Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • на брега на реката
  • Мнения: 139
 Mr. Green #Cussing outтоку що ни актуализираха ПП за заплатите и се оказва,че скалата е променена ,естествено в полза на държавата!

# 1
  • Мнения: 311
Защо за декември? Промяната е от 01.01.2008

# 2
  • София
  • Мнения: 133
 Blush що е то "ПП за заплатите" ?

# 3
  • Мнения: 3 702
ПП е програмен продукт предполагам.

# 4
Явно за първи път сте на работа ( поне в организация в която се декларират всички доходи и промяна в заплатите ). За работещите на трудов договор( за другите не знам)  с последната заплата за календарната година се преизчислява ДОД (Данък общ доход) за всеки служител. През годината за всеки месец се внася прогнозен ДОД. Този ДОД в  края на всяка счетоводна година се се преизчислява като се сумират всички облагаеми за ДОД доходи и понеже е плащан прогнозно за конкретен месец, накрая след сумиране се преизчислява служебно за цялата година. В зависимост от заплатите през различните месеци и различните облекчения попадате в различните скали за облагане, така че със декемврийската заплата могат да Ви "върнат" или "вземат" суми за коригиране на разликата от надвнесен или не внесен ДОД.
Не съм специалист ТРЗ, но се осигурявам на реална заплата и това се случва всяка година ( връщат или взвемат суми за въпросния ДОД, а понякога и за осигуровки, ако заплатата е повишена без да е достигнат минималния осигурителен праг). Предполагам че има потребители/ки работещи тази материя които ще обяснат по професионално въпросното преизчисляване на годишния ДОД.

# 5
  • Мнения: 311
Всеки месец се плаща ДОД възоснова на заплатата по трудов договор. Тази година сл.бележки и декларациите за семейно подоходно облагане /облекчения за деца/ се подаваха при работодателя през м. 12.2007, при условие, че имате доход само от трудово правоотношение. Работодателят е длъжен да направи годишно изравнение на ДОД и в различните случаи понякога НАП възстановява надвнесено ДОД. Но накои от фирмите избързаха да направят изравнение в м 12.2007 г. Няма промяна на скалата за м 12. 2007 г. От 01.01.2008 вече има плосък данък  10%.   

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт