Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 565
Здравейте момичета Smile
Имам един плик скариди ( бели, несготвени предварително, с люспите ) и нямам идея как да ги приготвя. Мислех да ги мариновам със соев сос и подправки, и после да ги изпържа, но не съм сигурна да ги беля ли предварително, и изобщо дали ще излезе нещо свястно Embarassed  Моля за рецепти.
Благодаря  Smile
Цитирай

Австрия, Виена

Мнения: 254
Точно преди малко казвах една рецепта на моя приятелка за скаридки. Ето и на тебе ще ти я напиша. Моя приятелка китайка така ги прави и са ми любими.

Значи не им махай люспите за тази рецепта!!! Както са така ги мариновай поне за 1 час във соев сос (но ако нямаш време, добави соевия сос, след като си ги позапържила). След това ги запържваш като добавиш и нарязан джинджифил (на филийки). Бъркаш постоянно. Сол не ти трябва, защото соевият сос е достатъчно солен. След това добавяш малко водичка (поне 1ч.ч. гореща вода, може и повече зависи колко скариди имаш) и нека така да поврат докато водичката се поизпари и скаридките се сварят. Става много бързо и много вкусно.

Ядат се като пиле и риба със пръсти:))

Незнам дали твоите са от този тип, който аз харесвам, но моите винаги стават оранжеви като ги готвя.

Друга рецепта: Ако имаш грил, мариновани предварително в соев сос, ги набучваш на шишове и ги печеш като предварително ги поръсваш добре с лимонов сок.  Сигурно и във фурната би станало вкусно но не съм пробвала:)

Много е вкусно панирани скаридки (можеш без да ги белиш).

Можеш да си направиш едно китайско ястие:  
Пържен ориз със зеленчуци и скариди.
Оризът първо се сварява (като се слага вода, колкото да покрие количеството ориз и после на бавен огън докато водата се изпари). Така оризат си стои цял не се разварява. След това, запържваш малко зеленчуци и оризът и скаридките и накрая смесваш всичко. Слагаш сол и/или соев сос, по твой вкус.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Аз ги беля предварително, махам им червото и ги цепя на пеперудка. Поссле ги мариновам за около 2-3 часа в бяло вино и ги запържвам в масло или зехтин, чесън и лют червен пипер. Може след мариноването да ги бучнеш на шиш и да ги пекнеш на скаричката (ако са от големите). Ако са от по- дребните, след кратка термична обработка (забържване), можеш да направиш различни коктейли с тях. Пълнила съм грепфрути с тях и стават върхът, ако си падаш по експериментите Very Happy
Цитирай


Мнения: 565
Благодаря ви Very Happy
Ще пробвам да ги изпържа, но май без джинджифил, освен ако не е основна и необходима съставка. Много ми хареса и идеята за белени и цепнати скариди, ще опитам и така, и без туй са много Very Happy
Юле, каква е рецептата с грейпфрути?
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Запържвам скаридите до розовко в зехтин. Издълбавам един грейпфрут. Отделям ципите от вътрешността и останалото нарязвам на дребно. Омешвам парченцата със скаридите, заквасена сметана, майонеза, сока от 1/2 лимон, черен пипер и сол. После пълня издълбаните половинки от грейпфрута със сместта. Отгоре бучвам за декорация по 1 скарида и ситно нарязани листа от пресен лук:)
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 138
Здравейте!
Ако скаридите са много дребни , трудно ще се цепнат или обелят-ето защо ти предлагам нещо много бързо , лесно и предварително не е нужно дори да ги размразяваш.
Взимаш един тефлонов тиган ,изсипваш скаридите както са замразени- и на средна  котлона на средна степен-те си пускат водата и започват да се размразяват - когато водата почти се е изпарила,слагаш бучка масло , червен пипер, чили(ако обичате лютиво)сол и малко чесън на прах за аромат.Те постепенно се запържват и започва да мирише и на масло , и на скариди и на червен пипер. Ядат се с пръсти и френска багета- дори си облизвате и пръстите......

 #Onfire
А ако все пак решиш да ги белиш- избелените се поливат с лимонов сок , малко мед и копър , и се прибавят към обелено и нарязано на кубчета зряло авокадо.сервира се в коктейлни чеши , като преди това се поръсна с прясно смлян черен пипер.

А ако обичате коктейли - прави се марина от мойонеза , кетчуп , коняк,сол, черен пипер (сол)портокалов сок , филетиран портокал и се разбърква със обелените скариди.
Пак се сервира в котейлни чаши или такива за мартини.
Добър апетит!!!!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.