Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Burgas
  • Мнения: 191
Трябва да помогна на сина си с доклад за азотното хранене при растенията.Някой знае ли откъде мога да намеря нещо,защото в търсачката не откривам нищо,което да ми свърши работа,а може и някой скоро да е писал нещо такова.

# 1
  • Мнения: 14 977
Азот = нитрати. Пробвай така.
Растенията усвояват азота от почвата, при недостиг се добавя чрез естествени (органичен азот) или изкуствени торове с повишено съдържание на нитрати (амониев(NH4) или нитратен (NO2) азот).

# 2
  • Мнения: 3 424
Всичко по храненето - в КМ, Готварския и Споделете.

# 3
  • Burgas
  • Мнения: 191
Май намерих нещо.

# 4
# 5
  • Мнения: 1 434
http://64.233.167.104/search?q=cache:BZte-2nJoRQJ:www.agrobusine … mp;cd=3&gl=bg


огато сме в магазина или на пазара, трябва винаги да мислим за опасността от органичните вещества, които се образуват при разлагането на азотните торове. С такива торове се подхранват растенията за по-голяма плодовитост, а химикалите от водата и почвата преминават в тях. Този процес се засилва, когато лятото е много сухо.

Кога растенията натрупват най-много нитрати?

Най-често преди събирането на реколтата. По това време недозрелите зеленчуци, а също и зеленчуците с ранно съзряване могат да съдържат повече нитрати, отколкото достигналите до нормална зрелост. Особено много нитрати може да има в растенията, които се отглеждат в оранжериите.
В кои растения се натрупват най-много нитрати?
В салатата, марулите, спанака, лапада, цвеклото, репичките. По-слаб афинитет към трупането на тези вредни вещества имат краставиците, зелето, доматите и картофите. Съдържанието на нитрати в плодовете е нищожно малко.

Как се разпределят те в растенията?

Неравномерно е отговорът. В зелето например нитратите се натрупват в кочана, в горните листа и в „жилките” на листата. В краставиците, репичките и тиквичките – в обвивката, в морковите – в сърцевината, в картофите в централната част на кореноплода (режете картофите на  половинки и ги накиснете във вода за 1-2 часа), в цвеклото  - в опашката.
Как да избираме зеленчуците и плодовете?
Минимално съдържание на нитрати най-често имат зеленчуците със среден размер. Повечето дребни плодове предимно млади растения имат излишек от нитрати, събрани като резерв за бадещо развитие. Необичайно едрите зеленчуци често са резултат от прехранване с азотни торове.

Как да намалим съдържанието на нитратите във вече купените плодове и зеленчуци?
 
Старателно ги мийте с течаща вода и четка. Може допълнително да използвате сапунен разтвор, след което да ги накиснете във вода. Така се губят от около 10-15% от нитратите. При почистването и миенето на растенията трябва да отстраните техните най-нитратни части: кочана и горните листа на зелето, опашката на краставицата и т.н. Винаги белете краставиците и тиквичките. Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги употребявайте – те имат прекалено много нитрати. При варенето на зеленчуците се унищожават от 40 до 80 % от нитратите. Водата, в която са врели, трябва да се излее, още докато е гореща. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях.

# 6
  • София
  • Мнения: 36 901
Като прочетох последното си помислих, ето го и краят на зеленчуковия бульон.  Cry

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт