Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 ян. 2008, 17:29 ч.

Древните българи правели мозъчни операции

 • 2 403
 • 21
 •   1
Отговори
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Древните българи правели мозъчни операции

Те познавали анестезията, ползвали опиати и обгаряли раните

Д-р Владимир Христов

Редица факти доказват, че древните българи са имали сериозни медицински познания, те умеели да правят сложни хирургически операции, дори трепанации на черепа. При находките от пустинята Такла Макан е открита мумия, на която приживе е направена гръдна операция, като оперативната рана е зашита с конски косъм.
Намерени са и хирургически инструменти от този период (мумиите са на възраст 3000 години).
Особено забележителни са извършваните трепанации, изучени и описани от д-р Петър Боев, чиято заслуга е, че

световната наука ги призна за специфичен древнобългарски обичай,

който "маркира" пътя на българите в Алтай през Средна Азия чак до централна Европа и Балканския полуостров.
Посочените трепанации бивали два вида: символични (с магическо-обреден характер) и истински хирургически операции с лечебна цел. Символичната трепанация на черепа се отличава от реалната трепанация по това, че се премахва само външната черепна пластинка и част от гъбестото вещество (диплое), без да се засяга вътрешната пластинка на черепните кости. Следите, които оставят символичните трепанации, най-често имат овална форма, с диаметър от 8 до 20 мм и дълбочина от 0,5 до 2 мм и се намират върху или в съседство със стреловидния шев на черепния покрив, предимно около точката на свързване с венечния шев (областта на Брегма).
При мъжкия череп от Плиска (VII-IХ в.), който има три белега от ритуална трепанация, е приложен лечебен метод за лекуване на нервно или психическо заболяване. От намерените находки се установява, че трепанациите, правени за лечение на психически заболявания, са най-често в областта на темето (върха на главата). Там обаче съгласно теорията на тибетската и китайската медицина се намира важна енергийнаточка бай-хуй ("сто срещи") това е точка 20 от т.нар. "Заден среден меридиан", прилагана при лечение на главоболие, неврастения, влошаване на паметта, шум в ушите, епилепсия и др.
Вероятно символичните трепанации са правени от древните българи с религиозно мистични цели

за постигане на определени нива на съзнание,

свързано с езотеричните практики на колобрите.
При реалната трепанация се отнема и вътрешната костна пластинка (ламина интерна). При реалната трепанация на череп на 7-годишно дете от некропола при с. Одърци, Добричко (IХ-Х в.) следата от трепанацията е върху лявата теменна кост. Пирамидата на лявата слепоочна кост е разрушена от възпалителен процес, който е и вероятната причина за трепанацията. Трепанацията на черепа се налагала най-често при сериозни травми на главата (например след удар с боздуган, меч или бойна секира) за отстраняване на костиците, притискащи мозъка. Черепът от Ловешкия некропол (VIII-ХI в.) свидетелства за трепанация, направена приживе и довела до оздравяване. В случая се счита, че оперативното вмешателство се е наложило след счупване на черепа и хлътване на част от костта. След грижливото обработване на травматичната рана не се е развил супуративен процес. Това означава добри познания по асептика и антисептика, оперативни инструменти и използване на билки за упойка - мак, блян (съдържа скополамин и се дава като успокоително при психомоторна възбуда), мандрагора, коноп, мухоморка, зърнеш и алкохол. При правенето на лечебните трепанации древните български хирурзи са действали изключително внимателно, защото в случай на неуспех и особено ако пострадалия е бил важна личност, те са

били погребвани заедно с умрелия пациент!

Подобен случай е описан от Георги Костов и потвърден от изследователя на древни български некрополи от Украйна. Константин Красилников (некропола е край с. Жолтое-Украйна). В гроба на хирурга, чиито ръце и глава са били отсечени, са намерени медицински инструменти и специални кръгли сребърни шаблони за извършване на трепанации. Последното доказва, че древните българи са знаели за антисептичните свойства на среброто.
Обгарянето (моксата) като оперативна техника в донесено от българите на Балканския полуостров. Моксата се извършвала с корени от тръстика, обвити с вълна и напоени с мас. Има данни, даващи основание да се приеме, че българите са използвали и акупунктура - практикувана е с игли от акация, глог и игли от кост. Дори до началото на ХХ век е имало народни лечители (в Пернишко), практикуващи лечение с игли от акация.
Древните българи  отглеждали различни домашни животни едър и дребен рогат добитък и най-вече коне. Като добри животновъди те са познавали добре различните заболявания при животните и са ги лекували. Вероятно моксата и акупунктурата

първоначално са прилагани върху животни,

а след това тези методи са използвани и при хората. С помощта на моксата и лечебното обгаряне с нажежено желязо те са лекували копитния гнилец при конете и овцете, а също така и някои специфични заболявания, предизвикани от животните на хората като "синя пъпка" (антракс) или злокачествения цирей (карбункул). В китайската ветеринарна акупунктура са описани различни методи за лекуване на животни и то най-вече на коне. Тъй като е известно, че конете не достигали в Китай и били внасяни отвън (от хуно-българите), лесно можем да се досетим откъде е заимствана тази традиция.
Бойното изкуство на българите (техниките със захвати) говори, че за лечение са използвани и техниките на мануалната терапия (т.н. чекръкчийство). Търсейки паралели между българската и източната медицина, бие на очи един интересен факт: известните у нас "чекръкчии", които умело наместват кости и изкълчени стави, имат своеобразен тест-изпит за майсторство да сглобяват счупена стомна в чувал, без да я гледат (само с опипване). Абсолютно същият изпит-тест съществува и в Китай за техните народни лекари - специалисти по ортопедия. Знае се, че мнозинството от тях са и специалисти по бойни изкуства У-ШУ и Ци-Гун.

 

Богомилите си служели с биоенерготерапия
След покръстването християнската религия забранява както трепанациите, така и прилаганите други методи на лечение, заклеймявайки ги като езически. Много от лечебните методи, използвани от древните български жреци-колобрите, са преминали в народната медицина. Вероятно пряк наследник на лечителското умение на колобрите се явяват богомилите, които са били и изкусни лечители. Данни за това се намират в богомилското съчинение "Зелейник" от Х-ХI в. В него се съдържат указания за лечение с билки, мед и други лечебни средства за очни и кожни заболявания, болки в корема, хълцане, отравяния, зъбобол, инфектирани рани. Прилагани са също така психотерапията и внушаването на положителни емоции. Свидетелство за това е и богомилският апокриф "Детство Исусово", както и Сисиниевите молитви. В тези лечебно-заклинателни молитви е използвана част от богомилската медицинска терминология. Това по същество е използване на т.н. "мантри", познати в будизма и др. езотерични практики, което и е древна форма на т.нар. биоенерготерапия.
Богомилите са познавали и прилагали ирисовата диагностика. За неин основател се смята етипетският жрец Ел Акс, лекувал младия египетски фараон Тутанкамон (фараон от XVIII династия). Откъде този метод е бил известен на българските богомили, историческите хроники мълчат. Но е факт, че заедно с богомилите това  знание е преминало и в Европа. В "Песента на нибелунгите" (която на практика си е чист хунски епос от времето на Атила) се споменава за чудодейния начин на разпознаване на болестите по окото от богомилите. Те носели със себе си торбички с билки, които разменяли за хляб срещу лечението.
За влиянието на богомилското лечителство върху медицината на Европа е показателен и следният факт: Прочутият "Целебник" на Василий Врач е намерен през XIX в. в Сорбоната. Преведен е на френски език от д-р Петър Берон, поради интереса на френския лекар Луи Куне. На база на основните начала за разреждане на лекарствените продукти описани в него, Куне поставя основите на съвременната френска хомеопатия.
И още един факт за силния езотеричен български отглас в Европа е този, че френските кралски династии векове наред са се клели върху българско Евангелие, писано на глаголица. Това е Евангелието на името на френски крал и то сега се намира в град Аахен - Германия.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 753
Направо настръхнах... Страхотно е това, което са знаели и можели нашите предци. И все пак ние сме били много по-развити от всички европейски страни и това ме кара да се чувствам горда! Дано все пак гените си кажат думата и към днешна дата!   Simple Smile

# 2
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Аз пък съм потресена от много други не6та:
За сега е установено,4е българите имат един от най-първите и най-то4ни календари.На вси4кото отгоре върху тях се намират то4но изображенията от китайския календар с животните-абсолютно съ6тите,но понеже е установено,4е бг календар е хилияди години по-древен,то това озна4ава,4е китайци са го взаимствали от нас,а не обратното.
Което ме води на мисълта,4е и методи като акупунктура и др. описани в статията те са взели от нас,а не ние от тях.
Другото поразително не6то е с Фън 6уй(няма място в темата,но 6те го напи6а).Прабг много добре са познавали природните цикли и са си ориентирали жили6тата по то4но определн на4ин спрямо звездите и слънцето.Освен това са имали и много добър слън4ев календар,познавали са астрологията.
На вси4кото отгоре има някои сму6тава6ти съвпадения около смъртта на Орфей и Христос.
Освен това,когато през славното футболно лято на 94 ,след поредната победа на на6ите футболисти,  един нa6 репортер обяви в ефир "Господ е българин!"по вси4ко ли4и,4е не е сбъркал-Христос има бг корени,колкото и парадоксално да зву4и.
И другото,което 6тях да пропусна във връзка с китайците-легендарният Лао Дзъ всъ6тност се зове...Боян БОЛГАР!!!
Има о6те много,много интересантни не6та...просто не можите да си представите колко добра цивилизация сме имали.
Направо нямам търпение да идва лятото и отивам...където трябва. Simple Smile

# 3
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Да вметна не6то,дето не е по темата,но е важно да се знае.Произхода на думата Гуру идва от Балгури,което в превод озна4ава то4но "Велики у4ители"!!!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 753
Имам един познат, който много чете по темата. Той е намерил толкова доказателства за величието на прабългарите, че самият той се отказа от християнската религия и стана Тангрист. Вярва в бог Тангра и съответните езически божества. Изповядва изцяло ценностите на тогавашните прабългари. Много ми е интересно когато си говоря с него, въпреки че понякога ми идва в повече  Rolling Eyes
Но... фактите са си факти и аз съм горда да бъда наследник на тези велики хора. Въпросът е какво е останало от тях в днешно време? Ако щете и чисто генетично. Защото все пак през тези племена са минали мтого други народи, омешали сме се много хубаво и сега не можеш да му хванеш края.

# 5
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Според мен не трябва да се вярва в някакъв бог,6тото си е някакво залитане.
Разбрах за някаква много хубава книга " Ти си това",първата и 4аст може да се тегли от спиралата,втората 6те я ка4ат след около 3 месеца.Казват,4е била епохална...

# 6
 • София
 • Мнения: 1 753
Ти чела ли си я тази книга? За какво става въпрос?
Непременно ще си я сваля и ще я прочета. Много обичам такива четива  Mr. Green

Едо малко редакция на поста ми:
http://www.spiralata.net/kn_bul/rumba.zip - това е линка към книгата. Интересно звучи, но трябва време за да се чете. Трябва и малко повече познание за източните религии и философски системи. Прегледах я по диагонал и не съм много сигурна, че ще я разбера. Ще си я разпечатам, за да я има. Мисля, че ще й дойде времето някой ден.

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 12:00 от Ал

# 7
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Не съм.Сега си я свалих,ина4е 4етох коментари вкл. и от автора ето тук:
http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=89&postdays=0&am … r=asc&start=0

# 8
 • София
 • Мнения: 907
Да се гордеем - прекрасно е!  newsm78 А колко от нас се опитват да бъдат като тях?

Нямам предвид да правят трепанации, а да бъдат на ниво в отношенията си с другите, да бъдат мъдри, да помагат с каквото могат и най-вече да не пречат, ако не могат да помогнат.  Hug И да са на НИВО!

Иначе Горда съм, че пренадлежа към този древен народ, че в жилите ми тече някакъв промил от кръвта му. И полагам усилия да защитавам с чест името  - Българка

 newsm10 Горда съм, че има и много други, които го правят. Обикновенни хора, без претенции.

 newsm10 Горда съм, че част от световните открития са свързани с участието и с наличието на българско име.

 newsm10 Горда съм и с природата ни и с много други неща.  newsm11 Но се срамувам от други. Няма нужда да ги изброявам, нали?

# 9
 • в джунглата
 • Мнения: 624
Много интересно!   bouquet Записвам се в темата, като ми остане повечко време ще прочета по-обстойно нещата.

# 10
 • София
 • Мнения: 253
Здравейте, мога ли да попитам нали говорим за прабългарите, а Орфей не е ли тракиец? То вярно, че от един момент нататък сме се слели в един народ, но това е било по-късно.

# 11
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
И все пак ние сме били много по-развити от всички европейски страни и това м
Няма да се впускам в подробности за вели4ието на древните българи,когато по дн.Европа освен прах нищо друго не е имало.Искам само да ти кажа,4е Европа в древността са нари4али Балканският полуостров и по_то4но се е отнасяло за византия и България.Затова сега ми става много смешно и обидно,слушайки напъните на по4ти вси4ки да станат"европейци". Laughing
Много неща в днешни дни не ги знаем,не се пишат в у4ебниците.
От българите са си присвоили сума ти народи много неща.Китайците_медицината и религията.Нашите днешни празници напълно съвпадат с циклите в тяхната книга на промените.
Омега,правилно си разбрала,акупунктурата е българско изобретение.Само 4е те са я правели с глинени игли,за да проти4а най_добре енергията,а не с метални,както китайците.
За календара_няма по_то4ен от него.С то4ност до секундата е.

# 12
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Здравейте, мога ли да попитам нали говорим за прабългарите, а Орфей не е ли тракиец? То вярно, че от един момент нататък сме се слели в един народ, но това е било по-късно.
То е много обширна тема.Орфей е тракиец.
Троянците са били трако_фиги.
А след като Аспарух стъпва в България(днешната,дванадесетата държава с това име),за траките нищо пове4е не се 4ува,сякаш са нямали допирни то4ки.
Но в нашите гени днес те4е и една 4етвърт тракийска кръв.Може би за това и така воюваме един срещу друг и не сме обединени както древните българи.

# 13
 • Montréal, Canada
 • Мнения: 753
Темата и на мен ми е много интересна,но за съжаление не съм много мавътре в нещата.Последната книга,която прочетох обаче е "Мастиленият лабиринт" на Людмила Филипова.Бих я определила като историчски трилър,ако изобщо има такъв жанр,нещо като Шифърът на Леонардо.

http://ludmilafilipova.com/content/view/25/149/lang,bg/

http://www.mastileniat-labirint.com/
паролата е meander

Авторката е правила проучванията с години и има много интересни неща,които за мен бяха съвсем нови,но напълно в духа на това,което вие сте споделили.Накратко:научните факти: На територията на Балканите,в Бг - Градешница,деншна Сърбия и Румъния са отркрити най-древните артефакти в световен мащаб,като българските се съхраняват във Врачанския музей( това са научни факти,не е лит. измислица!),върху които има основания да се смята,че е най-древната световна писменост,дала основата на всички останали писмености,които е прието да се смятат за първи,научно доказано е и ,че българите за първите в света,обработвали злато(за справка - Варненския некропол).От книгата-Хилядолетия преди Христа на територията на днешна Тракия е съществувала изключително развита цивилизация,която не е познавала оръжията и коята изчезва мистериозно без открита причина(от рода на природно бедствие и т.н.)- нещо като маите в Перу.Според книгата Орфей и наследник на тази цивилизация...и следват разни изводи...

Малко несвързано разказах,а и все пак това е художествена литература,но определено ми беше много интересно да я прочета,а и авторката е дала много научни доказателства и нещата ми звучат много логично...

Omega,за кои места става въпрос,които смяташ да посетиш?Ще ми е интересно да споделиш.

# 14
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Цитат
В наши дни младата археоложка Вера Кандилова, проучвайки избелелите следи на митичния тракиец Орфей, ще стигне до най-дълбоката пропастна пещера на Балканите. Легендата от векове разказва, че именно през нея родопският певец влязъл в Долното царство, а после се е върнал с незапомнена мъдрост и сила и заминал за Египет.

kambanka 2304 ,коя е тази пещера?
Не разбрах книгата има ли я в електронен вид?

Местата,които посетих са много,но едно от тях не успях,поради факта,4е се пази от военни и става само с предварително записване.Интересно ми е дали има връзка с тази пещера?

За обро4ните пло4ки от Градешница има книги на Стефан Гайд-"Тракийското писмо дешифрирано".

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 14:13 от Omega

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт