Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора

варненка от София

Мнения: 4 586
Заповядайте и в моята кухня, надявам се да ви е вкусно и сладко!

Ябълков сладкиш с извара

Торта с гъби и топено сирене

за тестото:
500 гр. гъби,
3 яйца,
1 ч.ч брашно,
100 гр. сметана,
1 ч.л. захар
щипка сол
1.5 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л сода

за млечния крем:
300 гр. сметана
500 гр. топено сирене

Гъбите се нарязват на много ситно или се настъргват с ренде. Задушават се в масло докато се изпари течността. Охлаждат се на стайна температура. Съставките за тестото се смесват, като последни се добавят гъбите. От тестото се изпича блат в предварително загрята фурна на 180С, за около 25-30 минути. След като се изпече и охлади блътът се нарязва на 2 или 3 части.
Сметаната се загрява на котлона до кипване, добавя се топеното сирене и се бърка до пълното му разтопяване, докато се получи еднородна смес. С така приготвения крем се слепват блатовете.
Украсата е по желание.



и разрез

« Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 08:50 от marulka_s »
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Кавърма по радомирски

около килограм свинско месо
мазнина за задушаване
мариновани чушки
3-4 стръка праз
яйца
червен пипер, сминдух, Пикантина

Месото се нарязва и се поставя да се задуши в тенджера с малко вода. Оставя се да изври водата, докато месото започне да се пържи.
Изважда се от тенджерата и се добавят нарязаните чушки, следва празът. Зеленчуците се подправят с Пикантина. Месото се връща в тенджерата, поръсва се с червения пипер и със сминдух. Налива се малко вода, докато покрие продуктите. Задушава се за около 30 минути, след което се изсипва в гювеч. Яйцата се счупват върху месото и се запича във фурната, докато яйцата се запекат.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Салата от моркови

Морковите се нарязват на тънки лентички и се заливат със сока на един лимон, добавя се и една пресована скилидка чесън. Поставят се в дълбок съд и се захлупват. Хубаво е да престоят няколко часа, за да омекнат и да си пуснат сок. Преди поднасяне се посоляват, добавя се копър и се подправят на вкус със зехтин или олио.



Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Картофена запеканка

Около килограм картофи сварени, обелени и нарязани на колелца.
100 -150 гр луканков колбас или бекон нарязани на лентички
1 глава лук
1/2 пакетче гъбена крем супа
1/2 кофичка заквасена сметана (имам предвид от 400 грама, които са)
сирене 100 гр и 100 гр кашкавал
сминдух, черен пипер
маргарин или масло на вкус

Нарязват се картофите на шайби и се нарежда един ред в тавичка. Върху него се поръсва сиренето настъргано, кашкавалът, колбасът и маргаринът.
Нарежда се втори ред картофи. Сметаната, гъбената супа и подправките се размиват с вода докато стане хомогенна смес, с която се заливат картофите почти докато покрие втория ред картофи. Пече се в загрята фурна, около 40 минути, в началото се покрива с фолио и към края се отстранява, за да се запече и отгоре.
А това е и резултатът:



и порция

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Пилешки пай

Пилешко филе около килограм
1 кг. бутер тесто
една малка заквасена сметана
1 кг лук
джинджифил, сминдух, сол, череп пипер,
2-3 с.л. бяло вино
1 с.л. горчица

Филето се нарязва на жулиени и се запържва до бяло. Изважда се и се запържва нарязаният лук на полумесеци.
Пилето и лукът се смесват. Отделно се кипва сметаната, горчицата, виното и подправките, след което се добавят към пилето и лука. Сместа се оставя да се охлади.
В тавичка се разстила единият лист от бутер тестото, като краищата му се опъват да излезнат от тавата. Върху този лист се слага плънката, след което се покрива с другия лист. Краищата се притискат, след което на места се пробожда с вилица.
Пече се до готовност на тестото.



и разрез

« Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 14:28 от marulka_s »
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Кюфтета от гъби

1 кг гъби,
2-3 глави лук,
3 средно големи картофа, сварени,
3 филии бял хляб,
2 яйца,
прясно мляко,
масло, черен пипер, сминдух, магданоз, вегета

Гъбите се измиват и настъргват на ренде. Заедно със ситно нарязания лук се задушават в маслото. Ако пуснат водичка се задушават докато поизври водата, а останалата вода се отцежда. Към охладените гъби се добавят жълтъците, настърганите картофи, накиснатите филии в млякото, подправките. Омесват се и се оставят да престоят около половин час.
От така приготвената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и после в разбитите на сняг белтъци. Пържат се в сгорещено олио. Могат да се поднесат със сос от кисело мляко и копър и чесън.поднесат със сос от кисело мляко и копър и чесън.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Палачинкови бохчи

за палачинките:

3 яйца,
1 ч.ч брашно
2 ч.ч. прясно мляко, щипка сол и щипка сода

за плънката:

пилешко филе
топено сирене, гъби, кисели краставички, сметана
черен пипер, сминдух, копър

за връзките но бохчите пера от зелен лук

Палачинките се изпържват. Приготвя се плънка от задушеното пилешко месо, към което се добавят гъбите. Когато месото и гъбите са готови се добавя сметана и топеното сирене, бърка се до разтопяването на сиреното и получаването на гъста каша. Към тази смес се добавят подправките и нарязаните кисели краставички.
Във всяка палачинка се слага от плънката и краищата се завързват с перата от лука, потопени за кратко в гореща вода.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Дроб по венециански

За ризотото:

1 ч.ч. ориз
3 с.л. масло
1 голяма глава лук
4 с.л. сухо бяло вино
3 ч.ч вода
1/4 ч.л. шафран (може да се замени с куркума)
Пикантина, черен пипер
кашкавал

за дроба:

450 гр. телешки дроб
брашно за овалване
3 глави лук, нарязани на колелца
масло+олио
сол, пипер
сокът на половин лимон
магданоз

В дълбок съд разтопяваме маслото за ризотото, добавяме лука и запържваме на умерен огън, до омекването му. Добавяме ориза и задушаваме за няколко минутки. Добавяме виното водата и подправките, оставяме ризотото да се свари.

Дробът се нарязва на лентички, овалва се в брашното. В тигана, в който ще пържим се разтопява маслото с малко олио. Запържваме лука до златисто и го изваждаме от тигана. В същата мазнина, на по-силен огън се запържва дроба, като периодично разбъркваме. Добавяме отново лука и лимоновия сок. Подправяме със сол и пипер.

Към готовото ризото добавяме кашкавала. Върху ризотото се сервира дроба със ситно нарязан магданоз.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Торта плодов сюрприз

500гр заквасена сметана
5 пакетчета котешки езичета
125 гр масло
4 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
1/2 ч.ч. пр. мляко малко ром или коняк
2 ванилии
орехи, плодове според сезона
1 желатин (разтваря се в около 250 мл топла вода)

Правят се 3 вида крем:

1. Бял:

1/2 ч.ч. пудра захар с 4 разбити на твърд сняг белтъци.

2. Какаов

1/2 ч.ч. пудра захар + 125гр масло + какаото + 4-те жълтъка

3. Сметанов
Разбива се сметаната

Белият крем се разделя на две. Към едната му половина се прибавя целият какаов крем. Другата половина бял крем се омесва с разбитата сметана. Разтвореният желатин се разделя на половина и се прибавя към кафявата и към бялата смес.

Котешките езичета се топват за секунди в млякото с рома и ванилията. Редят се два плътни реда на дъното и един ред отстрани, изправени едно до друго. Слага се тъмният крем. Върху него се наръсват обилно смлени орехи. Пак се редят котешки езичета върху крема и после се слага сметановия крем. Аранжира се с плодовете. За да се съхранят може да се желират с концентриран разтвор от желатин и се мажат с четка.
В хладилника да се стегне и това е.
Става изключително бързо, а е много вкусна и лека торта.



« Последна редакция: вт, 29 юли 2008, 14:42 от marulka_s »
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Пилешка наслада с чушки

3 зелени чушки
1 голяма глава лук
скилидка чесън
4 парчета пилешки гърди
1 с.л. брашно
1 с.л риган (за предпочитане пресен)
150 мл пилешки бульон
300 мл сос Бешамел
2 яйца, пипер, индийско орехче, Пикантина
кашкавал

Нарязаните на колелца чушки се запържват в мазнина до омекване. Изваждат се и в същата мазнина се запържват лукът и чесънът.
Изваждат се и се добавя мазнина. Пилешкото филе нарязано на кубчета се запържва в мазнината. Като покафенее се добавя брашното, добавят се зелените подправки и бульона. Като кипне и се сваля от огъня. В тавичка се нареждат слой месо, слой зеленчуци. Завършва се със зеленчуци.Бешамеловия сос се разбива с яйцата, Пикантината, черния пипер и индийското орехче в купа, след което се залива месото, поръсва се с кашкавал. Запича се във фурна за около 35 минути.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Дроб по китайски

1 кг нарязан на тънки лентички дроб
4 скилидки чесън
2 глави големи лук
2 моркова
зеле около 2 шепи
100 мл бульон
2 с.л. червено вино
2 с.л. соев сос
джинджифил

Посоленият дроб се овалва в нишесте и се пържи, изважда се в супник или йенска тенджера с похлупак. В мазнината, в която е пържен дробът се слага лукът, чесънът и 1 ч.л. джинджифил. Добавят се морковите. Долива се бульонът, виното и соевия сос и се оставя да се задуши. Към края се прибавя зелето. Задушените зеленчуци се добавят към дроба и се захлупват да се задушат.

« Последна редакция: чт, 17 яну 2008, 00:31 от marulka_s »
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Ромова бомба

основа:
200 гр чаени бисквити
150 гр разтопено масло

крем:
пакетче желатин
100 гр нарязан на едро шоколад
50 гр бишкоти или бисквити
4 яйца
150 гр пудра захар
100 мл ром
2 ванилии
500 мл сметана
100 гр стафиди киснати в ром

Бисквитите се смилат и се смесват с маслото на тесто. Разстилат се във форма и се охлажда.
За крема:
Желатинът се залива със студена вода - 3 с.л. вода. Шоколадът се нарязва на парченца, заедно с бишкотите. Яйцата, захарта, ванилията и ромът се разбиват и се загряват на водна баня, докато се получи гъста пяна, при непрекъснато бъркане. Желатинът се добавя към горещата смес, бърка се до охлаждането й. Когато кремът започне да се желира, разбитата сметана се добавя към него заедно с шоколада и стафидите.
Кремът се изсипва в овална купа, облепена с домакинско фолио. Овалната купа, трябва да е с размера на тавата, в която е охладен блата.Охлажда се за около 2 часа, докато стегне и се обръща върху бишкотения блат.

Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Пай с кайма и зеле

За тестото:

150 мл вода
150 мл бира
500 гр брашно
7-8 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая

За плънката:

листа от прясно зеле
2 глави лук
300 гр кайма
4 варени картофа - средна големина
2 яйца
200 гр заквасена сметана
100 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух

Замесва се меко тесто от продуктите за тестото и се оставя да втаса. Аз го правя това в машината за хляб.

Зелевите листа се почистват от дебелите жили и се попарват за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се от водата и се нарязват. Картофите ги беля, нарязвам на кубчета и в подсолена вода и в затворен съд - йенска тенджерка - ги сварявам за 10 минути на максимална мощност в микровълновата.

Лукът се задушава в олио, добавя се каймата. Задушават се за около 10-15 минутки. Добавят се подправките.

Картофите се смесват със зелето и с каймата. В намаслена тавичка се разстила тестото, като трябва да се облепят и краищата на тавата. Върху тестото се изсипва сместа от каймата и зеленчуците. От яйцата, сметаната и кашкавала се прави заливка, с която се залива пая. Пече се в предварително загрята фурна, за около половин час.

Така вече е готово:



и разрез:



Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Торта с касис

за блата:
200 гр масло
200 гр захар
4 яйца
1/2 пакетче бакпулвер
300 гр млени орехи или бадеми, може и микс

за плънката:

около 250 гр касис, става и с черен и с червен
пакетче желатин
250 мл сок от касис
100 гр захар
400 мл течна сметана

Разбиваме маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавяме яйцата, последно добавяме смлените ядки с бакпулвера. Пече се в предварително загрята фурна на 170С за около 30-35 минути. За по-лесното отлепяне на блата, хубаво е да сложите хартия за печене на дъното на тавата.
Като се изпече се поставя върху кухненска решетка да изстине напълно, след което го натрошаваме на трохи.
Заливаме желатина с 2-3 супени лъжици студена вода да набъбне. Загряваме сока от касис, добавяме захарта и желатина, бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи.
Сметаната се разбива, докато се сгъсти, охладения сок се добавя внимателно към сметановата смес. Последни се добавят плодовете касис.

Сглобяване:

На дъното на поднос се поставя обръча от форма за торта. Изсипва се половината натрошен блат и се заглажда:


Следва сметановата смес, изсипва се и се подравнява:



Върху сметаната се наръсва останалата част от натрошения блат:



Престоява около 4 часа в хладилник да се охлади и стегне и тогава се маха обръча, резултатът е това:


« Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 15:24 от marulka_s »
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Венец от картофена салата с колбас

около 1,5 кг картофи
1 и 1/2 майонеза
1 малка кофичка заквасена сметана
5-6 кисели краставички
около 300 гр колбас, шунка при мен пушен врат
1 глава лук, черен пипер, сол
1 желатин

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на едри кубчета. Колбасът и краставичките се нарязват на ситни кубчета, нарязваме на ситно и лука, нарязаните продукти се смесват. Майонезата се омесва със сметаната и черния пипер. Желатинът се разтваря в 120 мл вода, оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня и се добавя към майонезената смес.
Обърканите зеленчуци и колбас се миксират с майонезената смес.
Всичко това се изсипва в кексова форма и се оставя да се охлади и втвърди за около 2-3 часа в хладилник.

Като се извади от хладилника, формата се потапя за 5 минутки в гореща вода, за да се размекне желатина и да се освободи лесно от тавичката. Обръща се върху поднос, украсява се по желани и се сервира   chef

Ето готовата салата:



и парче от салата:

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора