Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 22 ян. 2008, 19:06 ч.
  • Преглеждания  1 765  Мнения  20  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 603
Рецептата е на главния готвач на "Хилтън". Откакто ми я разкри, рибената чорба я правя само по този начин:


Рибена чорба със шафран

Заливаме със студена вода рибата /става със абсолютно всякакви риби/ и равни количества червен и праз лук. Прибавяме няколко иглички шафран и варим точно 25 минути. 5 минути преди да махнем от огъня, добавяме домати. Накрая поръсваме с магданоз. Това е най-вкусната рибена чорба, която съм яла!

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 21:22 от tsetseto

Реклама
# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Уф, казано честно аз не съм яла никога рибена чорба. Доколкото съм чувала, се прави от главата на рибата и ми се е струвало винаги малко гадничко...  Crazy

# 2
  • София
  • Мнения: 1 039
аз пък да вметна, че рибената чорба става най-вкусна, когато е приготвена от няколко вида риба, и най-добре да е смесена речна и морска. Е, трябва после да изчистиш костиците, ама, сухо дупе риба не яде!
Рецептата, която аз използвам, включва непременно девисил и черен пипер.

Но тази с шафрана ме изкушава силно, защото много харесвам шафран. Мисълта, която не ми дава мира, е дали шафранът, който си купих от Египетския пазар в Истанбул, е истински?????

# 3
  • София
  • Мнения: 603
  дали шафранът, който си купих от Египетския пазар в Истанбул, е истински?????

Ами той шафранът трудно може да се сбърка с нещо друго...Ако изглежда така:, и не е бил прекалено евтин,  значи е истински. Много е важно и съхранението, за да се запази аромата - аз го държа в плътно затворена кутийка, която увивам във фолио и слагам в друг затворен съд. Но пък си го ползвам вече 2 години....

А иначе, и аз винаги съм правила рибата с девесил, но откакто опитах със шафран, смятам, че това е най-добрата подправка за рибата. Но е и въпрос на вкус все пак...Аз определено имам слабост към по-екзотичната кухня. Peace

Блонди, аз за рибената чорба поема мога да напиша  Laughing У нас винаги е била на почит. На чорбица от шаран не бих простила никога, пък ако е и от главата - още по добре! Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 1 039
абе за изглеждане, изглежда, но струваше към 5-6лири за 100г, нещо такова, миналата година беше. и седи по-сбит някакси, по-влажен ли, не знам. newsm78 та съмнения ме глождят  hahaha

и аз мога някое сонетче за чорбата да вметна! моята я откраднах от една кръчма по морето, жената на съдържателя я готвеше, гъркиня, ама това преди 15-тина години беше.
пробвай с глава от сьомга, също става супер. продават само глави и гръбнаци, не са скъпи.

# 5
  • София
  • Мнения: 603
Как 100гр бе, жена! #Crazy #Crazy #Crazy Аз за 10 лв си купих 2 грама. По принцип цената му върви минимум 1500 евро за килограм.

А за сьомгата - ще пробвам непременно!

# 6
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Шафранът не беше ли един жълт прах, дето се добива от корените на минзухарчето или аз бъркам нещо?  Thinking Арабите си слагат от него в ориза, има силна и специфична миризма.

# 7
  • София
  • Мнения: 603
Жълтият прах е куркума, а шафранът наистина се добива от специален сорт минзухари, като се използват замо близалцата на цветовете. В изсушено състояние са като малки иглички. За това е и толкова скъп - един кг се добива от 80 000 цветчета. Тук има повече - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD

# 8
  • София
  • Мнения: 3 415
Благодаря за рецептата, много обичам рибена чорба.  bouquet

# 9
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
Мммм, изглежда вкусничко!  Peace

# 10
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Жълтият прах е куркума, а шафранът наистина се добива от специален сорт минзухари, като се използват замо близалцата на цветовете.

А, да, така беше, благодаря ти за инфото  Hug

# 11
  • София
  • Мнения: 1 039
Как 100гр бе, жена! #Crazy #Crazy #Crazy Аз за 10 лв си купих 2 грама. По принцип цената му върви минимум 1500 евро за килограм.


именно, именно!.....бе може и по-малко да е бил, ама на обем пакетчето е колкото кутия цигари, да речем.
е ти от къде го купи твоя?

# 12
  • София
  • Мнения: 603
............е ти от къде го купи твоя?

Ами аз го взех преди време от магазина за кафе на "Иван Асен ІІ", срещу сладкарница "Пчела". Ама дали и сега има, не знам.... newsm78

# 13
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Ами аз го взех преди време от магазина за кафе на "Иван Асен ІІ", срещу сладкарница "Пчела". Ама дали и сега има, не знам.... newsm78

Аз живея на 100м от там, мога да помоля баща ми да провери, ако някой иска да си купува  Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 1 039
Ами аз го взех преди време от магазина за кафе на "Иван Асен ІІ", срещу сладкарница "Пчела". Ама дали и сега има, не знам.... newsm78

Аз живея на 100м от там, мога да помоля баща ми да провери, ако някой иска да си купува  Simple Smile
Да, моля! аз съм кандидат. Не че не мога и сама да отида, де Whistling

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт