Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Рецептите на Стаси

  • 22 ян. 2008, 16:24 ч.
  • Преглеждания  157 884  Мнения  143  Онлайн  1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 122
Пържоли по Ловджийски

Продукти:

6 пържоли (свински или пилешки)
200 гр. шунка
1 буркан печени чушки
сол
черен пипер
кимион
3 глави лук
ок. 300 гр смлени домати
магданоз

Пържолите се начукват, посоляват се с ч. пипер, сол и кимион.Изпържват се леко в тиган с олио.След това се изваждат от тигана.
В същата мазнина  се нарязва и се задушава лука, прибавя се нарязаната на кубчета шунка, нарязаните чушки, доматите и пържолите.
Налива се вода да се покрият пържолите.Оставя се да ври 30-40 мин. на по-слаб огън. Накрая може да се добави и малко брашно , ако искате да е по-гъсто.
Слага се и нарязания магданоз.





Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 18:04 от stasi76

Реклама
# 16
  • София
  • Мнения: 1 122
Руло с конфитюр

Продукти:


5 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 с. л. олио
1 ванилия
сок от компот
конфитюр

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се олиото, брашното с бакпулвера и ванилията.Разбива се добре.
Правоъгълна тава (може и тавата от фурната, аз го правя там ) се застила с фолио и се намазва с олио.
Отгоре се изсипва сместа и се пече на 200 градуса 15 мин.
Изважда се и се обръща върху кърпа, отлепва се фолиото и заедно с кърпата се навива на руло, докато е още топло.
След 10 мин. се отвива, маха се кърпата и се сиропира със сока от компота. Маже се с конфитюра и се навива на руло.
Отгоре се поръсва с п. захар.

   




# 17
  • София
  • Мнения: 1 122
Питка "Милинка"

1 кг. брашно
0,550 мл. пр. мляко(хладко)
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
1 каф. л. оцет
1 пак. суха мая
1 пак. масло(125 гр.)
галета за поръсване

Замесва се меко тесто (без маслото и галетата). Оставя се да втаса ок. 1 час. В тавата, в която ще се пече питката се разтопява маслото. Правят се топчета-малко по-големи от орех и се нареждат в тавата. Оставя се да втаса още 1/2 час.



След това се поръсва с галетата и малко сол.



Пече се на 180* ок. 35-40 мин.






Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 15:39 от stasi76

# 18
  • София
  • Мнения: 1 122
Питка "Мимето"


4 яйца-1 жълтък се отделя за намазване
200 мл. лимонада или газ.вода
1/2 коф. кис. мляко
4 с. л. олио
1 с. л. захар
1 с. л. сол
мая колкото 1 локум
1 пак. масло

Маята се разбърква с леко затоплената лимонада.Кис. мляко и яйцата също се затоплят.
От всички продукти се замесва тесто-средно твърдо.
Втасва 1 час.След това се омесва малко и се разделя на 3 топки(малко от тестото се оставя).
Всяка топка се разстила на кора и се маже с маслото.Слагат се една в/у друга.Разточва се леко.
Получения кръг се реже на 16 триъгълника.Всеки един от тях се навива на кифличка.
От едната страна кифличката се изрязва(подравнява се).От остатъците и оставеното тесто  се прави топка,която се слага на средата на тавата в която ще се пече питката,а около топката се нареждат кифличките(като пънчета).
Оставя се още малко да втаса.Намазва се с жълтъка,може да се поръси с мак или сусам и се пече отдолу не на много силно и след 15 мин. се увеличава градуса.[/size]






Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 18:05 от stasi76

# 19
  • София
  • Мнения: 1 122
Яйце в дупка

2 филии хляб
2 яйца
масло

В средата на филията се изрязва дупка с помощта на малка чашка. В тиган се слага маслото да се разтопи и филиите, а в дупката се чуква по 1 яйце. Като се запържи малко се обръща и се запържва и от другата страна. Много вкусна закуска.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 18:06 от stasi76

# 20
  • София
  • Мнения: 1 122
МОЗАЙКА ЦВЕТИ

1 кг.кайма
1 твърдо сварено яйце
топено сирене
кис. краставички
250 гр.гъби
200 гр.шунка

Каймата се омесва като за кюфтета.
Краставичките,яйцето,гъбите и шунката се нарязват на кубчета.
Топеното сирене на колелца.
Всички тези продукти се омесват с каймата.
Тавата се маже с олио и брашно.Сместа се изсипва и се заглажда отгоре.
Пече се ок.30 мин.



Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 21:59 от stasi76

# 21
  • София
  • Мнения: 1 122
Редена салата Цвети

1 кг. картофи
1/2 зелка
5 кис.краставички
3 майонези
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал

Картофите се сваряват,обелват и настъргват на едро ренде.
Зелето се нарязва на по-дребно.
Краставичките също се нарязват на кубчета.
Редят се: половината от картофите,намазват се с майонеза,отгоре се ръсят кис. краставички и натрошено сирене,
зелето,майонеза,кис.краставички и натрошено сирене,останалите картофи,майонеза,натрошено сирене и настърган кашкавал. Оставя се в хладилник за 2 часа.


Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 19:19 от stasi76

# 22
  • София
  • Мнения: 1 122
КУРАБИИ

5 яйца
0,300 кг. захар
0,200 кг. олио или мас
ок. 1 кг. брашно
ванилия
ром
1 лъжичка сода(неутрализира се с малко кис. мляко)

Първо се бърка с миксер и после се омесва.Правят се топчета колкото голям орех,топват се в захар и се пекат в силна фурна за да се пукнат.


Последна редакция: чт, 28 юли 2011, 18:02 от stasi76

# 23
  • София
  • Мнения: 1 122
Палачинки с кисело мляко    (взета от някой сайт)

1 коф. кис. мляко
3 яйца
0,200 мл. вода
1 ч. л. сода
щипка сол
брашно

Всичко се разбърква до консистенцията на боза.

Последна редакция: сб, 08 мар 2008, 21:59 от stasi76

# 24
  • София
  • Мнения: 1 122
Козунак Краси

1 кг. брашно
5 яйца (1 жълтък за намазване)
300 гр. захар
0,250 мл. пр. мляко
0,250 мл. мас и олио
1 кубче мая
2 ванилии
есенция лимон

Втасване на маята: заливаме маята с малко пр. мляко-затоплено, малко сол,малко захар и брашно да стане рядка кашичка.Захлупваме докато втаса(при мен втаса за 10 мин.)
Пр. мляко се затопля и в него се разтваря захарта. Разбиваме яйцата. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипва половината мазнина, млякото със захарта, яйцата и втасалата мая. Меси се. Като поеме цялото брашно(не трябва да лепне) се раздърпва с ръце и се сипва по малко от останалата мазнина, меси се и така докато поеме цялата мазнина. Бие се 100 пъти по масата(може и по-малко).Втасва 2 часа. Плете се и се пече ок. 45 мин.

Всички продукти трябва да са затоплени включително и яйцата.Помещението където се прави също трябва да е топло.



Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 01:12 от stasi76

# 25
  • София
  • Мнения: 1 122
Пържен боб с пушени свински гърди

1 купичка боб
2 глави лук
4 с. л. олио
2 с. л. червен пипер
2 с. л. подправка за боб
0,250 мл. смлени домати
2 сухи чушки
сол
700 гр. пушени гърди
2-3 с. л. брашно

Измивам боба и го накисвам от вечерта. На другия ден го изцеждам и слагам в тенджера със студена вода. Прибавям нарязания лук, олиото, пипера и чушките. 15 мин. преди да е сварен слагам подправката за боб, доматите и солта и така ври докато се свари напълно.
В тиган сипвам малко олио и изпържвам нарязаните на филийки гърди. Изваждам ги и в същата мазнина сипвам боба (не трябва да е много воден). Размивам брашното с малко вода и изсипвам в тигана върху боба и бъркам. Оставям да ври на слаб огън да се сгъсти.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 18:08 от stasi76

# 26
  • София
  • Мнения: 1 122
ФЪЧ

1 пак. масло
3 яйца
1 ч. ч. п. захар
1 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
1 бакпулвер

Глазура:
0.100 мл. пр. мляко
3 с. л. какао
3 с. л. захар
2 с. л. масло

Маслото се разбива с п.захар. Прибавят се яйцата, брашното с бакпулвера и какаото. Пече се на 180* 25 мин. Залива се с глазурата и се поръсва с пръчици.
Глазура: Смесват се всички продукти и се варят на котлона до сгъстяване.

# 27
  • София
  • Мнения: 1 122
Улични банички

1 кг. брашно
0,550 мл. студена вода
28 гр. сол

Плънка:
6 яйца
300 гр. сирене

Замесва се твърдо тесто. Оставя се да отпочине 10 мин., след това се разделя на 10 парчета, които се окръглят на топчета,  оставят се в/у намаслена с олио маса и отгоре също се намазват. Почиват още 10 мин.



Взема се 1 топка, разплесква се и в средата се слага бучка размекнато масло или мас и се захлупва с друга топка,като краищата се притискат с пръсти.Оставят се да почиват 20 мин.



Масата се намазнява с олио.След това се взима едната "питка" и се разточва малко с точилка, хваща се с ръце и се завърта над главата, това се повтаря няколко пъти ( на който му се вижда трудно може само да издърпва тестото докато стане на много тънък лист- прозрачен), доиздърпва се с ръце и се наръсва с олио. Дебелите краища се изрязват.





Прегъва се от 4-те краища към средата, като височината трябва да бъде 2 педи, а ширината 3 педи, получава се правоъгълник. Поставя се пълнежа и пак се прегъва на две.



Може и да се направи вита баница.


















Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 18:54 от stasi76

# 28
  • София
  • Мнения: 1 122
Баница с лапад и сирене

1 пак. кори " Фамилия"
4 яйца
300 гр. сирене
1 ч. ч. кис. мляко
1 ч. л. сода
10 листа лапад
олио

Лапада се измива и нарязва на дребно. В тиган се сипва малко олио и се запържва. Яйцата се разбиват и се добавя млякото със содата, натрошеното сирене и лапада. Разбърква се. Взима се 1 кора, ръси се с олио, в/у нея се слага друга кора и тя се ръси с олио. Слага се плънка и се навива на руло, а след това на охлюв и се слага в подмазана тава. И така се правят всички кори, като се увиват около охлюва. Отгоре се намазва със смес от плънката и се поръсва с масло. Пече се на 180* 30 мин.



# 29
  • София
  • Мнения: 1 122
ГЮВЕЧЕТА СЪС СВИНСКО

за 3 броя:

0,500 кг. свинско месо
0,300 гр. филе
1 малък буркан стерилизирани гъби
5 бр. печени чушки
2 глави лук
100 гр. сирене
50 гр. настърган кашкавал
0,500 л настъргани домати
1 с. л. червен пипер
сол
чубрица
3 яйца

Лукът се нарязва на дребно. Изсипва се в тиган с олио и се запържва леко. Месото се нарязва на малки кубчета и се прибавя към лука. Задушава се. След това се запържва хубаво и се прибавя червения пипер, нарязаното на кубчета филе, нарязаните гъби, нарязаните чушки, добавя се сол на вкус и  чубрицата. Разпределя се в гювечетата и отгоре се поливат с доматите, сипва се и малко водичка. Сиренето се натрошава в/у доматите и се поръсва с малко чубрица. Захлупват се с капачетата и се слагат да се пекат на 180* 45 мин. След това се отхлупват и се поръсват с настъргания кашкавал, чукват се яйцата и се слага малко масълце. Запича се на горен реотан докато стане готово яйцето.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 00:03 от stasi76

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт