Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 ян. 2008, 19:31 ч.

инвалиди осиновители

 • 2 454
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 262
Здравейте понеже няма такава тема поне аз не срещнах реших да пусна.
Просто си кажете мнението по въпроса за това дали инвалиди със или без физически увреждания биха могли да станат осиновители. Въобще някои от вас има ли информация за това  по какъв начин става това осиновяване.
вярвам,че ще бъде полезно за много хора.

# 1
 • Мнения: 2 123
Извинявай за глупавия въпрос  Embarassed. Какви биха могли да бъдат инвалидите без физически увреждания
Отговорът ти ми е важен с оглед на моя отговор  Laughing

# 2
 • Мнения: 3 673
Ако имаш предвид хора, диагностицирани с психически заболявания, то такива не се одобряват за осиновители. Само за тях се сещам да са без видими физически увреждания.

# 3
 • Мнения: 6
Какви биха могли да бъдат инвалидите без физически увреждания

Например диабетици Sad - нямат видими физически увреждания, въпреки че с времето здравословното състояние се влошава (черен дроб, бъбреци, зрение).
Но нека питащата да обясни по-точно какво е имала предвид Wink.

# 4
 • Мнения: 262
инвалиди се водят всички хронични заболявания и наследствени в това число анемии, не е задължително да си с физически увреждания за да си с инвалидност например над 50%

# 5
 • Мнения: 739
Медицинското за осиновяване е същото, като това, за сключване на граждански брак. То покрива Васерман, Тубдиспансер и Психопреглед. Ако по тези три направления няма проблеми, то тогава може да се осинови дете, независимо осиновителя дали е инвалид или не, т.е. ако можеш да сключиш граждански брак, значи можеш и да си родител Wink
Успех!

# 6
 • София
 • Мнения: 533
Медицинското за осиновяване е същото, като това, за сключване на граждански брак. То покрива Васерман, Тубдиспансер и Психопреглед. Ако по тези три направления няма проблеми, то тогава може да се осинови дете, независимо осиновителя дали е инвалид или не, т.е. ако можеш да сключиш граждански брак, значи можеш и да си родител Wink
Успех!

Stillness, кандидат-осиновителите могат да получат отказ по ред причини, въпреки изправността по тези три направления - например неясна или абсурдна мотивация, неосъзнаване на спецификата на осиновяването, неготовност за поемане на родителска отговорност и т.н.

# 7
 • Мнения: 919
Когато подготвяхме документите за кандидадстване, медицинското не включваше данни за хронични заболявания, освен споменатите от Stillnes. Но при подновяването им, за явяването ни на делото, ни предупредиха, че в медицинското изрично трябва да е упоменато, че "не страдаме от тежки хронични заболявания". Явно и тук съществуват различия в различните области. bowuu

# 8
 • Мнения: 739
Теа, говорех само за медицинските изисквания. Simple Smile Ако по тези три направления имаш печат, че си здрав, не могат да ти откажат дете поради медицински причини.

Таня, кой е трябвало да упомене, че не страдате от тежки хронични заболявания? Лекар или вие самите?

# 9
 • Мнения: 2 123
Теа вече ти е отговорила - как става на практика.

Аз ще напиша какво мисля аз, макар че пак ще излезна лоша, а може и такава да съм си  Laughing.

С оглед на виждането ми, че няма нищо по-тъжно от едно нещастно осиновено дете, мисля, че цедката за осиновителите би следвало да е по-ситна от съществуващата (включително и зе тези, които не сме инвалиди) и зависи от вида инвалидност, но здравословното състояние, категорично следва да се има предвид.

Разбира се - трябва да се взема индивидуално решение за всеки конкретен случай. Пример - преди известно време, не помня дали в този или в друг форум се обсъждаше случая на двойка, в която мъжът е с диагностицирана шизофрения. Да, бил на лекарства, да пиел ги редовно, да когато ги пиел, нямало никакъв проблем. Та въпросът беше - според нас - следва ли тези хора да могат да осиновят. Според мен - категорично не

Друг пример - може ли да осинови човек на инвалидна количка - пак според мен - не би следвало да има пречки, защото този вид инвалидност не пречи да полагаш адекватни грижи за едно дете.

Трети пример - следва ли да има ограничения за възраст (тука знам, че ще ме изядете, но аз така мисля). Категорично да. Според мен хора над 50 годишна възраст, не следва да имат възможност да осиновяват деца под 10 годишна възраст. Мога да се обоснова защо смятам така.

# 10
 • Мнения: 739
Но шизофренията е включена в медицинското? Не зная как са допуснали дори сключването на граждански брак. (всъщност в днешно време повечето двойки не сключват граждански брак). Все пак с това заболяване няма как да осиновят дете, освен ако някой не си затвори очите.
Все пак Васермана, тубдиспансера и психо-прегледа обхващат всички заразни и опасни за детето или партньора болести.

Васермана и тубдиспансера обхващат болестите по Чл. 61. (1) от Закона за здравето
Цитат
Чл. 61. (1) На задължителна изолация и болнично лечение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.
плюс болести предавани по полов път

Психо прегледа обхваща болестите по Чл. 146. (1) и (2)
Цитат
Чл. 146. (1) Лица с психични разстройства, нуждаещи се от специални здравни грижи, са:
1. психичноболни с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или тежко личностно разстройство) или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване;
2. лица с умерена, тежка или дълбока умствена изостаналост или съдова и сенилна деменция;
плюс наранявания или операции на главата, наркомания и алкохолизъм.

Всички останали болести не са опасни и са допустими при осиновяване.

На човек в инвалидна количка или сляп, или глухоням, може би ще му е по-трудно да се справи с отглеждане на дете, но не е невъзможно.

# 11
 • Мнения: 2 123
Не,Stillness,  аз просто писах аз какво мисля по въпроса.
Как е по закон - това е ясно, а и Теа го е написала

Мисълта ми беше, че често се разсъждава от гледна точка на двойката "Имат ли право да осиновят еди какви си хора...", "Въпросните хора, нямат ли право на щастие" и т.н.

Пропускаме (аз доскоро също в това число) въпроса "Добре ли е за едно дете да то осиновят хора с еди какво си заболяване" или хора над определена възраст и пр.

# 12
 • Мнения: 739
Не, винаги се взема прeд вид първо какво е добре за детето. Когато започне да се мисли "имат ли те (осиновителите) право на щастие", точно тогава някой си затваря очите.

# 13
 • Мнения: 262
Все пак в заявлението което ти дават да попълниш социалните има въпрос дали си с наследствено заболяване.

# 14
 • Мнения: 919
... Таня, кой е трябвало да упомене, че не страдате от тежки хронични заболявания? Лекар или вие самите?

Лекарят, който подписва медицинското, не ние. Съжалявам, ако не е станало ясно от написанато.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт