Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

В полето на неограничените възможности.

Мнения: 4 448
А как се прави РАТАТУИ в момента по БТВ!  Hug
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
В нашия край на това му викат лютика. Само че се прави без босилек, а с пресен магданоз.
Цитирай

В полето на неограничените възможности.

Мнения: 4 448
Айде сега някой да напише рецептата, защото с целия си акъл, забравих да я запиша  Blush Blush
Цитирай


Мнения: 236
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=3804
Цитирай

В полето на неограничените възможности.

Мнения: 4 448
Благодаря Инадар!
На мен ми изглежда адски вкусно. Ще го сътворя тия дни!

Ако някой го е правил или го направи по-скоро нека пише отзиви!  Very Happy
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Рататуй
Традиционно провансалско ястие
19/1/2008

Списък на необходимите продукти:

3 разноцветни чушки
3 домата
3 скилидки чесън
2 глави лук
2 тиквички
1 патладжан
2-3 дафинови листа
8 с. л. зехтин
1 ч. л. босилек
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. захар
1-2 щипки мащерка
черен пипер и сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва наедро и се задушава в зехтина.
2. Чушките се нарязват на малки парченца и се прибавят към лука.
3. Добавят се обелените и нарязани на кубчета тиквички и патладжан. Сипва се наситненият чесън.
4. Доматите се нарязват на кубчета и се смесват с останалите зеленчуци.
5. Ястието се подправя с мащерка, черен пипер, сол, дафинови листа, босилек, риган и захар. Оставя се да къкри на тих огън, докато зеленчуците омекнат.

Копирам рецептата, защото само днес може да се гледа на сайта на Бон Апети, утре вече няма да я има! Peace
Цитирай

София

Мнения: 453
аз съм правила Рататуи, но не по тази рецепта, а по тази от филмчето Embarassed http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364674 Много е вкусно и ще пробвам и по тази Wink

Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 426
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята рецепта (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Smile
Цитирай

В полето на неограничените възможности.

Мнения: 4 448
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята реце … 87;та (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Smile

Твоята рецепта ми се струва за огромно количество  Shocked Mr. Green
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Rotsa, изглежда много вкусно на снимката   chef
Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 426
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята рецепта (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Smile

Твоята рецепта ми се струва за огромно количество  Shocked Mr. Green

Ами стават около 8 порции... но то и аз готвя веднъж седмично, че иначе нямам време. Ако ти се вижда много - делиш на 2 или на 4 Smile. Но имай предвид, че зеленчците губят доста вода и обемът се намалява при готвене.

Smiley*, мерси Smile.
Цитирай


Мнения: 2 546
аз съм правила Рататуи, но не по тази рецепта, а по тази от филмчето Embarassed http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364674 Много е вкусно и ще пробвам и по тази Wink



може ли рецептата, изглежда много вкусно Smile
Цитирай

София

Мнения: 453
разбира се, Марче Very Happy Ето рецептата...както вече споменах беше публикувана в дневник.бг и я копирам едно към едно с една малка корекция, че според мен е за 4 порции това количество, а за 2 Embarassed

RATATOUILLE     

Ето стъпка по стъпка рецептата от филма:

За 4 порции

За пиперадата

1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол

Зеленчуците

2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер

За винегрета

1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер

За пиперадата:

Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.



За зеленчуците:

Загрейте фурната на 150 градуса. Върху пиперадата наредете кръгчетата зеленчуци във формата на спирала. Смесете чесъна, зехтина, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Поръсете със сместа зеленчуците. Покрийте тавичката с фолио. Печете докато зеленчуците омекнат, около два часа. Махнете фолиото и продължете да печете, докато станат с тъмнозлатист цвят.

Направете винегрета с продуктите, като си го подправите на вкус. Нарежете на четвъртини и сипете зеленчуците в чиния под формата на ветрило. Залейте с винегрета.

Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Синът ми го хапва, взимам му готово бурканче, харесва го. Аз май не съм му голям фен. Тук го сервират върху кус-кус.
На френски ratatouille означава буламач  Laughing
Цитирай

В полето на неограничените възможности.

Мнения: 4 448
Синът ми го хапва, взимам му готово бурканче, харесва го. Аз май не съм му голям фен. Тук го сервират върху кус-кус.
На френски ratatouille означава буламач  Laughing

 35 35 35 35 35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора