Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
Попаднах на руски сайт, където има страхотни рецепти. Някои успявам да преведа със слабия ми руски от ученическите години, но на тази нищо не разбрах. Моля някоя мама, владееща руски да ми помогне, благодаря предварително Smile


Состав

фарш - 500г,
рис - 0,5 стакана,
лук репчатый - 1шт,
капуста - половинка небольшого качана,
яйца - 1-2шт,
геркулесовые хлопья,
соль, перец,
мука,
томатная паста

Приготовление

Рис отварить до готовности.
Пол кочана капусты разрезать на 3-4 части и отварить в кипящей воде ~5мин. Затем капусту прокрутить на мясорубке или промолоть в комбайне.
В фарш добавить отваренный рис, пропущенную через мясорубку капусту, тертую на мелкой терке луковицу, яйца, соль и перец.



* также в фарш можно добавить пару горстей геркулеса (геркулесовые хлопья)

Фарш хорошо перемешать руками и сформировать большие котлеты.
Котлеты обвалять в муке и обжарить на разогретой с растительным маслом сковороде с двух сторон до образования румяной корочки.



Когда корочка образуется, добавить в сковороду томатную пасту, долить воду, чтобы вода почти полностью покрывала голубцы и тушить на среднем огне до готовности. Подавать со сметаной.

* голубцы, также можно запечь в духовке: смазать форму для запекания маслом, выложить обжаренные с двух сторон голубцы, залить соусом из томатной пасты, сметаны и воды и запекать до готовности

* есть еще один вариант ленивых голубцов: фарш смешать с прокрученной на мясорубке отваренной капустой и промытым рисом, посолить, поперчить. Все положить в утятницу, добавить томатную пасту и воду. Тушить до готовности, периодически помешивая, чтобы не пригорело. Подавать со сметаной.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 691
Заповядай  Wink

МЪРЗЕЛИВИ СЪРМИ

Продукти:

500 гр кайма
0,5 чаша (водна или голяма чаена) ориз
1 глава лук
1/2 малка глава зеле
1-2 яйца
овесени ядки
сол
черен пипер
брашно
доматено пюре.

Приготвяне:

Оризът се сварява до готовност.
Зелето се нарязва на 3-4 парчета и се слага във вряща вода за около 5 мин. После се смила с месомелака или с кухненски комбайн/пасатор.
В каймата се слагат свареният ориз, смляното зеле, настърганият на ситно ренде лук, яйцата, солта и черният пипер.
* може да се добавят и няколко шепи овесени ядки
Каймата се омесва добре с ръце и се оформят големи кюфтета.
Овалват се в брашно и се пържат от двете страни в тиган с олио до образуването на златиста коричка.
Когато се образува коричка, в тигана се сипва доматеното пюре, долива се вода колкото почти да покрие сърмите и се задушават на средна температура до готовност. Сервират се със заквасена сметана.
* сърмите може да се запекат и на фурна: тавата се намазва с олио, подреждат се запържените от двете страни сърми, заливат се със сос от доматено пюре, заквасена сметана и вода и се пекат до готовност.
* има още един вариант на мързеливи сърми: каймата се омесва със смляното сварено зеле и измития ориз, слага се сол и черен пипер. Всичко това се прехвърля в гювеч/йенаглас, добавят се доматено пюре и вода. Пече се до готовност, като от време на време се разбърква, за да не загори. Сервира се със заквасена сметана.

Една моя бележка - в последния вариант на сърмите изобщо не става ясно във фурна ли се прави или на котлон. Все пак в гювеч или йена малко хора готвят на котлон. Може би и в микровълнова ще стане.
Цитирай

София

Мнения: 37
Здравей, ще ти помогна колкото мога Smile

"Мързеливи сарми":

Състав:

кайма - 500гр.
ориз - 1/2 чаша
кромид лук - 1 бр.
зеле -  1/2 средна големина
яйца - 1 или 2 бр.
пресовани овесени ядки
сол
черен пипер
брашно
доматено пюре

Приготвяне:

Ориза да се свари до готовност. Зелето се разрязва на 3 - 4 части и се пуска във вряла вода за 5  мин.. Следд което смилате зелето.
Към каймата добавяте варения ориз, смляното зеле, рендосвате лука, яйцата, солта и черния пипер.
* също така към каймата можете да добавите малко пресовани овесени ядки.

Получената смес я омесвате добре и оформяте големи кюфтета.
Кюфтетата ги овалвате в брашно и ги пържите в нагрята мазнина от двете страни до образуване на коричка.
Без да ги вадите, добавяте доматено пюре, доливате с вода почти до горе и оставяте да се задушават на бавен огън до готовност.
Сервират се  със сметана.

* Също така можете да ги задушите и във фурна, заедно със сметаната.

Дано да ти харесат, звучат примамливо  Smile
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
благодаря Hug
Цитирай

Високо в планината на изобилието

Мнения: 166
Боже,това е едно от любимите ястия от детството ми.Благодаря,че го напомни.Момичета много точно ти преведоха.
В последния вариант става дума за готвене на котлона в утятница-тенджера с много дебели стени.Използват я за готвене на сарми,патица и други ястия,които изискват повече време.
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
довечера ще ги пробвам, малко ме притеснява зелето вътре, а то е прясно нали

нека споделя този сайт с вас, повечето може да го знаят, но нека бъде полезен и на другите, направо съм се възхитила от предложенията вътре
http://gotovim-doma.ru/
« Последна редакция: сб, 26 яну 2008, 12:31 от jessif »
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
страхотни са
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.