Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Крем торта с вино.

/ако тортата е за деца, виното в крема може да се замени с 325 мл. сок от бяло грозде и 40мл. лимонов сок/

за торта с диаметър  26 см.

Необходими продукти:

за тестото:
200 гр. брашно
100 гр. масло
3 с.л. захар
1 яйце
1 щипка сол

за глазурата и за гарниране:
3 с.л. ябълково желе
4 жълтъка
150 гр. захар
1 чаена л. настъргана лимонова кора
по 4 с.л. лимонов и портокалов сок
7 плочки бял желатин (предполагам, че една плочка се равнява на 1 пакетче)
375 мл. бяло вино
500 гр. бита сметана
пудра захар и дребни курабийки за украса отгоре

Начин на приготвяне:
Брашното, маслото, захарта, яйцето и солта се замесват. Тестото се охлажда за 30 минути. @ тави се застилат с хартия за печене. Фурната се загрява предварително до 180 градуса(фурна с вентилатор 160 градуса, а фурна с газ степен 2-3). Тестото се разточва и се изрязват 2 блата, поставят се в тавите, надупчват се хубаво с вилица и се пекат 15-20 минути.
Блатовете се охлаждат. Единият блат се поставя на дъното на форма за торта с отделящ се пръстен и се намазва с желето.
Жълтъците се разбиват на гъст крем на водна баня със 130 гр. захар, настърганата лимонова кора и сока от цитрусовите плодове. Желатинът се накисва в студена вода. 3 с.л. вино се загряват и в тях се загрява желатинът. Добавя се останалото вино и се смесва с крема при непрекъснато бъркане. Оставя се да изстине.
Сметаната се разбива на гъст сняг. 1/4 от нея се подслажда с останалата захар и се пълни в шприц(за украса). Останалата сметана се добавя внимателно към приготвения вече желиран крем и се разстила върху блата.
Вторият блат се разрязва на 16 парчета и се поставя  върху крема. Тортата сеоставя да се охлади 6 часа. Украсява се с пудра захар, сметната от шприца и курабийките.

Рецептата е от книгата "Да печем с любов".
Много ми хареса и затова реших да я споделя с вас. Аз самата възнамерявам да я направя в някой от следващите дни като ми свърши диетата Very Happy
Да ви е сладко

« Последна редакция: вт, 29 яну 2008, 22:47 от доня КОПРИВА »
Цитирай
Знаех си, че ще намеря нещо интересно при вас. Задължително ще я пробвам, за първи път чувам за торта с вино
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.