Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 ян. 2008, 13:35 ч.

Бърканицата на мама - тайната рецепта

  • 3 491
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 565
Ако ви се струва интересно, искам да споделя с Вас една рецепта за бърканица, която зная от мама, и която не съм срещала никъде другаде, но на който и да съм предлагала - по купони, гости и т.н - много са я харесвали и освен това не могат да познаят от какво е направена. Може би историята е почнала от времето, когато в къщи имаше кой да затваря буркани и може би майка се е чудила как да оползотвори бурканите дето баба затваря (баба беше свекърва за мама). Сега поне буркани има по магазините и аз лично си купувам, като ми дотрябва. Та, бърканицата е следната:
Взимам 1 буркан стерилизиран зелен фасул (ако на някой му се вари - да си свари, аз предпочитам буркан)
Нарязва се на ситничко - надлъж, напряко - важното е да се нареже все едно е на мънички клъцки Simple Smile Пробвах веднъж с пасатор, защото не ми се клъцкаше, но става кашаво - не е толкова вкусно. Отделно преди това, съм сложила да се изцеждат 3 кофички кисело мляко - с висока масленост, защото е по-гъстичко. С готово цедено мляко също не ми хареса - някак си ми е по-кисело, по-друг му е вкуса.
И се обърква - наклъцкания зелен фасул, изцеденото мляко, половин кутийка майонеза (най-обикновената, може и по-малко), сол на вкус, чесън - скилидка-2, на вкус, връзка ситно нарязан копър.

Е много е яко. И на мъжовете Ви с ракийка като сервирате, надявам се да им хареса Simple Smile Страхотно мезенце е за ракийката. Аз лично ракия не пия, но аз си го мажа на препечена филийка, а и децата го обичат така.

# 1
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Интересно звучи, ама с тоя чесън... Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet

# 2
  • Мнения: 2 565
 Grinning Естествено, че не става за тези, които не обичат чесън. Все пак има и такива, които обичат. А може и да не се прекалява с него, в смисъл да се сложи по-мъничко.

# 3
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 299
Звучи интересно, а и имам зелен фасул - ще го спретна!  Peace

# 4
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
На мен ми звучи вкусно,но моят мъж не яде зелен фасул newsm78.Освен да не му казвам какво има вътре,може пък даму хареса,иначе млечна салата много обича. Mr. Green

# 5
  • Мнения: 2 565
Аз съм пробвала с хора, които казват че не ядат зелен фасул. Като се накълца, то не си личи, че е фасул. Важното е да не те види докато го правиш, защото вече ще е предубеден. Но пък ако му хареса, може да открие, че вече обича зелен фасул Laughing. Ако пък не му хареса - ще си сигурна, че не обича и няма да експериментираш. Grinning

# 6
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Аз ще провам,но зрънцата нали ще си личат,ще се усети  Grinning

# 7
  • Мнения: 2 565
Ами те и те при клъцкането се применят формата, а като се смесят с млякото си губят цвета. Все едно режеш като за кубчета, хващаш в шепа фасулчетата от буркана, смачкаваш това в шепата за да му изтече водата, слагаш надълго на дъската за рязана , правиш като разрези по дължина и после напряко, и после както е така наклъчкано с ножа върху дъската наново го рязваш като цяло направо, нялаво надясно местиш ножа, просто не зная как да го опиша. И те се обезформят. Звучи сигурно много тъпо, но наистина не зная как да го опиша. Дано ти стане. Много хора съм изпитвала да познаят от какво е, само 1-2 жени познаха и то доста добри домакини. Другите са се проваляли на изпита Grinning

# 8
  • Мнения: 2 538
Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet

Естелия, като ти падне кръвното ще си полегнеш, бе жена. Laughing

Рецептата ще я пробвам в най-скоро време.Тъкмо ще оползотвора зеления фасул, който ми се намира.
Смятам вместо цедено кисело мляко да сложа заквасена сметана.

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 15:20 от Кампари

# 9
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
ок,разбрах те,сега ми се прияде твоята бърканица,утре като ходя на магазина,ще купя зелено фасулче и ще я направя.  bouquet
Само ме ориентирайте какъв зелен фасул да взема ?

# 10
  • Мнения: 2 565
Ами това с ориентирането е малко трудно, защото и аз седя и се чудя дълго време пред рафта с бурканите. Все ме е страх, че някой от бурканите ще е с конци и тогава е гадно, но карам на късмет. След като дълго оглеждам и мисля, накрая взимам този който е с най-високата цена, надявайки се да е най-качествен, но и от него ми се е случвало да има конци. А и в различните супермаркети, има буркани на различни фирми. Просто е на късмет.

А за сметаната - може и със заквасена сметана, тогава няма нужда да се цеди млякото, не не знам да не е по-тежка така. Така че, ако я направиш (до Кампари), ще съм благодарна да споделиш как е станало.

# 11
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet

Естелия, като ти падне кръвното ще си полегнеш, бе жена. Laughing

Рецептата ще я пробвам в най-скоро време.Тъкмо ще оползотвора зеления фасул, който ми се намира.
Смятам вместо цедено кисело мляко да сложа заквасена сметана.

А миризмата какво да я правя?! а? Stop

Плюс това някой от обкръжението ми да ми отрови живота за 3-4 дена.... Не! :naughty
:

# 12
  • Мнения: 2 538
[
А миризмата какво да я правя?! а? Stop

:

Ще ползваш чесън на прах. Wink
Има вкус на чесън, но не и мирис.

# 13
  • София
  • Мнения: 31 095
Звучи интересно Simple Smile Зеленият фасул става за салата Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 8 766
Направих "бърканицата". Много ни хареса и ще я правя честичко. Благодаря за идеята, Krische   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт