Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна до морето

Мнения: 2 655
Торта за годишнини от сватбата
/ сватбена торта/


Необходими продукти:

1.   10 бр. яйца;
2.   1 пакет бакпулвер;
3.   около 3 ч. ч. захар;
4.   около 3 1/2  ч.ч брашно;
5.   1/2 л. прясно мляко;
6.   2 бр. ванилия;
7.   1 1/4 чаена чаша вода.


Начин на приготвяне:

ЗА БЛАТА: 3 бр. яйца, 1/2 бакпулвер, 2 с. л. захар и 3 с. л. брашно се бият, докато се получи пухкава светло жълта смес. Пекът се в малка тавичка, предварително намазана с олио и поръсена с брашно в умерена фурна.
Може да приготвите сместа едновремено и за двата блата като продуктите се удвояват /6 бр. яйца, 1 пак. бакпулвар, 4 с. л . захар и 6 с. л. брашно/. След като е готов блата още топъл с конец разрежете на две.
Забележка: Дадените количества са за два блата, но понякога правя и три за да е по голяма и обемна тортата.

ЗА СИРОПА: 4 с. л. захар и 1 ч.ч. вода се загряват на слаб огън, докато се стопи захарта. С получения сироп се заливат блатовете, като се внимава да се напоят обилно.

ЗА ЖЪЛТИЯ КРЕМА: 4 жълтъка и 200 гр. захар /около 1 ч. ч/ се бъркат с миксера около 20 минути, докато напълно се разтопи захарта. Към него се прибавя 1/2 литър прясно мляко се оставя на слаб огън. След около 5 мин. се прибавя предваритело добре разбъркани 100 гр. брашно /около 1/2 ч. ч./, малко вода и 2 бр. ванилия. Бърка се постоянно, за да не загори крема. Готов е като се сгъсти достатъчно.

ЗА БЕЛИЯ КРЕМ: Останалите 4 бр. белтъци се бъркат така, че да станат на бял сняг и миксера да оставя диря. На слаб огън се карамелизират 8 с. л. захар и 1/4 чаена чаша вода, за да изври водата и да се получи гъста консистензия. Още вряща карамелизираната смес се изсипва при белтъците и се бърка с миксера.

НАРЕЖДАНЕ: Поставя се единият блат, сиропира се с горещ сипор и се намазва с жълтия крем. Върху него се нарежда следващия блат, сиропира се и се намазва с остатъка от жълтия крем, включително обилно от горе и от страни. Накрая отгоре и от страни се намазва с топлия бял крем и се окрасява по желание.

Правих тази торта за сватбата ни.  Wink   cook
Гостите останаха очаровани.   action033   action033   action033   action033   action033  
Сега всеки месец след сватбата,  Wink, а после за годишнините. Wink  Wink  Wink надявам се.

Пробвайте, вкусна е!  Laughing  Laughing  Laughing
Само на пръв поглед изглежда трудно и сложно.
Sad  Laughing  Sad
Цитирай

Lower Hutt, New Zealand

Мнения: 54
Звучи страхотно!!!

Смятам да я направя пробно преди да използвам рецептата за специален повод. Казваш, че печеш блатовете в малка тавичка - можеш ли да ми кажеш приблизително колко сантиметра/инча в диаметър да е тавичката? Благодаря!
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Колкото голяма чиния за сервиране. Не мога да определя сантиметрите. Crying or Very sad
Радвам се, че ще я пробваш. После непремено се похвали тук.
Цитирай
Хей, това е страхотна рецепта!
В края на месеца имаме годишнина и смятам да я пробвам. Дано да успея, че иначе... Mad ще се скапа купона. Не мисля, че е трудна, просто е обяснена подробно. Не ми е ясно това дето се налива вода в карамела. Не става ли много рядко?
Цитирай

Sofia

Мнения: 429
Пела , още в неделя ще я пробвам , аз не чакам годишнини , за тях друго мисля .
Айде в неделя ще разказвам дали съм се справила .
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Цитат на: DOBRA GOTVACHKA
Хей, това е страхотна рецепта!
В края на месеца имаме годишнина и смятам да я пробвам. Дано да успея, че иначе... Mad ще се скапа купона. Не мисля, че е трудна, просто е обяснена подробно. Не ми е ясно това дето се налива вода в карамела. Не става ли много рядко?


Не спокойно. Тя извира, докато я бъркаш. Изчакай да стане леко златист на цвят, но не чакай много. Загаря и си променя цвета, не е вкусен после.
Късмет с пробването.
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Цитат на: NaNa
Пела , още в неделя ще я пробвам , аз не чакам годишнини , за тях друго мисля .
Айде в неделя ще разказвам дали съм се справила .


NaNa,
дано успееш да се справиш добре, както аз с твоята торта. Вчера пак я правих имахме гости. Този път с ягоди и портокали и вътре и отгоре наредени в кръг. Много я харесаха. Вече я знам на изуст.

Моята е по сложна и изисква повече време и старание.
Късмет.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.