Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 ян. 2008, 11:40 ч.

Защо се случва това?

 • 2 321
 • 21
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 553
Здравейте мили майчета.
Първо искам да ви кажа колко ви се възхищавам. За любовта и търпението, за борбата всеки ден и най-вече за житейската смелост.
Сигурно вие много по-често сте си задавали въпроса "Защо? Защо точно на мен се случва?Защо точно на моето дете?"

И аз си задавам всеки път този въпрос, когато видя страдащо, болно специално дете.

Една непозната жена ми даде единствения смислен отговор, който съм чувала досега, отговор който ме накара да спра да се питам дали Бог е сляп и глух, и защо допуска това.
Почувствах се длъжна да го споделя с вас, защото грижата и любовта кото давате на децата си е най-святата и най потребната на света.

Тази жена ми каза че за да се роди едно дете с тежко увреждане, то в предишния си живот много е страдало от жестокостта и бездушието на зли хора и вероятно е имало ужасни и самотни живот и смърт. Такива, че е загубило вярата в хората в любовта във живота, във всичко - една изгубена душица. Вие сте неговия втори шанс да живее, и когато е такова че сякаш никой не би го харесвал и обичал и именно в страданието си, този път да получи любов и грижа, които да изцелят душата му, да го върнат към света и вярата му в съществуването на доброто.
Затова такива деца се раждат при най-любящите и най-добрите хора. Които когато имат смелостта да обичат и да се грижат безрезервно за дечицата си с това са единствените, които са способни да им върнат вярата в доброто, за да се преродят следващия път свободни с вяра в доброто и преодолели жестоката съдба която ги е сполетяла. По правило тези деца са много чисти души, които именно затова не са могли да понесат жестокостта на хората. Ако не бяха такива  щяха да станат зли като тях, но те не са способни на това- затова толкова са страдали. Не тъжете ако си отидат рано- значи любовта ви ги е изцелила и страданията им в този живот вече нямат досегашния смисъл. Те са си отишли за да се преродят отново вече силни и способни отново да обичат света.

 Hug Hug Hug

Искрено ви се възхищавам, защото вие сте избрани, защото сте с най-топлите и чисти сърца.

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 11:54 от oceanid

# 1
 • София
 • Мнения: 997
 Наистина интересна гледна точка.   Shocked
Разбира се питала съм се защо ми се случва това. Не защо става по принцип - факт е, болестите ги е имало и винаги ще ги има. При това положение естествено съм се питала защо се случва точно на мен. После престанах да се питам. Престанах, по простата причина, че въпросът: "Защо се случва точно на мен..." поражда естественото продължение "..... а не на някой друг." Вече знам какво е да имаш болно дете и нямам сили да си пожелая "...да се случи на някой друг."
Сигурно си спомняте, навремето пак се повдигна тази тема и някой беше публикувал един прекрасен превод от английски......за " Специалната майка" или как Бог избира на кого да даде специално дете. Тази историйка беше едно от малкото нещо, които са успявали да ме разплачат.
  bouquet

Ето я:

 Специалната майка


... През тази година  100 000 жени ще станат майки на деца-инвалиди. Мислили ли сте някога - по какви какви критерии ще бъдат избрани тези майки?

  Аз си представям Бог, как той се рее над земята...

  Той внимателно наблюдава и диктува на своя Ангел какво да пише в огромната „Книга на Живота“:

"Науман, Лиза: Син, Ангел-Хранител: Матеас. Форстър, Уте: Дъщеря, Ангел-Хранитель: Сицилик. Болман, Карола: Близнаци, Ангел-Хранител ....М-м-м, дай ги на  Гералд. Той е свикнал с проклятията".

 Накрая Бог произнася едно име и казва смеейки се: „ На тази ще и дам дете-инвалид“. Ангелът полюбопитствал: „ Защо точно на нея, о Господи? Та тя е толкова щастлива!“ „Точно затова!“, - казал Бог. „ Мога ли дете-инвалид да дам на майка, която не познава смях и радост? Това би било ужасно!“

„ Но ще има ли тя необходимото търпение?“, - попита Ангела.

„ Аз не искам тя да бъде прекалено търпелива, иначе тя ще затъне в морето от самосъжаление и отчаяние. Когато първият шок и гняв утихнат, тя ще се справи превъзходно с всичко. Аз я наблюдавах днес. Тя е самостоятелна и независима, качества които се срещат толкова рядко, а са така необходими за майките. Разбираш ли, детето което ще и дам, ще живее в свой собствен свят, а тя ще трябва през цялото време да го кара да живее в нейния свят,  това няма да е лесно.“

„ Но, Господи, доколкото знам , тя дори не вярва в теб!“

Бог се засмя: „Няма нищо, това е поправимо! Не, тя е идеална! В нея има достатъчно егоизъм.“

Ангелът затаи дъх: „Егоизъм? Това добродетел ли е ?“

Богът кимна. „ Ако тя не се отделя понякога от детето, тя няма да издържи всичко това. Тази жена, която даря с такова дете, ще се нуждае от особена помощ. Тя още не знае, но на нея може да и се завижда. Тя никога няма да възприема произнесената от детето дума, като даденост. Първата крачка  - като нещо обикновено. Когато нейното дете произнесе за първи път: „Мама“, тя ще разбере, че е станало ЧУДО. Ако тя описва на сляпото си дете цъфналото дърво или залеза, тя ще го вижда така, както много малко хора могат да видят моето творение. На нея ще и бъде позволено да осъзнае всичко, което аз знам: Невежество, Ужас, Предразсъдъци, - и аз ще и разреша да се издигне над това. Тя никога няма да бъде сама. Аз винаги ще бъда до нея, всеки ден от живота и, всяка минута, защото тя изпълнява на земята моята работа толкова добре, все едно е тук, до мен!“

 „ И кой ще бъде Ангел-Хранител на това дете?“, - Попита Ангела.

Бог се засмя: „Огледало ще е достатъчно.“

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 12:35 от елена акманова

# 2
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Незнам какво искаш да чуеш от нас- родителите, но точно този въпрос ИЗОБЩО НЕ СИ ЗАДАВАМ! И мисля че няма никаква полза от отговор на него , какъвто и да бил! Приемаме фактите и се борим за доброто на децата ни!
Не ми харесва и обяснението на тази жена. По ми харесва тезата при която бог определил да даде увреденото дете на силната жена, която би се справила с трудните моменти! А в такива само любов не стига!

# 3
 • София
 • Мнения: leet
Всеки би могъл да е на наше място...и ние преди това не сме били тук. И също не ми допада тезата на жената. Другото за бог е силно, но и аз не си задавам въпроси. Човек дори не знае колко е силен и колко много може и може да понесе, преди да се наложи. Вярно е обаче, че никой не си мисли, че ще му се случи нещо такова, преди то да се случи. След като се случи не вярваш на диагнозата, убеждаваш себе си и лекарите, че може би не е така, след време приемаш реалността и започваш да се справяш, когато станеш добър, обръщаш нещата в своя полза...както се казва, превръщаш дефектите в ефекти.
Вече се радвам, че детето ми е по - особено и не от кюпа, защо пък трябва...и аз не съм!
За нищо не света не искам да ми се е родило по- обикновено дете, само моето си искам!
С тези, нашите деца усмисляме всичко, което правим многократно, колко по - празен щеше да е живота ни, ако децата ни не се нуждаеха от по- специално отношение и грижи...да сме влезли в сивотата и суетата на масата отдавна.

# 4
 • Мнения: 3 815
Прекалено е пресен спомена от филма за Могилино. Как да приема, че бог избира майката на това дете. Къде са майките на дечицата от Могилино? А и от другите подобни домове. Да, и твете тези които прочетох ме удовлетворяват мен, като майка, но все пак има и друга гледна точка - тази на изоставените дечица с увреждания.

# 5
 • София, кв. Витоша, Симеоновско Шосе
 • Мнения: 252
С риска да  бъда  линчувана  , но след  първия  прочит  на това  отгоре ми се  прищя  да  повърна  Close

Какви са тези глупости   #Cussing out

Моля  престанете  да промивате  мозъци и използвайки религията  #2gunfire

Какви  изстрадали души бе  хора  , какви  прераждания ???

Разбира се  човешко е  да си задаваш въпроса "защо на  мен" , но отговора  на този  въпрос  няма  нищо общо с  прераждане, нито с това дали сте силна, добра  или каквато  и друга  Shocked
Ако болните деца се раждаха само на добрите  , силни и милостиви майки щеше  ли да  има приют  в  Могилино за  изоставени деца с  проблеми , питам аз  ????

Стига сте си втълпявали  лъжи и най-вече сте ги втълпявали на други!

# 6
 • София
 • Мнения: 553
Прекалено е пресен спомена от филма за Могилино. Как да приема, че бог избира майката на това дете. Къде са майките на дечицата от Могилино? А и от другите подобни домове. Да, и твете тези които прочетох ме удовлетворяват мен, като майка, но все пак има и друга гледна точка - тази на изоставените дечица с увреждания.
Не знам.. да дадеш любов и грижа на такова дете е също свободен избор, за който никой никога не е готов. Сега имам бебенце на 2 месеца, от една проста хрема започна да диша мъчително и да се задушава, бяхме в болница, - всеки път дъха ми спираше заедно с него, будя се от тишината в стаята нощем, защото уж се оправи а като заспи- проблем има. Ще търсим лекари, диагноза, лечение, но умирам от страх всяка нощ че може следващия път да не успее да си поеме дъх навреме, че може да съм заспала по-дълбоко и да не го чуя, за да го разтърся, че не знам липсата на кислород за по-дълго време как ще му се отрази, може би само вие ще ме разберете и може би едва сега аз започвам да разбирам на какво  е способно майчинството наистина.  Не мога да си представя какво им е било на тези майки, но никой няма право да ги съди, ако не е бил на тяхното място. Всеки би се уплашил от бъдещето което си представя в първия момент. Много майки за които това идва като гръм и трясък очевидно и още при раждането, когато са толкова объркани и уязвими нямат сили да го приемат. Кой може да ги съди?!?

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
ЗИя, не е важно дали нещо е лъжа или не - важното е кое помага на хората да се чувстват добре
дали ще го наречеш вяра или пък ще се позоваваш на медицински факти...дали ще вярваш в Господ, Шива, Алах или в съдбата, или ще се опиташ да обясниш всичко с някакви си гени...не е ли все тая???
няма лошо нито в религията, нито в науката, нито в нечии вярвания ако те носят утеха и помагат на човека да не се хвърли от някъде, да изостави всичко или просто да се предаде.....

затова, има толкова неизяснени неща както в религията - така и в науката, че е излишно да се спори на тази тема
но и да наричаш нечия вяра "лъжа" още повече ако това крепи човека....не е най0-доброто което можеш да му сториш....

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 15:01 от catnadeen

# 8
 • Враца
 • Мнения: 867
Честно казано и аз съм съгласна с първия  пост, на Ели също.. за първи път го чух,когато майка на имплантирано детенце беше гост на Слави и той я попита дали си задава въпроса :защо точно на мен...а тя му отговори ,че господ си знае работата дава увредени дечица на родители ,които знаят как да се прават..силни,любвеобилни и нежни.... може да звучи нескромно,  но това са качествата, които притежавам аз ,а както са наблюденията ми и всички вас..

# 9
 • София
 • Мнения: 7 409
Защо това се случва?Този въпрос си го задавах докато детето ми лежеше два месеца омотано в кабели,без да мога да го видя и докосна,после месеци наред не можех да повярвам,че точно на мен...на нас,които толкова се обичаме,които имаме прекрасен брак и толкова мечти...защо точно ние,Господи?!Сега съжалявам,чувствам се виновна,че съм си задавала тези въпроси,приемам ги като един вид предателство срещу детето си.Отговор вече не търся,мисля,че посстигнах хармония със себе си,мисля,че има причини,за да бъда именно аз майка на Бояна и именно баща и неин татко.Толкова много научих за тези 6г,колкото други сигурно учат цял един живот и пак не научават.И станах много по-различна,но в добрия смисъл на думата.Често близки и познати са ме питали-е как вия,които изживяхте такъв кошмар,сте винаги мили,усмихнати и позитивно настроени?Това ми даде детето ми-воля за живот,която винаги ми е липсвала,сила,която не съм подозирала,че аз -вечната мрънкла,притежавам.Не ,че сега не плача,не,че съм искала да имам дете с проблем...но нещата са такива-или ги приемам,или ...трябва да умра.Факт.

# 10
 • София, кв. Витоша, Симеоновско Шосе
 • Мнения: 252
Ох, Наде  с  лъжи не се  помага, а само се заблуждава  Rolling Eyes

Съжалявам , ако съм обидила  някого, гневът  ми  по-скоро беше  насочен  , към жената  ,  която е разказала това  на авторката. На  мен лично такива  историйки не  ми помагат , ни най-малко и би  ми се  искало да  не  опираме  чак до там , а да си стъпим по-здраво на  краката  и да се стегнем !

Тези , които са  избрали да вярват  на това ще  уважа  и спирам дотук!

 Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 997
Към модераторите   wavey - не мога да изтрия това празно съобщение, дава ми някаква грешка. Ще почистите ли, моля  newsm28
bouquet

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 15:07 от елена акманова

# 12
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Зия, важното е  едно - често лъжата прави добро, а често истината руши
важно е, че ти си намерила за себе си своя път...и всяка жена застанала до детето си - продължаваща вески ден битката - всяка тя има своята истина....важното е че за нея това е истина

в каквото и да вярваме - ние сме до децата си и това е същността на нещата и смисъла на случващото се...поне за мен

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 75
Все още си задавам този въпрос. Не искам нито да съм силна, нито добра. Предпочитам детето ми да е добре пък ако ще след това аз да съм най-скапаната майка на света.  Crossing Arms

# 14
 • Мнения: 408
Не искам да съм силна майка, искам да съм звасима било от съпруг или някой друг, искам да не мога да се справям сама с живота, но детето ми да бъде здраво, да му спестя страданията, да може да бяга без аз да ходя да го спирам за да си почине за да не му посинеят устните. Въобще не ме успокоява това, че някой ме мисли за силна. И аз в началото се обвинявах търсех виновни, страдах но се преборих с това и се радвам на всеки един миг прекаран с детето си не правя планове какъв ще стане като порасне просто живея ден за ден. И никога не съм съжалявала че съм го родила с проблем, приех че това е едно изпитание което трябва да го преодолеем.
И напълно подкрепям Зия.  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт