Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2008, 15:48 ч.

АМАН ОТ ''ПРЕДИМСТВА'' ЗА ДГ

 • 7 171
 • 185
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 200
Ето и моята история. ВЪЗМУТЕНА е много меко казано. ОТВРАТЕНА също. Детето ходи на детска ясла(много съм доволна от грижите) но е  в далечен квартал и сутрин се лашкаме с колата минимум 40мин. Вечер - още толкова ако не и повече. За бабите които помагат е Сървайвър всеки път когато се наложи да придружат детето. Реших да поспестя част от тези неволи на семейството и на себе си. Миналата година подадохме документи в близките ОДЗ. Не ни приеха, защото
1. В първото ОДЗ ми казаха че тази година приели само братчета и сестричета на деца вече в ДГ. (тоест моето детенце - едничко засега, и да е било номер 1 в списъка няма никакъв шанс)
2. Второто ОДЗ - Изключителна директорка мила, любезна, обясни ми подробно всичко, дори неща от ''кухнята''за които не се сетих да попитам. (добре че има такива хора) Но отново местата били малко, а нашата молба е подадена по късно. Тази година класирането електронно, местата 10 а тези с предимство 4-5 ЗАСЕГА. ОПА...отново вероятността да сме извън при кандидатствали 60 деца е 1 към 12 в най-добрия случай.
И съвсем логично звъннах до ''Образование'' на столична община. Е тука вече ''преляха'' от любезност, съчувствие и разбиране. И със ''скромен тих тон'' ми обясниха че ако аз подам молба на 04.02.2008 в 9.00часа , а дете с братче (тоест с предимство) на Н-ТА ДАТА В Н-ТИ ЧАСА. Това дете понеже е с ''предимство'' се класира и моето пак е аут. Тоест КЛАСИРАНЕ ЗА НАС ЩЕ ИМА  ако останат места в общото класиране. ''Трябвало да разбера. '' Е за толкова разбирам...Разбирам че една майка с 2, 3 и повече деца не е логично, да ги  води в различни ОДЗ. ОК. Държавата я улеснява. Но как улеснява мен - поставяйки ме винаги на (извън) опашката??? с моето едно дете. О да , извинете, ще ме улесни при второто мерси (ами ако не мога да имам повече деца) , о да извинете ще ме улесни като ме блъсне кола и съм 90 % инвалид. МЕРСИ.Защо тези хора винаги мислят на парче и килограм?
Не е ли по просто да има определени броики (отделно класиране) за ''Специалните"деца. О отново, сори, ние сме социална ЕВРОПЕЙСКА държава. ЗАТОВА Е И ВЪПРОСНОТО ЗАПИСВАНЕ ПО ИНТЕРНЕТ. Смешно, ще ни класира система с предварително зададени критерии за приоритет.
НЯМАМ ДУМИ. Как за толкова години, не можаха да измислят нещо УМНО или поне нормално поносимо от всички, как не ги е срам да вземат всеки месец ''трудовото си възнаграждение'', а резултатът от труда им да е 0 К. Нямало достатъчно ДГ места и т.н. те за планиране и оптимизация не са ли чували. И хоп за да отчетат дейност интернет КЛАСАЦИЯ, превенция на КОРУПЦИЯТА. ХАХАХАХА. е мисля че отдавна в България не берем краставици по дърветата.
На майките който са в подобна на моята позиция препоръчвам сайта на столична община. АЗ също няма да се примиря докато не ми обяснят защо третират едно нормално българче (а в случая моето) 2 категория. Защо не му предоставят равен шанс и права , а ''огризките от баницата ''на онези с ''предимства''?
На майките на ''децата с предимствата'' - уважавам правата ви и искреното ми убеждение е че е редно да ги има. Единствено и докрай ще протестирам срещу начина по който се реализират на практика. Дълбокото ми убеждение е че ''има нещо сбъркано'' и че от мен, теб и всички нас зависи да се поправи. Не защото сме ЕВРОПЕЙЦИ, а защото уважаваме себе си.
п.с. дали да не съдя общината да ми плати разходите за транспорт до въпросното далечно ОДЗ. все пак не аз съм си го избрала а СО го е наложила поради липса на места другаде.
Ако продължа да описвам какви мисли ми се въртят в главатам няма да има край.
Моля , напишете вашето мнение, далеч съм от мисълта, че моето е миродавно.

# 1
 • София
 • Мнения: 200
Прегледах отново сайта на СО, оказва се че ''предимствата'' не важат и за децата на самотни родители. Може би те ще се изкажат мнение по въпроса.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 954
Успокой топката и остави емоциите настрана.
Не пишеш доволна ли си как се грижат за детето в сегашната градина?

# 3
 • София
 • Мнения: 200
Доволна съм. Не съм претенциозна, към детето няма специално отношение, свикна бързо с обстановката, лелите и учителките. Има диалог родители персонал. Директорката е коректна, внимателна и разбрана жена. Всичко е ОК засега. Честно казано не ми се мести, пак ще трябва да се приспособява. Но таткото пътува често, аз след седмица започвам работа, и когато сме двете ще ми е трудно да я водя в градски транспорт. Притеснявам се че е малка, от болести прихванати в тролейте също, но да не измествам темата.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 266
Не ти харесва системата да те класира.
Е на мен не ми харесва да вися цяла нощ пред вратите на някоя градина?
Не ми харесва да ме измести предимство под масата?
По стечения на обстоятелствата ще се възползвам от това с 2ротото дете,
но ако се преместя в друг район увисвам с 2 деца.
Няма да се занимавам с някоя велика директорка (отървахме се от една такава).

Дори само това, че ще ни спести обикалянето на няколко градини и безсънните нощи си заслужава упражнението. Все се почва от някъде.
Според мен има резон в цялата система така: ще се знае точно колко деца са кандидатствали, колко са родени в София, колко не(няма гаранция, че дете което не е родено в София не е дете на софиянци).  Биха могли да са направят все пак някакво предвиждане за следващата година. Едно е система друго прашасали молби по нечии бюра

# 5
 • София
 • Мнения: 8 562
И аз съм една от тези с "предимствата".Детето ми ходи на ясла към ОДЗ и съгласно новата наредба автоматично ще се прехвърли към 1 група.
Но исках да те попитам защо не пробва да запишеш детето към яслите на съответните ОДЗ-та близо до Вас?Така или иначе то ходи на ясла.
Иначе лично аз съм резервирана към новата система.Кой първи,кой втори не е ясно.Нямаш входящ номер и т.н.Но да не се отклонявам от темата!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 044
Миналата година подадох молби в 4 детски градини. Не ни приеха в нито една - едната в строеж на ново крило и обявиха нулева година за първа група, в другата няма места, в третата има яслени групи, които автоматично стават 1ва група, в четвъртата важаха молбите, подадени от минали години. Сега посещаваме частна. Скъпо е, но съм безкрайно доволна и щастлива извън системата. Peace Май клоня и към частно училище, като ни дойде времето, защото нямам нерви, време и пари, за да се занимавам с щуротиите в държавните училища.

# 7
 • София
 • Мнения: 200
ПРОБВАХ. По въпроса за ''прехвърляне'' от едно ОДЗ в друго наредбата ''мълчи''. Такова чудо нема. Трябва да се разчита на ''добрата воля'' на директорките, а ясно колко е добра, като те НАИСТИНА нямат места. Освен това всеизвестно е че децата в групите са повече от официално обявените места.
Десем та по въпроса с предимствата под масата защо си мислиш че ще са по малко от преди. Почакай и ще видиш оправните директорки как ще и намерят слабите места. А за статистика съм за (мисля че го обясних но правилно по -долу), а не за система с филтър ''предимство'' и т.н.

...............Според мен има резон в цялата система така: ще се знае точно колко деца са кандидатствали, колко са родени в София, колко не(няма гаранция, че дете което не е родено в София не е дете на софиянци).  Биха могли да са направят все пак някакво предвиждане за следващата година. Едно е система друго прашасали молби по нечии бюра...................

А статистика колко се раждат, колко умират си има отдавна, друг е въпроса кой и как анализира данните, и как ги използва.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 361
Виж, разбираемо е, че си ядосана-обаче: съгласна си, че е нормално братя и сестри да ходят в едни и същи градини, но си против това предимство. Тогава как ще стане-да им направят отделни градини ли?

Яда си го насочи към Столична община и липсата на градини, а не към предимствата и новата система. Защото, каквато и система да се измисли, тя пак трябва да отчете тези предимства.

ПС-И аз влача дъщеря ми 1 час с градски транспорт-освен да съдя работодателя си, че не ме пуска да си ходя по-рано и да си прибирам детето от кварталната градина.

# 9
 • Мнения: 1 312
АЗ също няма да се примиря докато не ми обяснят защо третират едно нормално българче (а в случая моето) 2 категория. Защо не му предоставят равен шанс и права , а ''огризките от баницата ''на онези с ''предимства''?
Онези с предимства са в много по-затруднено положение от теб.
Нямам нищо против да ме изместят майки,които са със степен на инвалидност,нито такива,които имат две малки деца,които трябва да посещават едно и също детско заведение.
Поеми си въздух и се постави на тяхно място.
И бъди по-толерантна.

# 10
 • София
 • Мнения: 8 562
Не съм против предимството за братя и сестри!Лично аз съм с две деца,едното на ясла,другото на училище и то не в района и ми е пределно ясно за какво иде реч!
Дори,когато подавахме молба за малката не се ползвахме от предимството,защото брат и беше излезнал от това детско заведение.
Обаче с тези "предимства" излиза,че дете не посещавало яслена група към ОДЗ или нямащо по-голямо братче или сестриче в същото това ОДЗ  има минимални шансове,да не кажа никакви да попадне в дестката градина към него.Ето това е абсурдното...
Дори си мисля не е ли по-добре да се въведе райониране  newsm78?
А за корупцията си мисля,че просто тя ще бъде на по-високо ниво!
И макар да съм от ползващите предимство,мисля че Мойра е права да се ядосва!

# 11
 • Мнения: 3 479
moyra, няма нужда да се впрягаш чак толкова много. Знаеш ли още колко битки ти предстоят във връзка с нормалното отглеждане на детето ти в този живот ooooh! Не се хаби напразно, а се опитай да се концентрираш върху най-важните. Бъди благодарна, че за детето ти все пак има място, макар и в отдалечена ясла. Всичко това ти го казвам с най-добри чувства.  bouquet
Сега по въпроса. Майка съм на три деца, но най-големият ми син е на 13 г и затова не съм в категорията на привилегированите. До тук нищо лошо, такива са правилата. Обаче, в годината в която средният ми син трябваше да навърши три години, ние се преместихме в настоящото ни жилище. Беше в средата на годината и вече всички места в детските градини в квартала бяха заети. Поради тази причина записахме детето си в частна детска градина. Тази година най-малкият ми син ще навърши три години и аз искам да тръгне на ДГ. Обаче понеже нямаше място за средния, аз също няма да ползвам привилегия за най-малкия. Надявам се, че си разбрала какво обяснявам. Така в крайна сметка се оказва, че моето трето дете има същите шансове за прием в ДГ, както и твоето първо.
Не ми допада твърде много факта, че от есента най-вероятно ще трябва да давам по 1000 лв на месец за ДГ, но другият вариянт е децата да си стоят в къщи, което не е приемливо за мен. Освен това не ми харесва, че ок. час и половина от деня детето ми прекарва в микробус, но и това няма как да избегна. Да го води съпругът ми не става, защото често е в командировки. Баби и дядовци също нямам насреща. А живея на 100м от една от държавните ДГ в нашия квартал!

# 12
 • Мнения: 1 921
Когато записвах второто си дете за градина, първото вече беше ученик. Въпреки това отношението беше много мило - "за нас е чест че сте избрали и второто ви дете да посещава нашата градина."

# 13
 • Мнения: 1 470
За Мойра и всички които са в нейното положение:
ЗАЩО МРЪНКАТЕ ПО ФОРУМИТЕ?!Организирайте се и си търсете правата!!!На мен ми писна да пускам теми,в които никой не пише,защото очаквам да се вдигнем и да потърсим сметка на отговорните...Писна ми да ви моля да ме последвате...Честно писна ми от вас...Вече думи нямам...

# 14
 • София
 • Мнения: 200
Червена Шапчице, относно ''мрънкането'', търся съмишленици и все отнякъде трябва да се започне. Искрено се надявам да намеря ТУК такива. Дано има майки на които не им е все едно, които не си казват че за 3,4,5 години ще се справят, после детето тръгва на училище и забравят за проблема наречен ДГ. Факт че все пак се е променило нещо, че я има въпросната наредба поне на мен ми говори че има и други като мен. Че и на други не им се нрави въпросната процедура. Че и други биха предпочели детето да ходи в ДГ която е на 100м от дома им ама са принудени да търсят алтернативни варианти като ЧДГ например или да правят въпросните ДАРЕНИЯ. Доколкото разбирам и ти си от недоволните, пиши ми на лични.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт