Как готви една маруля

  • 118 848
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Зимна зеленчукова яхния

1 глава лук
1 морков
4-5 средно малки картофа
4-5 едри гъби
150 гр царевица
4-5 скилидки чесън
черен пипер, червен пипер
сминдух, Пикантина
2 с.л. разтворима гъбена крем супа
магданоз, копър

Зеленчуците се измиват, нарязват и задушават последователно - лук, морков, гъби, царевица, картофи. Объркват се с Пикантина, а след това с червен пипер и се заливат с вода. Оставят се на тих огън да врат. След като кипне се добавят скилидките чесън и подправките - сминдух и черен пипер. Когато зеленчуците са сварени, ястието се сгъстява с гъбената крем супа. Оставя се да заври още веднъж и се маха от котлона. Поднася се с копър и магданоз.

# 46
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Телешко рагу с розмарин и маслини

2 с.л. брашно
Пикантина
черен пипер
1 кг телешко месо
100 мл червено вино
250 гр консервирани домати
5-6 скилидки чесън
розмарин
100 гр маслини
1-2 глави лук

Месото се нарязва на кубчета и в голяма купа се омесва с брашното, черния пипер и Пикантината, след което в дълбок съд се запържва на силен огън. Залива се с виното и вода и се оставя да къкри на тих огън около час. Добавят се доматите и чесънът. След още 15-20 минути се добавят нарязаният лук на колелца, маслините и розмаринът. При необходимост се добавя още вода. Оставя се да поври още 10-15 минути. Поръсва се с черен пипер и по желание може да се добави магданоз.

# 47
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Свински джолан в гювеч

1 бр свински джолан, по възможност с кожата
горчица, мед, Пикантина
хрян, черен пипер, кимион, мащерка, дафинов лист
моркови, бейби лукчета, 2 глави чесън
червено вино

Джоланът се натрива обилно с мед, горчица и изброените подправки. Оставя се да престой така 2-3 часа, след което се слага в гювеч. Около него се разпръскват морковите, лукът, почистените скилидки чесън само от грубата част и дафиновия лист. Залива се с виното и се "забравя" за около 4 часа на слаба фурна. По средата на печенето може да се обърне в гювеча, за да не прегори кожичката. Обръщането може да стане колкото пъти прецените, че е необходимо, за да не съхне кожата.

# 48
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофи на фурна по добруджански

около килограм картофи
1 глава лук
Пикантина, брашно
сминдух, черен пипер, червен пипер, чубрица

Картофите се обелват и нарязват на шайби и се подреждат в тавичка, в която ще се пекат. В олио се запържва лукът, добавя се брашното, червен пипер и се залива с вода. Като заври сместа се добавят черен пипер и сминдух и се заливат картофите. Течността трябва почти да покрива картофите. Поръсват се обилно с чубрица и се пекат докато изври водата.

Много ги обичаме вкъщи, така ги готвеше баба ми и са мнооого вкусни. Аз понякога сгъстявам соса с готова гъбена крем супа, но тук дадох оригинала, пък всеки си решава как да го готви  Wink

# 49
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Перкелт (Паприкаш)

1 пиле (става и с пилешки бутчета само, горни или долни)
3-4 големи глави лук
червен пипер
сол
1 малка кофичка заквасена сметана (в краен случай кисело мляко)
брашно или натурано нишесте за сгъстяване

В много малко мазнина се задушава до побеляване нарязаното пиле на порции. Като побелее се добавя нарязания лук. Когато лукът стане прозрачен се прибавя червения пипер, разбърква се и се налива вода. Ястието се оставя до къкри на слаб огън, докато месото е напълно сварено. Посолява се на вкус и се добавя сметаната. Разбърква се, докато сметаната се разтвори, при необходимост се сгъстява с брашно или нишесте до желаната гъстота.
Изключително лесна и проста манджа, която е мил спомен от пребиваването ми в Словакия в студентските години  Blush. Ястието е унгарско.



# 50
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Торта "Генерал"

За основния блат:

5 яйца,
1,5 ч.ч. захар
1 заквасена сметана - 200 гр
150 гр масло
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

От посочените продукти се разбива кексово тесто, което се разделя на три части. Към едната се добавя маково семе, аз го правя на око, колкото повече, толкова повече, към втория блат се добявят стафиди, а към третия какао и орехи. Всички добавки са на око и по ваш вкус. Изпичат се 3 блата.

Крем 1:

1 кутия варено кондензирано мляко се разбива с около 250 гр масло - Разбиват се на крем

Крем 2:
200 мл сметана Президент
200 мл прясно мляко
крем Оле ванилия
1/2 есенция лимон

Сметаната се разбива почти до сгъстяване, към нея се добавя прясното мляко и крема Оле. Разбива се до сгъстяване на крема.

Блатовете ги сиропирам с прясно мляко с останалата час от есенцията лимон.

Сглобяване:

В основата слагам белия блат със стафидите, следва крем 1, шоколадовия блат, крем 2 и маковия блат.

Получава се една доста вкусна тортичка с лимонов дъх.

Рецептата ми е от руски форуми, но не помня от къде точно





и парче от тортата:

# 51
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Салата от праз

2-3 стръка праз
чубрица или сух копър, сол
олио, оцет
2-3 твърдо сварени яйца

Празът се почиства, измива и нарязва на по-едри парчета. Слага се в подсолена вряща вода и се оставя да поври около 5 минути. Веднага след като се извади и отцеди от водата се поръсва с чубрица или сух копър. Послява се и се подправя с олио и оцет. Поднася се охладена, поръсена с твърдо сварено яйце.

# 52
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Портокалов сладкиш с ароматна заливка

2 ч.ч. захар
1 1/2 чаша портокалов сок
5 яйца
2 ч.ч. брашно
125 гр масло
ванилия
портокалова есенция
есенция ром
1 1/2 ч.л. бакпулвер
орехи

Маслото се разбърква с половината количество захар до побеляване. Към тази смес се добавят яйцата, брашното, бакпулвера, портокалова есенция, ванилия. Към тази смес се добавя половин чаша портокалов сок и орехите. Пече се в подходяща тава. Останалата част от портокаловия сок се загрява леко, добавя се вътре 1 чаша захар и есенция ром.  С този сироп се залива охладения сладкиш. Супер ароматен и вкусен. Този сладкиш, успешно може да се използва и като блат за торта.



Uploaded with ImageShack.us

# 53
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Шоколадова торта с дъх на портокал

За блата: ползвах тази рецепта на Аталанта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277053.msg6931921#msg6931921

2 1/3 ч ч  около 290 гр обикновено брашно
1 ½ ч ч около 150 гр неподсладено какао - значително намалих какаото - 50 грама при мен
1 ¼ ч л сол
1 с л бакпулвер
1 с л сода за хляб
3 ч ч захар
5 големи яйца
1 с л ванилия
170 гр масло, размекнато
1 ½ ч ч бътърмилк - сложих гъст айрян
1 ½ ч ч силно кафе

Смесете всички сухи продукти.
В друга купа биете яицата с ванилията. Смесете със брашнената смес. Добавете кафето, размекнатото масло и бътърмилка.
От посоченото количество излезнаха 5 блата с диаметър 24 фи.

Крем 1:

Шоколадов крем Оле на Йоткер 2 пакета
1 кутия маскарпоне
портокалови корички

Крем 2:

1 кг заквасена сметана
захар на вкус
портокалова есенция

1 бурканче портокалово сладко

Крем 1 - разбиват се двете кремчета с 600 мл прясно мляко, към сгъстения крем се добавя маскарпонето и се разбива докато стане гладка консистенция. Добавят се портокаловите корички.

Крем 2 - към заквасената сметана се добавя захарта и есенцията, разбърква се с тел си се оставя да престои, докато се разтопи захарта.

Сглобяване:

Реди се блат, маже се със сладко от портокали, следва крема от заквасена сметана наръсва се обилно с парченца шоколад, шоколадовия крем отново блат, сладко, кремовете и между тях шоколадови парченца.

Ето и самата торта:



# 54
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Оризови крокети с лапад

продуктите са горе долу на око
лапад, почистен от дръжките,
1 и 1/2 ч.ч. ориз,
връзка зелен лук,
магданоз,
3-4 яйца,
брашно,
сол,
черен пипер,
сминдух, джоджен,
чесън
сирене около 150 грама

Лападът се попарва във вода и се реже на ситно. Оризът се сварява отделно. От всички посочени продукти се прави смес, към която се добавя брашно, докато се посгъсти. Пържи се в сгорещено олио. Поднася се с кисело мляко.

Общи условия

Активация на акаунт