Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 86
Здравейте отново, момичета

Добре че ви има, вас, и такива форуми. Винаги съм получавала правилни напътствия и кураж от вас и затова отново пиша, надявайки се на вашата помощ.   bouquet

Преди два дни ходих отново на преглед в клиника по стерилитет в София. Защо ли винаги успявам да се "сюрпрезирам", въпреки че смятах, че вече няма какво по-отчайващо да ми кажат докторите. Достатъчно отчайващо лоши са спермограмите, достатъчно и други репродуктивни проблеми като обърната матка, умерено ПКЯ, кандида, стрептококи, нагъната и дълга лява яйчникова тръба (снимката е правена преди 8 години), раничка на мат. шийка, нередовен цикъл...Не стига, че ни казаха, че с такива лоши спермограми е доста трудно да се открие и читав сперматозоид за ИКСИ (само 3% морфология при СЗО>30%), ами сега и това - ЛУФ-синдром и съмнения за изчерпан яйчников резерв!

1. В деня на прегледа с вагинален видеозон, сe установи наличие на 29 мм неспукан фоликул , а
тогава беше 39-ия ден от предходния ми цикъл. На следващия ден , т.е на 40-ия ден ми дойде и цикълът. (по принцип моят цикъл е нередовен - понякога ми идва около 30-32-ия ден, но в повечето случаи е около 40-45-ия ден). Възможно ли е този неспукан фоликул да е останал от
предходния ми цикъл (тогава да не съм имала овулация), а от този цикъл фоликулчето да се е спукало по обичайното за овулация време?

 
2. Може ли да се изследва яйчниковия резерв, къде и чрез какви тестове става и какво точно се показва от такова изследване? Надявам се силно,че разбирате основателните ми притеснения.

3. Бих искала също да зная, дали менопаузата се предава със сигурност генетично от майка на дъщеря, тъй като ако е така, аз не би трябвало да имам остнования за притеснения, защото моята майка е имала цикъл до към 54-55 годишна възраст,  а аз съм 34 годишна.

4. Заради съмненията на доктора за ЛУФ-синдром, той ми препоръча да си тествам прогестерона още същия ден (39-ия ден от цикъла ми беше, а на следващия ден ми дойде, както и между 3 и 5 -ия ден от цикъла отново да отида на преглед с вагинален видеозон - може-би , за да се види дали се е спукал този фоликул) Прилагам и изследването на прогестерона (когато съм си правила останалите хормонални изследвания м-у 3-5 ден, са ми били в норма) Можете ли да изкоментирате и изследването ми, моля? Ако се установи сега при прегледа, че се  спукал вече фоликулът, значили това, че мога да забременявам (имам овулация) по време на цикъл или ден, два - след цикъла?  newsm78

5. А това 29 мм не е ли прекалено голям фоликул, за да бъде годна яйцеклетката за оплождане след спукването на фоликула?
Всъщност, какъв е най-оптималният размер на фоликул за забременяване?


След прегледа отново с вагинален видеозон, ще ви пиша и какво ми е казал докторът.

Ако нямам ЛУФ-синдром, значи ли, че нямам и изчерпване на яйчниковия резерв и обратното?

По-долу са референтните стойности за съответната фаза, а моят прогестерон е 0,878 ng/ml на 39-ия ден от цикъла  Shocked
Фаза                    Фоликулна  Овулаторна  Лутеална  Менопауза
 Progesteron          0.2 - 1.5      0.8 - 3.0       1.7 - 27.0    0.1 - 0.8

P.S.
Между другото, момичета, къде си правите изследвания на всякакъв вид хормони- в Кандиларов или Бодимед?

# 1
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
ми... аз съм с луф, отделно, дето си имам малко подвижни спермита и тръби, нагънати като завоите на прохода Шипка.
Начи да почна подред. ЛУФ синдром се доказва в няколко поредни (например 3) цикъла (при мен се доказа от два прегледа, правени през няколко месеца, така че не е фатално). Нормално е веднъж годишно да имаш неспукан фоликул, което не е за притеснение.
Доколкото разбрах, този неспукан фоликул при теб се е видял само веднъж. Пусни си хормонални в 3 ден от цикъла - ЛХ, ФСХ и другите. Изчерпан яйчников резерв се търси при завишени стойности на ФСХ (при мен са над горната граница и пак никой не ми е говорил за изчерпан резерв).
Колкото до размера - инсеминации се правят при разрем на ф-ла над 21, което значи, че някъде между 21-24 мм май трябва да е оптималния вариант (за размерите не съм много сигурна).
ЛУФ синдрома не е гаранция за изчерпан яйчников резерв, нито този резерв води до ЛУФ.
Колкото до хормоните... моите влизат в норма още на 19 ден от цикъл, а овулация не е настъпила. Да не говоря, че ову тестовете ми показват около подходящите дни по 2 черти, но ову пак нямам. Така че... за мен видеозона е единствения начин да се докаже 1 луф. Хормоналните само могат да насочат лекаря, но не и да гарантират.

Малко объркано и хаотично отговорих. Но има достатъчно компетентни девойки, които ще ме допълнят.
Не се отчайвай само! Това с морфологията е гадно, ама затова е измислено инвитрото.

# 2
 • Мнения: 86
Благодаря ти, Мишинка, за бързия отговор!

Пусни си хормонални в 3 ден от цикъла - ЛХ, ФСХ и другите. Изчерпан яйчников резерв се търси при завишени стойности на ФСХ
Аз преди два-три месеца си бях пуснала хормонални изследвания на 4-ия ден от цикъл и всичко почти ми беше в норма. Най-вече ЛХ и ФСХ-то. Дори тяхното съотношение беше почти 1:1 като по учебник( което уж значело, че ще има овулация следващия цикъл).

А този размер 29мм на фоликула още не мога да проумея защо е толкова голям- явно не е годна за оплождане яйцеклетката от тоэи фоликул, дори и да се спука.

Простете за невежеството, но какво точно значи ЛУФ- синдром?

# 3
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
Аз преди два-три месеца си бях пуснала хормонални изследвания на 4-ия ден от цикъл и всичко почти ми беше в норма. Най-вече ЛХ и ФСХ-то. Дори тяхното съотношение беше почти 1:1 като по учебник( което уж значело, че ще има овулация следващия цикъл).,
аз защо ти казвам, че луф се поставя като диагноза, когато е видяно на УЗД неспукан фоликул в няколко цикъла. Защо бързаш да се шашкаш?
А този размер 29мм на фоликула още не мога да проумея защо е толкова голям- явно не е годна за оплождане яйцеклетката от тоэи фоликул, дори и да се спука.
начи това вече е "презрял" фоликул - т.е. дори и да се спука, яйцеклетката в него вече не става за оплождане. А ЛУФ е точно това - фоликулите да растат без да се пукат, което значи, че не отделят яйцеклетки и при супер добра спермограма пак няма да има оплождане, защото няма как спермитата да пробият фоликула.
Но ЛУФ-ът не е проблем за ин-витрото.
Ама не зная на какво е съкращение това ЛУФ - сигурно Липса на нещо си. (еех, колко съм невежа)

# 4
 • София
 • Мнения: 7 718
ЛУФ синдром означава, че  не се  спуква доминантния фоликул, съответно не се отделя яйцеклетка и няма как да настъпи оплождане.
Не се тревожи излишно, ЛУФ синдром се доказва само с три последователни цикъла, при еднократно засичане на неспукан фоликул няма причина за тревога.
Изчерпването на яйчниковия резерв се проверява с преглед 2-3 ден от началото на цикъла, за да се прецени наличието на антрални фоликули, както и след обременяване с кломифен цитрат.

# 5
 • Мнения: 86
А кога точно (в кой ден спрямо цикъла) трябва да се направи УЗД, за да се види, че доминатният фоликул не се е спукал и да се докаже ЛУФ - синдром?  Ако ден преди идването на цикъла не се е спукал, а на 4-ия, 5-ия ден от цикъла се види,че се е спукал, макар и презрял (беше 29 мм ден преди цикъла ми), значи ли това, че имам ЛУФ синдром?
Какво означава  антрални фоликули???  newsm78

И все още не мога да си обясня защо се получава така - само преди 8 месеца преживях мисед в 8-9 г.с., а сега тези ЛУФ-синдроми и Изчерпване на яйчниковия резерв...  #Crazy

# 6
 • софия
 • Мнения: 903
Проследяването би трябвало да става около датата на овулация като се продължава до пукане на фоликула или нарастването му до размери, които говорят за прерастването му в киста (над 25 мм). Такъв фоликул се пука с идване на месечния цикъл, но може и да се задържи за повече от 1 цикъл.
Изчерпан резерв се доказва с трикратно проследяване на развитието на фоликулите, както е писала Лали + изследване на хормона Инибин Б + ФСХ на 3-ти ден от цикъла (поне за два последователни цикъла, ако има отклонение в първото изследване) + наблюдение на образуващите се първични фоликули в първите дни на цикъла (обикновено само един от тях става доминантен).
Все още няма място за притеснение. Изчакай проследяването.
Стискам палци.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 718
Ако ден преди цикъла се види фоликул с размер 29 мм, това не означава нито ЛУФ, нито, че е имало или нямало овулация. Може да си е имало нормална овулация, а това да е например втори задържан фоликул или останал от предния цикъл.
Хващаш се един месец и започваш от 2 ден, после 9-10 ден, после 12- 13 ден, после 15-16 ден и т.н. си проследяваш цикъла, за да установят с точност нещата.
Другото е зараждащи се фоликули.

# 8
 • Мнения: 86
Ох, вече съвсем се обърках какво и кога точно да проследявам. Докт. , който ме гледа в клиниката по стерилитет ми каза, само да си направя изследване на прогестерона и между  3-ия и 5-ия ден да отида на УЗД, за да се види какво е станало с 29мм-ия фоликул. Но и така не разбрах какво ще се потвърди или отхвърли , ако фоликулът се е спукал.

Хващаш се един месец и започваш от 2 ден, после 9-10 ден, после 12- 13 ден, после 15-16 ден и т.н. си проследяваш цикъла, за да установят с точност нещата.
Другото е зараждащи се фоликули.
Какво ще се установи с тия проследявания, Lali? Явно ще трябва да ходя и при добър доки, който се е занимавал с тия неща и стерилитет, за да може да установи каквото тръбва, а тук, в провинцията е трудно да се намери подходящ.
Правилно ли съм разбрала?
За ЛУФ-синдром се правят сл. изследвания - проследява се с УЗД около  датата на овулация като се продължава до пукане на фоликула или нарастването му до размери, които говорят за прерастването му в киста (над 25 мм) - това го правя в три последователни цикъла.
За изчерпан яйчников резерв- се доказва с трикратно проследяване на развитието на фоликулите като започвам от 2 ден, после 9-10 ден, после 12- 13 ден, после 15-16 ден и т.н. до края на цикъла + изследване на хормона Инибин Б + ФСХ на 3-ти ден от цикъла (поне за два последователни цикъла, ако има отклонение в първото изследване) + наблюдение на образуващите се първични фоликули в първите дни на цикъла

Ами аз така като гледам това означава, че в три последователни цикъла трябва през ден да ходя на УЗД,вкл. и през цикъла ми, така ли?
Извинете ме за обърканото състояние, но все още не мога да разбера какво да правя, а и доки от клиниката по стерилитет нищо повече не ми каза  ooooh!

# 9
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
Какво ще се установи с тия проследявания
абе що се шашкаш толкова много не мога да разбера? newsm78 с проследяването с узд се гледа как расте фоликула, вижда се дали има останали от предния цикъл и какво става с тях.
да не говоря, че луф може да се види и с 1-2 прегледа на цикъл - веднъж около 10-12 ден, после към 20 - то ако е имало фоликул, до тогава трябва да се е спукал. А в твоя случай с по-продължителен цикъл - може да видиш какво е останало от фоликулите - 5-6 дни преди чаканата дата.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 718
За ЛУФ синдром си разбрала.
За изчерпан яйчников резерв се ходи веднъж, в началото на цикъла + изследванията.

# 11
 • Мнения: 86
Здравейте, отново момичета!

Пиша отново, както обещах - след прегледа...

Днес бях на гинеколог, за да ме прегледа в 5-ия ден от цикьла ми и да види дали се е пукнал въпросния 29мм фоликул.

Каза ми, че не вижда голям фоликул, което значи, че явно се е пукнал, а вижда само множество малки фоликулчета, от които сигурно ще има доминантен. (имам доверие на доктора, но все пак той е провинциален доктор и не е специалист по стерилитет).
Момичета, това показва ли нещо- че напр. нямам ЛУФ синдром или трябва да се проследи поне в още два цикъа- около слдващата предполагаема овулация и до момента на евентуалното пукане на фоликула, ако имам такъв този месец?

Относно яйчниковия резерв- този доктор ми каза, че ако при изчерпан яйчников резерв би трябвало яйчникът да изглежда доста малък и съсухрен, докато моят дори бил по-голям (около 40 мм) спрямо нормалното, което е около 35 мм. (което пък мен ме навежда отново на негативна мисъл, че може би заради по-големият си размер, явно наистина е поликистозен, оф, зная ли и аз какво да си мисля вече...  #Crazy)
Но пък тогава, ако за изчерпани яйчников синдром се съди само по големината на яйчниците, тогава за какво е прегледа във 2-ия ден от цикъла + изследванията за Инхибин Б и ФСХ-то?  newsm78

Моля ви, момичета, помогнете ми и пишете каквото мислите и знаете по въпроса!  Praynig

# 12
 • софия
 • Мнения: 903
Това, че фоликулът се е пукнал е супер. Сега остава да е било инцидентно задържне и нещата ще са още по-добри.
Проследи и този цикъл развитието на фоликула.
Относно твърдението, че само от размера на яйчника може да се съди за резерва - не съм съгласна. Добре е да се направят другите изследвания.Наличието на фоликули е обещаващо. Дано доминантният се превърне в бебе. Grinning

# 13
 • Мнения: 86
Мила white, много мило от твоя страна за най-прекрасното пожелание и ти благодаря!   bouquet

Но щем-нещем ще се наложи поне 5-6 месеца минимум да поизчакаме с бебо, тъй като само преди седмица оперирахме варикоцеле на мъжов и им трябва време на плувчетата да се родят новички и силно се надяваме да бъдат доста по-добри бойци!  Simple Smile
Така че, дори и да има доминантен фоликул този месец (доки само предположи, но не е видял доминантен, само видя множество фоликулчета, но не все още доминантен - все пак съм 5-и ден от цикъла) , бебче определено няма да има...  Sad

Ох, защо толкова бавно стават хубавите неща...  Cry

# 14
 • София
 • Мнения: 10 619
уф, и аз съм като теб. През м 12 отидох на профилактичен преглед и запитах какво трябва да се направи като изследвания,защото съм решила да имам бебе. Изследванията/стандартните / бяха на 6, обаче още тогава видя един неспукан фоликул. Този месец между 12-14 ден отидох отново, пуснахме пълна кръвна картина, хламидия всичко е отлично , но при фоликулуметията пак се видя въпросния фоликул, който не се е спукал. Първоначалната ми диагноза беше забавена фолкиулогенеза, но вече ми лепна и ЛУФ синдром. От вчера се зачетох какво точно е това, а днес се регистрирах тук. Направо съм потресена, снощи цяла нощ сънувах глупости по този повод. Много ме е страх. Сега през м.февруари пак ще ходя на фоликулуметрия....иначе нямам никакви оплаквания, ама никакви, ще се побъркам. А на теб пожелавам успех и дано всичко се нареди както трябва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт