Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 3 245
Здравейте!

Искам да повдигна въпроса за т.нар. "детски клубове" в София и не само тук, а изобщо в България и да ви попитам няколко неща:

1. Оставяли ли сте си децата, ползвате ли изобщо услугите на такива клубове? Ако да - от каква възраст, за колко време, при какви поводи?

2. Ако недай боже нещо се случи, чия е отговорността и има ли законов регламент? Какъв всъщност е статутът на тези заведения - ясли, кафенета, нещо друго? Thinking

Замислих се по темата, след като наскоро за първи път посетихме такъв клуб за рожден ден, но аз не останах никак очарована от детския кът. Не беше обезопасен правилно и това се виждаше още на пръв поглед - на земята, абсолютно достъпни за децата имаше 2 отоплителни печки, включени в контакта. Имаше и озвучителна уредба, отново на земята. Децата основно ходеха да пипат печките, които дори и да не работят, бяха под напрежение.

Ако дъщеря ми удари друго дете, падне си на главата или бръкне в печката, кой носи отговорност за това? Никой не ме попита за името й, за телефона ми, не ме питаха дали ще я оставям и ще изляза или съм към рождения ден, изобщо цялата организация ми се стори доста вяла и под въпрос.

Какъв е вашият опит и какво бихте споделили по темата?

# 1
  • Мнения: 7 823
Не съм оставяла деца в клубове да ги гледат, но те ходят на градина. Ползвали сме услугите за рождени дни. Всъщност сега си спомням, че съм оставяла миналата година големия, на рожден ден на негов приятел. Но се бях разбрала с майката, която познавам, а самия той вече беше на почти 6.
По принцип клубовете които аз съм посещавала, според мен, не са подходящи за деца под 3 години. Най-малкото аз не бих оставила там детето си, без да съм с него. Според мен ,проблема е преди всичко в това, че деца на всякакви възрасти са на куп, не мога да очаквам едно развилняло се 6 годишно да пази моя 2 годишен. А малките деца изобщо не могат да се пазят сами.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 245
Да де, аз за това повдигам въпроса. Интересно ми е какво мислите вие.

Отговорността само на родителите ли е, има ли някаква нормативна уредба, която да обхваща този тип "заведения"?

Ако например си оставиш детето за 1-2 часа да го гледат, а междувременно там има други деца на друга възраст или пък рожден ден? Не говорим само за малки деца (бебета) като моето, а изобщо.

# 3
  • гр. Пловдив
  • Мнения: 6 164
Не искам да размътвам водата, но има клубове, които работят без никакви разрешения.
Както има и градини, училища, ясли, дори и университети, които функционират като такива, а законово са облечени в друга форма.
Да, има регламент, да, има проверяващи органи. Да, има цели комисии по безопасност. Които са ежегодни.
Бавно, но сигурно нещата си влизат в рамките.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт