Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2008, 00:04 ч.

Какво според вас е сноб?

 • 3 925
 • 63
 •   1
Отговори
 • Мнения: 808
Сноб -- парвеню, маниак, суетен, превзет, светски човек
Сноб - идва от английски snob. има се предвид хора, които нямат благородно потекло, но се стремят да научат маниерите на аристокрацията и да достигнат тяхното интелектуално и икономическо ниво.
Значение и тълкуване- превзет ограничен човек
снобизъм - англ. “обикновен човек, без богатство и социално положение”
книж. Човек с ограничени духовни интереси, стремящ се да впечатлява с външен блясък и подражаване на маниерите от висшето общество; предвзетост, маниерничене.
Как тълкувате тази дума в съвременния живот?

Снобизъм по български
               По силата на историческите обстоятелства България няма своя аристокрация. Следователно не можем да си отгледаме и чистокръвни сноби в истинския смисъл на понятието. Въпреки това несъщински, но лесноразпознаваеми сноби сме си имали винаги. В годините на комунизма властващата каста по наложена необходимост изтъкваше повече от семплия си произход, макар че с годините правеше това с все по-голяма неохота. В същото време, от инстинкт за самосъхранение, много хора премълчаваха принадлежността си към едно или друго заможно семейство или род на потомствени интелектуалци. Още в първите години след 9 IX новата „аристокрация” реши да си открадне потекло, като нахлу дивашки в домовете на „гражданчетата”. Там с първобитна жестокост беше присвоена покъщнина, лични вещи и чужд живот. В началото това беше по-скоро отмъщение за собственото им оскотяване. Постепенно обаче започна шлайфането на грубите ъгли. Другарите се поддадоха на сладката мода да зарязват дългогодишните си огрубели „другарки” и да се женят за дъщерите на някогашни индустриалци и професори. По този начин се опитаха да се отъркат о оня непознат живот, който никога не бяха имали: животът на интелигентните разговори, тихите звуци на пиано и искрения интерес към изкуството. С времето претенциите на комунистическият сноб придобиха известна патина. Той все още усещаше колко плашещо близко е територията на вулгарността. Поради дълбоко скриваното си чувство за уязвимост, властовият елит използва неограничените си възможности, за да забрави напълно лумпенската си същност и да се докосне до световната култура – terra incognita за простосмъртните. Бързаше да осигури и западно възпитание за децата си (които днес със спокойна надменност са се отпуснали в депутатски и министерски кресла). Върхово постижение на този своеобразен снобизъм беше изтънченото увлечение на инфантата (Живкова) по далекоизточни религии и елитарна мистика. С нечовешки усилия на волята тя поддържаше докрая естетска линия на тялото и душата.

            За съжаление промените завариха наследниците на автентичния интелектуален елит смачкани, непретенциозни и напълно неузнаваеми. Точно тези, които носеха почтеността и достойнството в кръвта си, останаха безмълвно в сянката на събитията. Вследствие на бурния политически кипеж на повърхността изби мръсната пяна. Оформи се нов елит от спонсорирани от бившия режим главорези, които забравиха майките си и напуснаха завинаги селския коптор. Снабдиха се с диамантени копчета за ръкавели и се отдадоха на скъпи удоволствия като меценатство и колекционерство на произведения на изкуството. Вече ги издава само непроменения им безизразен поглед. Парадоксално, но има изгледи точно наследниците на днешните олигарси да създадат бъдещата потомствена аристокрация. Съществуват всички благоприятни условия за това. Вече едно поколение израсна с уроците на родителите си за пренебрежително безразличие към демократичните ценности - опасната неосведоменост започна да се предава по наследство...       

         Нищо лично!       

          Така че и снобизмът ни е сурогат. А си мечтая за онзи, истинския, трогателно-префърцунен класически английски сноб. Мечтая си за безобидния му фарсов колорит, за неподражаемата му страст към висшето общество. Мечтая за него защото е забавен и здравословен. А от нашите може само да те е гнус.     # 1
 • Мнения: 2 792
 Малко уточнение, сноб идва от латинското съкращение на sine nobilitate, което ще рече без потекло (свободен превод от мен, скараната с езиците).
 Смисълът, в който се използва в разговорния език сега у нас е "прекалена претенциозност", така го възприемам аз, бидейки и сноб в определени отношения и на определени теми  Laughing

# 2
 • Мнения: 6 235
без благородство - благороден произход, титла...ама sine ли беше, друго ли, не помня...
Като спомене някой тази дума и се сещам за филма вчера , как Ростислав си закачи бележката над леглото...
Проверих го, да, sine е  Grinning

# 3
 • Мнения: 27 525
Буквално - както е казала Кифлата, за кой ли пореден път - точно  Heart Eyes
Като моя интерпретация - предвзет, комплексиран и кух по душа.  Simple Smile

# 4
 • Мнения: 2 792
 Ео  sine  е без .

# 5
 • София
 • Мнения: 2 561
Като моя интерпретация - предвзет, комплексиран и кух по душа.  Simple Smile

По-добре не бих могла да го кажа  newsm10

# 6
 • Мнения: 3 424
Поредната снобска тема.
Всички в Красива мама са сноби!
И някои в Готварския.
И някои Татковци.

# 7
 • Мнения: 2 221
"Прекалена претенциозност" дето пише по-горе,без (почти)никакво покритие.
 Или,според прашното лафче:цървул се опитва да стане обувка.Но ние всички знаем,чеееее.... от цървул обука не ставаааа.

# 8
 • Мнения: 6 235
Да, знам Simple Smile Мислех, че е sina, а не sine и за това се зачудих и го проверих  Grinning

# 9
 • Мнения: 433
xenia.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 423
Примери може ли?

# 11
 • Мнения: 2 715
Пример:
Цитат
Цитат
Ео  sine  е без .
Да, знам Simple Smile Мислех, че е sina, а не sine и за това се зачудих и го проверих  Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 36 893
Това,което ме изненадва е, че на интелектуалците някак се гледа като на много чувствителни деца, които лесно биват набити и непритежаващи никакви здрави защитни сили. Вярно, след 9ІХ е било разграбване на всичко, де що може да бъде разграбено. Обаче, не всички интелектуалци са били натикани по затворите и лагерите. Дори някои от тях доста добре са успяли да се приспособят към новата действителност. Например, ако приемем, че адвокатите и лекарите могат да се причислят към интелектуалците, то има достатъчно много примери за това как още преди 9-ти тези професии са се предавали по наследство, та чак като стигнем и до сегашния момент. А по време на соца за болшинството практикуващи тези професии и бойци на интелектуалния фронт е било ако не задължителна, то поне препоръчителна вярността към Партията. Същото важи и за учените, музикантите, художниците и др. Колко картини в стил соц реализъм са нарисували само художниците си знаят, колко книги за партизани са написали, само поетите и писателите си знаят, колко песни за несушимата дружба между народите в стил Ален мак са изпяли само композиторите и певците си знаят.
Така, че пак си опира до хората. Не може да се казва, че видиш ли, интелектуалният елит на нацията отпреди 9-ти е бил обезкръвен, изтребен и смачкан. Просто някои са се приспособили, други не. И в днешно време е същото.

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 09:54 от RadostinaHZ

# 13
 • Мнения: 5 462
.

# 14
 • Мнения: 5 940
Един такъв самоизмислил се.....самонапудрил се

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт