Професорът приема пациенти след уговорка по телефона 02 868 75 23 и  0888 89 15 79. Всеки с такъв проблем е добре да се свъже с него, вместо да слуша или чете разни глупости по форумите. Grinning

# 9
 • Lovec, Lovech, Bulgaria
 • Мнения: 653
 Imam niakolko papchici i po opisanieto koeto Vie ste napravili si mislia che se daljat na virusa Herpes.Hodih na kojen lekar i mi kazaha che tova e medikamentozna reakcia. Sled tova se konsultirah s ginekolog i toi mi kaza che e vazpalenie na Bartolinnata zleza. Izpisvat mi lechenia, no neshta se vloshavat. Molai vi daite mi savet. I v kraina smetka se pitam koi ot trimata e prav - kojnia lekar, ginekologa ili az(sled konsulachii s D-r internet)  newsm78

# 10
 • Варна
 • Мнения: 136
здравейте,аз си страдах редовно от тези гадни херпеси,Последния път беше миналата година април месец,Гогато отидох на доктор за първи път се намери някой да ми даде подробна информация свързана с Х,З,единственото лечение което ми изписа и благодарение на него /да не чува дявола/беше 2 опаковки BIOZIN,Скъпички са но на мене много ми помогнаха,А това всъщност са имунностимолант подсилват имунната система,

# 11
 • Мнения: 126
въобще не съм очарована от този професор.изнесе ми лекция , която едва м издържах и колко е по по най

# 12
 • Мнения: 624
по време на бременност може ли да се маже с ацикловир, би ли навредило на плода? Много се притеснявам -помогнете

# 13
 • Варна
 • Мнения: 136
Не няма да навреди защото се маже няколко дни само,Аз лично го ползвах с втората бременност и тогава ми го изписаха,

# 14
 • вкъщи
 • Мнения: 704
не само гелове има

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт