Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Картофени хачапури

  • 12 ян. 2008, 03:19 ч.
  • Преглеждания  2 325  Мнения  19  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 4 380
Бях правила само хачапури със сирене. Картофените са не по-малко вкусни и по-лесни за правене.



Тестото обикновенно като за хачапури:

500 мл. кис. мляко
1-2 яйца
 100 гр. маргарин
сол, сода, брашно

Кис. мляко и яйцата се смесват с нарязания на дребно маргарин, осолява се, добавя се 1/2 ч.л. сола (погасена с лим. сок ако кис. мляко не е достатъчно кисело). Към сместта добавяме брашно докато получим гладко пластично тесто за разточване (не го правете прекалено твърдо!). Оставете тестото да престои докато направите плънката.

За плънката:

Сваряваме картофи като за пюре. През това време настъргваме кашкавал и пушено сирене (колкото повече като количество, толкова по-добре). Ако имате още видове жълти сирена, също може да добавите.

Картофите намачкваме много гладко и докато са горещи прибавяме сирената да се разтопят.

В сместта нарязваме на дребно пилешко (печено или варено, без значение).  Може някакво пушено месо за подсилване на пушения аромат (аз сложих пушено пуешко). Може колбаси на ваш избор. Пробваме на сол и осоляваме ако е нужно.

Тестото разделяме на две. Едното парче разточваме върху набрашнена повърхност като голяма пица. Разрязваме на кръст на 4 триъгълника. Във всеки триъгълник слагаме плънка и зубаво защипваме (залепваме)като топка. Обърнете със залепената страна отдолу и оформете така всичките 8 топки.

Сложете тефлонов тиган с малко олио на котлона. Върху набрашнена повърхност много внимателно разточете с точилка топката да стане на тънка питка. Хубавото на тази плънка е че дори да се скъса тестото някъде, нищо няма да излиза, да цвърчи и да се разтича. Внимателно пренасяме "палачинката" в тигана и печем първо от едната страна, обръщаме и после от другата. Докато се пече разточваме следващата. Така се опичат 8-те хачапури. Вкусни са и топли и студени. Доста засищащо, но ужасно вкусно.






Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 2 639
А могат ли да престоят една нощ в хладилника и да се изпържат на закуска?


# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 251
xenia, звучи страхотно!  Peace
Ще ги пробвам като ми дойде музата за месене и точене!  Peace

# 3
  • Мнения: 4 380
А могат ли да престоят една нощ в хладилника и да се изпържат на закуска?

Вероятно може във вид на топки.  newsm78 А преди печене си ги разточваш както съм описала. Само трябва да се внимава в хладилника топките да не се долепват за да не се скъсат.  newsm78 Обаче вероятно ще съхнат... Най добре тестото и плънката само да оставяш в хладилника, а всичко останало- преди печенето. newsm78

# 4
  • Мнения: 9 897
Много вкусно изглеждат!  Heart Eyes
И малко off - напомниха ми за сибирските шанги /сибирские шаньги/, даже в началото, като прочетох за пълнежа, помислих, че са те. xenia , да не би да имаш изпробвана рецепта за шангите? Ако е така, много моля, напиши я, може и на лични. От руски сайтове съм си изписала няколко - с пълнеж и без, но още не съм ги пробвала. Чудя се коя да опитам. Но много добре помня вкусотийте, който съм яла в бившия СССР, имаха пълнеж и точно така им казваха - сибирские шаньги.

# 5
  • Мнения: 4 380
Шангите са ватрушки и се правят от тесто с мая, съответно и имат форма на кифлички, а не не тънки палачинки. Доколкото знам шангА е татарската дума за ватрушка. newsm78 Би трябвало също така да са открити.

# 6
  • Мнения: 9 897
Шангите са ватрушки и се правят от тесто с мая, съответно и имат форма на кифлички, а не не тънки палачинки. Доколкото знам шангА е татарската дума за ватрушка. newsm78 Би трябвало също така да са открити.

Тези, които помня, бяха малко сплескани, не съвсем като кифлички. Добре, за да не разводнявам темата ти, като ги направя, ако стане нещо сносно, ще се отчета.
А хачапурите ще ги направя за вечеря някой път. Харесва ми как изглеждат - страшно вкусно! Heart Eyes

# 7
  • Balchik
  • Мнения: 1 732
xenia,огромно благодаря за рецептата.Направих ги преди малко и си ги омахахме.Каката изяде 4 Mr. Green.Страхотни са . Hug Hug  bouquet

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Записвам се,после да се очета за резултата!
  Някога бях опитала тази вкусотия,но не успях да се сдобия с рецептата!

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 64
Заминавам за кухнята директно веднага с бързия влак и с рецептата в куфара!!! newsm64

# 10
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Малеее, потекоха ми лигите. Blush Rolling Eyes Това ще стане егати вкусотията. Съвсем скоро ще го пробвам  chef
Благодаря!  bouquet

# 11
  • Мнения: 4 380
xenia,огромно благодаря за рецептата.Направих ги преди малко и си ги омахахме.Каката изяде 4 Mr. Green.Страхотни са . Hug Hug  bouquet

Радвам се че са ви харесали. Simple Smile Малко сръдкаво, но си заслужава.

# 12
  • в баира
  • Мнения: 861
xenia:ти нямаш сърце! Може ли такива снимки да пускаш? Тестеното ми е слабост,  Cry едвам му устоявам! Сбогом диета, сбогом чиста душа!
Още довечера ще се пробва!
  bouquet

# 13
  • weltweit
  • Мнения: 6 082
Изглеждат и звучат супер, потече ми лигичката  Blush Ох, пак си намерих на работа да готвя уикенда  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 655
рецептата е наистина страхотна,не съм правила нищо подобно за сега.мерси и като се правя на домакиня ще пратя снимките Laughing

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт