Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора


Мнения: 2 379
Ако ви се струва интересно, искам да споделя с Вас една рецепта за бърканица, която зная от мама, и която не съм срещала никъде другаде, но на който и да съм предлагала - по купони, гости и т.н - много са я харесвали и освен това не могат да познаят от какво е направена. Може би историята е почнала от времето, когато в къщи имаше кой да затваря буркани и може би майка се е чудила как да оползотвори бурканите дето баба затваря (баба беше свекърва за мама). Сега поне буркани има по магазините и аз лично си купувам, като ми дотрябва. Та, бърканицата е следната:
Взимам 1 буркан стерилизиран зелен фасул (ако на някой му се вари - да си свари, аз предпочитам буркан)
Нарязва се на ситничко - надлъж, напряко - важното е да се нареже все едно е на мънички клъцки Smile Пробвах веднъж с пасатор, защото не ми се клъцкаше, но става кашаво - не е толкова вкусно. Отделно преди това, съм сложила да се изцеждат 3 кофички кисело мляко - с висока масленост, защото е по-гъстичко. С готово цедено мляко също не ми хареса - някак си ми е по-кисело, по-друг му е вкуса.
И се обърква - наклъцкания зелен фасул, изцеденото мляко, половин кутийка майонеза (най-обикновената, може и по-малко), сол на вкус, чесън - скилидка-2, на вкус, връзка ситно нарязан копър.

Е много е яко. И на мъжовете Ви с ракийка като сервирате, надявам се да им хареса Smile Страхотно мезенце е за ракийката. Аз лично ракия не пия, но аз си го мажа на препечена филийка, а и децата го обичат така.

Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Интересно звучи, ама с тоя чесън... Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet
Цитирай


Мнения: 2 379
 Very Happy Естествено, че не става за тези, които не обичат чесън. Все пак има и такива, които обичат. А може и да не се прекалява с него, в смисъл да се сложи по-мъничко.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Звучи интересно, а и имам зелен фасул - ще го спретна!  Peace
Цитирай

В лудницата на 2-рия етаж.

Мнения: 2 026
На мен ми звучи вкусно,но моят мъж не яде зелен фасул newsm78.Освен да не му казвам какво има вътре,може пък даму хареса,иначе млечна салата много обича. Mr. Green
Цитирай


Мнения: 2 379
Аз съм пробвала с хора, които казват че не ядат зелен фасул. Като се накълца, то не си личи, че е фасул. Важното е да не те види докато го правиш, защото вече ще е предубеден. Но пък ако му хареса, може да открие, че вече обича зелен фасул Laughing. Ако пък не му хареса - ще си сигурна, че не обича и няма да експериментираш. Very Happy
Цитирай

В лудницата на 2-рия етаж.

Мнения: 2 026
Аз ще провам,но зрънцата нали ще си личат,ще се усети  Very Happy
Цитирай


Мнения: 2 379
Ами те и те при клъцкането се применят формата, а като се смесят с млякото си губят цвета. Все едно режеш като за кубчета, хващаш в шепа фасулчетата от буркана, смачкаваш това в шепата за да му изтече водата, слагаш надълго на дъската за рязана , правиш като разрези по дължина и после напряко, и после както е така наклъчкано с ножа върху дъската наново го рязваш като цяло направо, нялаво надясно местиш ножа, просто не зная как да го опиша. И те се обезформят. Звучи сигурно много тъпо, но наистина не зная как да го опиша. Дано ти стане. Много хора съм изпитвала да познаят от какво е, само 1-2 жени познаха и то доста добри домакини. Другите са се проваляли на изпита Very Happy
Цитирай


Мнения: 2 538
Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet

Естелия, като ти падне кръвното ще си полегнеш, бе жена. Laughing

Рецептата ще я пробвам в най-скоро време.Тъкмо ще оползотвора зеления фасул, който ми се намира.
Смятам вместо цедено кисело мляко да сложа заквасена сметана.
« Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 15:20 от Кампари »
Цитирай

В лудницата на 2-рия етаж.

Мнения: 2 026
ок,разбрах те,сега ми се прияде твоята бърканица,утре като ходя на магазина,ще купя зелено фасулче и ще я направя.  bouquet
Само ме ориентирайте какъв зелен фасул да взема ?
Цитирай


Мнения: 2 379
Ами това с ориентирането е малко трудно, защото и аз седя и се чудя дълго време пред рафта с бурканите. Все ме е страх, че някой от бурканите ще е с конци и тогава е гадно, но карам на късмет. След като дълго оглеждам и мисля, накрая взимам този който е с най-високата цена, надявайки се да е най-качествен, но и от него ми се е случвало да има конци. А и в различните супермаркети, има буркани на различни фирми. Просто е на късмет.

А за сметаната - може и със заквасена сметана, тогава няма нужда да се цеди млякото, не не знам да не е по-тежка така. Така че, ако я направиш (до Кампари), ще съм благодарна да споделиш как е станало.
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Хем не ми харесва миризмата му, хем ми пада кръвното от него. newsm78   bouquet

Естелия, като ти падне кръвното ще си полегнеш, бе жена. Laughing

Рецептата ще я пробвам в най-скоро време.Тъкмо ще оползотвора зеления фасул, който ми се намира.
Смятам вместо цедено кисело мляко да сложа заквасена сметана.

А миризмата какво да я правя?! а? Stop

Плюс това някой от обкръжението ми да ми отрови живота за 3-4 дена.... Не! :naughty
:
Цитирай


Мнения: 2 538
[
А миризмата какво да я правя?! а? Stop

:

Ще ползваш чесън на прах. Wink
Има вкус на чесън, но не и мирис.
Цитирай

София

Мнения: 29 942
Звучи интересно Smile Зеленият фасул става за салата Smile
Цитирай

София

Мнения: 7 588
Направих "бърканицата". Много ни хареса и ще я правя честичко. Благодаря за идеята, Krische   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора