Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 311
Преди повече от година е пускана тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146618.0, но понеже  час и половина ми се видя доста време изнамерих и една друга рецепта. Ето я:

Портокалови корички
Продукти
3 портокала
250 гр захар
50 мл вода

Портокалите се измиват.
Кората се обелва. Нарязва се на ленти. Може преди това да се отстрани бялата част.


Бланшират се във вряла вода за 1 минута и водата се изхвърля. Налива се нова вода и пак се бланшират. Операцията се повтаря 3 пъти.
После се заливат със студена вода.
Приготвя се сироп от 250 грама захар и 50 мл вода (да заври до стопяване на захарта). След това коричките се слагат в сиропа да се варят около 20 минути. Оставят се да изстинат в сиропа. Отцеждат се на скара.
Може да се изсушат и на слаба фурна като се преобръщат от време на време.



Цитирай

Плевен

Мнения: 4 997
Баба ми правеше такива,още като бях малка.
Цитирай

София

Мнения: 492
Не знам дали тук е мястото, но може ли да кажете как се прави сладко от портокалови корички, обожавам, а не мога да си намеря хубава рецепта, или тези може да се сложат в бурканче и така да се папкат?  newsm78
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Майка ми прави портокалови корички по следния начин. Когато са изчистени и нарязани на лентички или кубчета ги реди в буркан - ред корички, ред захар и така до горе. Слага им много малко водичка и ги прибира в хладилника да престоят 10-15 дни. Когато правеше кексове или други сладкиши слага от тях. Предават допълнително хубав аромат
Цитирай


Мнения: 6 461
С портокаловите корички става чудесно сладко .
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Laurus,   bouquet за рецептата, тъкмо са ми на дневен ред!
А как се съхраняват и колко дълго?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Laurus, благодаря ти   bouquet
Тук един от любимите ми белгийски специалитети са точно протокалови (лимоновите не ми допадат) корички в черен шоколад облечени. Шоколадът е ясен, но досега не знаех как да си направя и коричките. Тук 50 гр са над 3 евро, а 50гр корички с шоколад са 5-6 бройки  Crazy Така че скоро обезателно ще пробвам рецептата ти, дано стане, мерси пак  Hug
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 479
Аз ги режа на кубчета, слагам ги в бурканче, заливам ги с алкохол (ром, коняк, водка, ракия...) и ги държа в хладилника. Когато ми потрябват, вадя, изцеждам в гевгира и ползвам за сладкиши.
Цитирай

София

Мнения: 311
За съхраняване за по-дълго време се слагат в сух буркан с винтова капачка и се държат в хладилника.
Може да се овалят в кристална захар или да се потопят в разтопен шоколад (предполагам, че това се прави, за да се хапват веднага). Но доста им е силен аромата и аз не съм фен. Прибирам ги в буркан за сладкиши, кексове. Ето например как изглеждат в шоколад: http://agapes.canalblog.com/archives/2006/12/19/3453004.html. Това е от друга рецепта. Предишната нямам време да я търся.
Цитирай

София

Мнения: 492
Това с шоколада изключително много ми допадна. Аз суша коричките, и когато реша че ще правя нещо от предния ден или няколко часа преди да ми потрябват ги накисвам в някакъв алкохол, за да омекнат.
Но питах друго как се прави сладко от портокалови корички, така както се прави от примерно череши, вичшни, ягоди и т.н.
Цитирай

София

Мнения: 311
Първо предупреждавам, че не съм правила това сладко, само преведох на български рецептата. Иначе нямам ентусиазъм за конфитюри, сладка и мармалади, защото така си стоят от години в мазето, а народа в къщи  посяга все на течен шоколад, на халва, мед...

Сладко от портокали + корите

Варене : 15 минути

За един килограм сладки портокали с тънка кора:
- 600/700 грама кристална или пудра захар
- 3 или 4 литра вода за варене на портокалите

Приготвяне:

Изберете портокали с тънка кора. Мият се с четка, ако са били третирани с препарати.
Сложете ЦЕЛИТЕ портокали в тенджера с вода. Постепенно усилвайте котлона до завиране. Варят се 1 час на слаб огън.
Кората лесно се продупчва с дървена клечка. Изхвърлете водата и веднага ги залейте със студена вода. След като изстинат нарежете портокалите на фини резени. Махнете семките. Върнете ги в тенджерата и сложете 600-700 грама захар. Варете 15 минути, като разбърквате. Сипете в буркани и след като ги затворите с капачки обърнете бурканите надолу с капачката.

Рецептата ми се струва лесна, но ако някой има опит и вече е приготвял подобно сладко да сподели.
Цитирай

София

Мнения: 19 771
Освен портокалови, аз правя и лимонови, но по друга рецепта  Very Happy - процедурата със сиропа се прави 3 пъти/ 3 дни/
Цитирай

София

Мнения: 492
А 3 дни, нямам нерви, но това ще го пробвам само с корите, не със самите портокали.
Цитирай

Испания

Мнения: 1 327
ммм, баба ми навремето правеше сладко от портокалови кори, но използваше тези, които са по-дебели. Завиваше ги на охлювчета и ги нанизваше на конец. После като изтеглеше конеца и те оставаха навити, стояха много много красиво... и бяха мнооо вкусни  Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.