Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора


Мнения: 8 579


Още една вкусотия от руски форум.

Продукти:

За пълнежа: Около 100 гр шоколад, шепа стафиди, шепа орехи
За жълтото тесто: 80-100 гр краве масло, ½ ч.ч захар, 3 жълтъка, 1 ч.ч. брашно
За бялото тесто: 3 белтъка, ½  ч.ч захар, около 2/3 ч.ч. брашно

            1.   Кравето масло, омекнало до стайна температура, се разбива със захарта, добавят се жълтъците, добавя се брашното с една ч.л.бакпулвер. / В оригиналната рецепта е без набухвател./ Получава се меко, лепнещо, топящо се в ръцете тесто. Слагате го във форма с диам.22-24см., поръсвате го с малко брашно отгоре и леко с ръка го изравнявате по дъното и малко по стените на формата.
            2.   Шоколадът  настъргвате на едро ренде или го нарязвате наситно и го посипвате върху тестото.  Добавяте орехите и стафидите.
            3.   Разбивате белтъците с миксер, постепенно добавяйки захарта. Не трябва да разбивате до твърд сняг. Достатъчно е да се получи клатеща се пенеста маса. Много внимателно сипвате брашното и с леки движения отдолу нагоре, с лопатка или лъжица, го смесвате с белтъците. Изсипвате бялата маса върху шоколада, орехите и стафидите, като се стараете да я изравните, т.е. да покрие изцяло. Ако сте вдигнали по-високо по стените жълтото тесто, загъвате крайчетата върху сладкиша. 
            4.   Формата се слага в нагрята фурна, пече се на 180 град. около 20 минути. Според рецептата, върху формата се поставя фолио и се пече още 5-7 мин. Аз намалих леко фурната и пекох още точно 7 мин. без никакво фолио. Отгоре се получи леко розова коричка. 

Забележки:
                    1. Рендосах шоколада, но накрая го начупих на малки парченца. Рендосаният  се разтопи и напои долния блат, а парченцата си останаха и се усещаха, когато се яде. Не, че това е лошо, на мен ми харесва да усещам шоколада.
                    2. Изплаших се, че долният блат ще остане длетав и сложих лъжичка бакпулвер. В рецептата е без набухвател.
                    3. Отгоре поръсих със сладко от вишни, беше не много гъсто. И рендосах малко шоколад. В оригиналната рецепта пише, че отгоре може да се намаже с разбита сметана.
                    4. Според авторката, сладкишът е най-хубав топъл, поднесен с топка сладолед. На мен ми хареса повече на следващия ден, когато изстина. Въпрос на вкус!

Наистина, обаче, е много вкусен! Very Happy
               

« Последна редакция: вт, 15 яну 2008, 17:33 от labrex »
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
      Слушай,Labrex,във форума,откъдето е рецептата ,има страхотни неща!Как го изнамери само? Rolling Eyes
      Браво,че си се потрудила с превода ! Hug
       Very Happy
« Последна редакция: вт, 15 яну 2008, 22:15 от Селма »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 644
Е, браво каква е тази вкусотия по никое време Rolling Eyes.Лабрекс почти няма нещо което да си пуснала и да не съм го направила и винаги се получава  bouquet.Тези дни ще направя и този кекс и ще докладвам за резултата Wink
Цитирай


Мнения: 8 579
      Слушай,Labrex,във форума,откъдето е рецептата ,има страхотни неща!Как го изнамери само? Rolling Eyes
      Браво,че си се потрудила с превода ! Hug
       Very Happy

Селма, понякога случайно попадам на руски форуми, наистина има чудесни неща. А точно този, откъдето е рецептата, е известен във форума, и аз съм пускала линкове, и други мами.

Е, браво каква е тази вкусотия по никое време Rolling Eyes.Лабрекс почти няма нещо което да си пуснала и да не съм го направила и винаги се получава  bouquet.Тези дни ще направя и този кекс и ще докладвам за резултата Wink

mimi_82, вярно, че е по никое време, ама една вечер си ровичках из сайта, видях го и като ми се прияде............. Embarassed Нали знаеш, лакомията е голяма работа. Та така го направих. Според мен е сполучлив, даже като го нарязах на парченца и мъжо вика:" Е, що го наряза на малки парчета, да не мога да разбера колко си излапала докато ме няма."Хареса се вкъщи. Който обича комбинацията шоколад, орехи, стафиди няма начин да не го хареса. Така че, пробвай!

Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140


Селма, понякога случайно попадам на руски форуми, наистина има чудесни неща. А точно този, откъдето е рецептата, е известен във форума, и аз съм пускала линкове, и други мами.

   Може би,може би.....аз отскоро влизам в готварския,затова много неща  ме изненадват! Wink
  Случайно да си попадала на някоя рецепта за "Киевский торт"? Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 8 579

  Може би,може би.....аз отскоро влизам в готварския,затова много неща  ме изненадват! Wink
  Случайно да си попадала на някоя рецепта за "Киевский торт"? Rolling Eyes

Ето тук, пак в същия сайт. Има и на много други места.
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
лабрекс, супер линк и форум за гастрономи, има страхотни идейки! мерси!а този кекс си го аднах в фавори! bowuu  bouquet
Цитирай


Мнения: 8 579
лабрекс, супер линк и форум за гастрономи, има страхотни идейки! мерси!а този кекс си го аднах в фавори! bowuu  bouquet

Радвам се, че ти харесва! Ако попаднеш на нещо интересно, надявам се, ще споделиш. Наистина има доста хубави нещица там.
« Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 18:19 от labrex »
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Мммммм!   chef
Цитирай


Мнения: 883
Аз този сладкиш го направих вече  bowuu Докато го опитвах и половината свърши  hahaha Да видим ще дочака ли мъжи и той какво ще каже.
labrex  Hug
Цитирай


Мнения: 8 579
Аз този сладкиш го направих вече  bowuu Докато го опитвах и половината свърши  hahaha Да видим ще дочака ли мъжи и той какво ще каже.
labrex  Hug


На моя мъж дядо му казваше, че на жена се подаряват само бонбони, щото ако „не ги арЕше”, можеш да си ги изядеш сам. Та щом си почнала вече сладкиша, ако евентуално не го хареса мъжът ти – ще си го довършиш. Very Happy Това на шега, радвам се, че ти е допаднал, надявам се и той да го одобри.   bouquet
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
  Лабрекс,поздравления за рецептата!  bouquet
  Сладкиша стана разкошен!
  Много е вкусен и е много хубав на вид! Very Happy
Цитирай


Мнения: 8 579
  Лабрекс,поздравления за рецептата!  bouquet
  Сладкиша стана разкошен!
  Много е вкусен и е много хубав на вид! Very Happy

Радвам се, че сте го харесали!  bouquet  Да ви е сладко! Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
  Лабрекс,имам нужда от малко консултация.Долната част на сладкиша не ми е станала толкова дебела,колкото на снимката.Горе-долу 2 пъти е по-тънка....
  (За набухвател съм сложила сода бикарбонат + лимонов сок..... Rolling Eyes )
  Какво да направя следващия път,за да бъдат еднакво дебели и двата блата?
Цитирай


Мнения: 883
И моите се получиха тънички  newsm78 Мислех другия път да правя двойна доза.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора