Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2008, 18:41 ч.

Случайните инциденти в училище

 • 2 547
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 556
Чудя се колко често се случват. Днес ме извикаха да си прибера детето по спешност (в първи клас е). Негов съученик го бутнал (за да покаже на трети, че е силен или нещо подобно, детска история) и детето паднало на ръба на учителската катедра и си разбило устата. Беше целия в кръв, вкл. от носа, с уста като на боксьорите по филмите, тоест в троен размер. Разбира се, госпожата го завела при сестрата, но той не дал да го пипнат, само си държеше пакетче с лед отпред. Раната му е лоша, според мен ще остане и белег. Хубавото е, че горните зъби, които са пострадали, ще се сменят скоро.

Аз на място бях супер спокойна, казах им, че няма проблем, случва се, нали са деца. Пък и детето, което го е бутнало, му е приятелче, просто не си е преценило силата. Но сега като мина известно време и ми стана по-гадно. Имам чувството, че вече няма да съм толкова спокойна като си пращам детето на училище.

На вашите деца случвали ли са се подобни неща, навсякъде ли е така или...? Ако това е в първи клас, какво ли да очаквам по-нататък.

# 1
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
За детето ти освен инцидент случката е и урок.Ти няма как да го пазиш непрекъснато.Ще се научи да се справя в различни ситуации и сам,просто всяка възраст си има своите рискове.
Имах един съученик, който бягаше като луд в междучасията.Веднъж си спука главата на радиатора и оттогава просто спря да бяга в стаята-излизаше на двора.
Мен веднъж ме убоде с пергел едно момче и аз го фраснах с един дебел учебник по главата.Той падна на земата и не стана няколко минути.Помислих си,че съм го убила.Оказа се,че имал някакво апаратче в главата,което от удара се повредило.Повече не е закачал никого.
Брат ми всеки срок имаше пукната глава и все го шиеха.Сега е инженер-химик:)

Успокой се!Децата растат.

# 2
 • Мнения: 2 556
В случая са го бутнали неочаквано и няма как да си извади голям урок.  Simple Smile  По-скоро си мисля, че нямат особен контрол в междучасия и т.н. Самата аз за 11 години в училище не съм имала нито 1 травма от подобен вид, опитвам се да си спомня 1 поне, но не успявам. Всичките ми контузии са били някъде навън, в свободното ми време, но не и в класна стая. Виж, това с пукнатата глава на брат е наистина страшничко, дано чак такива инциденти да няма никъде Shocked

# 3
 • Под тепетата
 • Мнения: 331
Тес,права си-нямат контрол просто,нямам предвид,че само госпожите трябва да следят за дисциплината в междучасията,охраната се питам за какво е!Само плащаме май,а охрана няма.Децата не са лоши,явно просто има по агресивни и по кротки.Дано да не повтори инцидента със детето ти и изобщо да не се случва на никое дете. Peace

# 4
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Колкото и да ти звуча като лелка днешните деца нямат общо с нас.
Ние бяхме много по-спокойни, култивирани, имахме някакви задръжки.
Сега е страшно положението. Просто е страшно.
Да, не е редно да се оставят деца сами.
В първи клас кипят от енергия, защото колкото и да ги подготвят в подготвителна група, не са свикнали да стоят по 40 и кусур минути на едно място. И енергията изкипява точно в междучасието
Днес по-рано изкарах два часа с две момчета първокласничета, бяха като отвързани, ама буквално, тичаха, беснееха, не се спряха за една минута.
Като знам какво правят, направо си е опасно да остават сами и за минута.
Да, инциденти стават постоянно и навсякъде.
Но контрол трябва да има, особено първи клас, те все още я нямат училищната култура.

# 5
 • Oslo
 • Мнения: 656
Няколко пъти съм ходила в уилището по време на междучасие - не може да се минава по коридорите от блъскащи се, биещи се и пързалящи се с бясна скорост по излъсканата мозайка деца. Даже и да няма умисъл, инцидентите са ежедневие, случвало се е и на моето дете.
За мен това е непонятно, при положение, че има охрана непрекъснато. Децата днес наистина не са такива, каквито бяхме ние, част от тях нямат респект от никой и съответно никакви задръжки в поведението. Ясно е, че не можем да опазим децата си от всичко, не можем да променим и ситуацията в училищата в момента...
Аз лично само го съветвам да избягва струпванията на много деца, където евентуално може да стане инцидент по невнимание. Ако някой го удари обаче - сигурна съм, че ще отвърне, и не го упреквам за това. Сега е 4 клас, но още от 1 клас положението си е същото.

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 22 950
Миналата година моят син се върна със счупен съвсем скоро сменен зъб. Все още е така. Изчакваме го да израсте изцяло и тогава да го правим. Бутнала го(по негови думи без да иска) неговата приятелка, с която седят на един чин. Навел се да вади нещо от чантата си, тя го бутнала и той си забил устата в чина. Стана ми много криво, защото това е постоянен зъб, но не съм предприела нещо да търся отговорност от родителите на другото дете, с които между другото сме в много добри отношения.
Случват се такива неща, и на улицата може да се случи.

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Хич не са за пренебрегване такива случки.
Във 2-ри клас беше щерката, когато едно момче без да иска счупи прясно зарастналия нос на едно момиченце и пак тогава, след акто са тичали с бесна скорост по коридорите, 2 момчета от класа й бяха изживели егати ужасията. Едното момче се спъва и пада и се спира в току-що свален радиатор. Нанизва се и си разпаря крака до не знам къде си... И 2-та инцидента завършиха в Пирогов.

Това днешното не знам какво поколение е и как трябва да се контролира, но положението е страшно.  Tired

Тесс, говори на детето си, направете си род. среща с класа и говорете за тази пуста дисциплина. Нещата са много сериозни...

# 8
 • Мнения: 2 556
Явно навсякъде е така. И аз не съм търсила отговорност нито от дете, нито от родители и т.н., даже не съм го и помисляла. Но ще трябва да мисля някаква тактика, конкретния случай вече мина и замина, но занапред трябва да се мисли. Ако му се случат още 1 -2 подобни инцидента, мисля, че ще ми дойде нанагорно. Един път - добре, но ако зачестят, значи нещо не е наред.

# 9
 • Мнения: 210
Контролът е никакъв. Учетелките ги оставят сами в междучасията и те се избиват. Обяснението - трябвало да са дежурни по коридор, да ходят до тоалетна и т.н. Шашнах се, че понякога взимайки синът ми от занималня не ме среща никой. Нито охрана нито учителка от занималнята. Ми то всеки може да влезе в училището. Аз разрешение не съм намерила. Всеки ден му говоря да се пази и стискам палци всичко да е наред.

# 10
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Хм, чета темата и се питам. Какво прави свален радиатор с тръби в училищен коридор?
Няма ли да са по-малко произшествията, ако всички си вършат работата, а не се скатават? И мислят малко повече.
Може да ви се стори нелепо, може да си мислите, че не е голяма работа, но и дизайнът на училищната среда е опасен. Всички мебели са с остри ъгли, чинове с метални части, често има витрини от тънко стъкло и какво ли не още.
Моите деца са малки, аз сега треперя за катерушките и люлките в парка. Създадени са от някой гений на дизайна с мозък като на пиле.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
ами какво да правя, моля се Господ да ги пази, защото аз не мога.
Като няма промени в правилниците и всяко диване може да си прави каквото си иска, така ще е. Може би това е допълнителната причина да не оставям децата на занималня. Зная, че няма гаранция и по учебно време, но поне намалявам времето, прекарано в училище наполовина
 А учителите и те вече се побърката след всичко, което се мъти постоянно в системата. Честно да ви кажа, едва ли бих издържала на тяхно място.

# 12
 • Ямбол
 • Мнения: 22 950
Малко отклонение, но понеже стана дума за учителите...
Аз съм на горните класове, но там положението е още по-зле. Има по 3-4ма дежурни учители на етаж, един главен и други, които също седят в коридора и пак стават сборичквания. Единственият вариант е да ги вържем. Явно няма къде да изразходват енергията си, часовете по спорт са много малко, явно сме недостатъчни за да опазим всеки един от тях, мислили сме да има охрана външна, защото все пак не сме станали още звероукротители. И наказанията и разговорите с родители рядко вършат работа.
Вчера имах такава случка - прибираме се колежки от работа и около нас бягат ученици, някои се покатериха на едно табло на енергото. "Съвестна" гражданка, вместо да им направи забележка на тях, тя се развика на нас - " На това ли ги учите в училище? Нали сте учителки, кажете им как да се държат". Едната колежка не се въздържа и й отговори - "А ти нали си майка, възпитай децата си, нали си гражданка - обади се в полицията!" Замислих се - и за поведението на учениците на улицата ли пак ние учителите сме виновни?

# 13
 • Мнения: 4 578
                     Е,мила , аз за ръка я държах и тя ми се измъкна и падна.Същото разбиване на уста и т.н. И на мен ми е ужасно,но какво можех да направя?.Ходещо бебе  1 г 3 м ми се измъкна от ръцете и нищо не можех да променя. Cry При това имам опит с деца.

Последна редакция: сб, 26 яну 2008, 14:39 от Didia

# 14
 • Варна
 • Мнения: 134
Да споделя и нашите премеждия:
Миналата година (първи клас) имахме 2 инцидента- първият път в междучасията бягайки по коридорите дете го блъска и той пада на земята и си удря главата на мозайката. Ходихме на невролог, но слава богу нямахме никакви признаци за нещо сериозно. Не съм търсила сметка нито от класната му, нито от родителите на детето. Бягането в коридорите им е забранено- това не значи, че забраната се спазва и наказания или каквито и да било санкции не съм чула да има. Това естествено е основание за децата да не обръщат внимание, когато бягайки в коридора учител или охрана им направи забележка (била съм свидетел).
Втори инцидент- звънят ми от училище да го взема, че пак си е ударил главата (няколко седмици след 1 случка). Отивам и научавам, че господинът бил се наврял под стъпалата на у-щето да се крие (пак някаква безумна игра) и в момента в който решава да излезе не преценява достатъчно височината на стъпалата и си удря главата със замах в бетона- чак приклекнал. Господи дай ми сили- вече с опит от първия път, следях за симптоми- но отново нищо.
За една седмица трябваше да имат 3 пъти физическо- много важно според мен за да изразходват енергията си. Но нашата класна за съжаление използваше тези часове за да правят контролни и да наваксват с материала по БЕЛ и математика- НЕ Е РЕДНО ТАКА!!!

За инцидента тази година след малко, че ме привикаха по служба.........

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт