Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2008, 10:04 ч.

Моля за малко правна помощ

 • 672
 • 4
 •   1
Отговори
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Става въпрос за мой приятел, който скоро е преживял катастрофа - челен удар. Някаква мацка изпреварвала и им се натриса отгоре. В колата са той /в момента с комоцио, счупена ръка, избити 3-4 зъба и болки в крака/ , супругата му /тя срванително невредима/, момиченцето им на 4 годинки /с шевове на главата/ и бабата /със спукано ребро/. От колата не става нищо, но по-важното е, че те са живи. Какво следва  от тук нататък - във връзка с дела и т.н. От моите ограничени знания, би трябвало да я съди държавата, а той може да съди застрахователя й за ГО.Има ли извънсъдебни споразумения и тем подобни. Ще съм благодарна на всякакви мнения, може и на лични.

# 1
 • София
 • Мнения: 15 165
Да, наказателните дела се водят от името на държавата, представлявана от прокурор. Те могат да предявят граждански иск в рамките на нак. процес за нанесените телесни повреди. Не съм сигурна как този иск се съотнася към исковете по застраховката ГО, не съм специалист в материята, но мисля, че би следвало да си е съвсем отделно. Защото по ГО ще се плати според размера на полицата, а в наказателния процес - според действително нанесените вреди.

# 2
 • София
 • Мнения: 896
Да не забравят да извадят медицински свидетелства - спукани кости, шевове, комоцио и избити зъби са средна телесна повреда, а комбинации от тях и престой в болница - може да си счете и за тежка. Най-добре би било да наемете адвокат, с който да се разберете да получи процент от обезщетението. Има такива, много са оправни и по тази схема имат стимул да искат максимума и да се борят за него. Обикновено взимат между 30 и 50 процента от сумата. Делата се проточват дълго, но може и да се споразумеят със застрахователя. Ако искаш да ти разкажа за нашия случай - пиши ми на лични

# 3
 • Amsterdam
 • Мнения: 799
Белинда ти е казала основното.
Първоначално ще се води следствие, защото са налице средна и тежка телесни повреди. След това прокурора ще повдигне обвинение срещу мацката и ще се образува дело в съда.
Обвинител е прокурора, подсъдим - мацката.
Чак в това дело твоите хора могат да се включат - като частни обвинители и като граждански ищци.
Правата на частните обвинители на практика се припокриват с правата на прокурора, така че много пострадали не се конституират като такива. Има разни особености в този случай, но не ми се навлиза в подробности.
Ако се конституират като граждански ищци имат право да претендират обезщетение за вредите, които са претърпяли. Към казанато от Гет-риъл добавям да искат фактури за всички закурени лекарства и консумативи, болнични престои и т.н. Ако мацката е имала гражданска отговорност - на практика застрахователят ще изплати присъденото обезщетение. Но за целта мацката ще трябва да уведоми застахователя си, че има дело срещу нея (но това си е неин проблем и твоите хора това не ги касае).
Има и трети вариант - за да мине по-бързо делото, твоите хора не предявяват граждански иск в наказателното производство, а изчакват съда да признае мацката за виновна за престъпленията, които е извършила и след това на основата на присъдата да заведат гражданско дело срещу мацката за обезщетение. Тя от своя страна би трябвало да привлече застрахователя в това дело и тогава е възможно да се сключи споразумение. Иначе не става, защото на практика в първия вариант застрахователят въобще не участва в процеса.
Спестих ти 50 лева от консултация с адвокат, но все пак имайте предвид, че има много особености и тънкости в тези производства, казусът не е лесен и твоите хора едва ли ще се оправят без адвокат, така че не разчитайте на он лайн съвети.

# 4
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 7 208
Възможно е делото да е дълго. Зависи от това дали виновната ще обжалва. Обикновено се обжалва тъй като на 1ва инстанция наказанието е най-голямо - като парична глоба и затвор. Имам пример за такова дело, което се проточи 4 години. Само, че имаше смътен случай. Обещетението го изплатиха застрахователите. А лихвите (главницата) - виновния. Лихвите се начисляват за това, че обещетението е изплатено със закъснение. А закъснението  е продиктувано от многото обжалвания. Лихвите не са малко като стойност. При всички случай - наемане на адвокат! И проучете по колко хонорар взимат...50% е бая.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт