Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 87
Здравейте,
Първо да се извиня, ако има такава тема, но не я откривам, а отговора ми трябва спешно, заради спор със счетоводителката.
Въпросът ми е следния: Април 2006г. родих първото си дете, Юни 2007г. второто. Доколкото разбрах от други теми за първото ми дете се изплаща цялото майчинство, а за второто 1/2.
Има ли такова нещо, защото до сега ми се изплащаха по този начин, а сега счетоводителката във фирмата, в която се водя, твърди че трябва да получавам майчинство само за първото си дете, а за второто нищо. Като подавах документи за детските миналата година, от социални ми казаха, че има такъв закон.
Ако някоя от Вас знае нещо по въпроса, ще съм много благодарна да ми го разясни.

# 1
  • Мнения: 16 135
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., предишна ал. 2, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт