Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 161
Здравейте,

Аз дохранвам с АМ, защото кърмата ми не стига. Обаче, беба не иска да пие АМ когато е пила кърма и обратно не иска да пие кърма, когато първо е пила АМ.
Затова реших да ги смеся. Примерно, ако съм изцедила 100мл кърма добавям още 30мл АМ и така и го давам. Така го изпива цялото.

Досега не съм забелязала нещо притеснително по нея, но все пак мислите ли, че не е проблем.. newsm78

# 1
 • Отвъд Голямата Вода
 • Мнения: 174
Не е проблем. И ние сме имали периоди в който не мога да насмогна с цеденето на моя малък змей (онзи ден изяде 1 литър и 15 мл за 24 4аса, а няма и 4 месеца още!) и педиатъра ни препоръ4а да смесваме.

  bouquet

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Препоръките все пак са да не се смесват кърма и АМ в едно шише - не за друго, а защото ако бебето не изяде цялото количество, се хвърля изцедена с труд кърма, а бебето реално е поело по-малко от нея.
Има ли причина да се цедиш и да даваш от шише, така действително трудничко се поддържа адекватно количество? Може би ако бебето се върне на гърдата, ще успееш да увеличиш количеството Grinning

# 3
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 924
Защо не пробваш с друго АМ newsm78

# 4
 • София
 • Мнения: 161
Препоръките все пак са да не се смесват кърма и АМ в едно шише - не за друго, а защото ако бебето не изяде цялото количество, се хвърля изцедена с труд кърма, а бебето реално е поело по-малко от нея.
Има ли причина да се цедиш и да даваш от шише, така действително трудничко се поддържа адекватно количество? Може би ако бебето се върне на гърдата, ще успееш да увеличиш количеството Grinning

Цедя от трети месец, когато мишката ми направи номер и отказа да суче. Първо от едната гърда - там вече нямам мляко. После от другата. Мъчих я известно време. Ядски беше трудно (ежедневен рев и нервене) и като видях, че наддаде само 350 гр. за четири седмици се изплаших. Пробвах да видя колко мляко имам. Оказа се, че само 40-50 мл. Почнах цедене и да давам от шише. Трудно прие АМ-то, но накрая хареса аптамил. Слава богу кърмата се увеличи от цеденето обаче не можах да я върна на гърда, а и не смеех да я мъча много, защото се притесних, че няма да наддаде. Док-и каза, че сме били в долна граница.

И така останахме си с цедене + малко АМ. В повечето случаи не се налага да добавям, но все още има 1 хранене с АМ в денонощие.
Вярно е, че от време на време остава кърма+АМ, което хвърлям, както е вярно, че и хвърлям само кърма, която е преседяла над 4 часа. А запасите от кърма във фризера не посмях да и дам защото ми миришеше странно на нещо като мас, когато го затопля .. Топлила съм го в уред на Авеннт.

Понеже рядко уцелвам момента да е гладна, когато току що съм се изцедила.. затова оставям кърмата на стайна температура и после за 10 секунди в микровълновата, ако е изтинала. И така давам. Просто така е най-бързо, защото Ева много се нерви, ако се забавя. Но правилно ли е това с 10те секунди в микровълновата незнам newsm78
Да държа ли в хладилник?? После как най-бързо да го стопля?


Мисля си, че при по правилно съхранение на кърма ще изключим АМ-то съвсем, защото количеството кърма което изхвърлям, е почти едно и също с АМ-то, което давам като добавка. Но не смея да го съхранявам в хладиник, защото пак ще замирише така странно. А и не зная как да го стопля по-бързо, като го извадя от храдилника.

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Страхотно се справяш с такава изобщо нелека задача Hug Супер е, че не си се отказала при отказа на бебето да суче - и така упорито се изцеждаш, за да осигуряваш кърма Heart Eyes
Размразената кърма в много случаи има странна миризма, но на бебетата това не им пречи и не е сигнал, че нещо не е наред. Опитай да я предложиш на бебето и да видиш ще я приема ли - ако то няма проблем с мириса й, и ти не трябва да имаш Grinning Ако обаче в добавка към мириса кърмата има и вкус на вкиснало или силен вкус на перилен препарат, може да има проблем с един ензим, който разгражда мазнините - липаза се казва. При някои майки го има в по-голямо количество и той започва да разгражда мазнините в кърмата при съхранението, заради което се получава този мирис. Нормално разграждането става в коремчето, а не още в шишето. Има начини за справяне и с това обаче - ако бебето откаже да приема размразената кърма и наистина се установи този проблем с липазата, тогава е достатъчно изцедената кърма да се загрее на водна баня до около 60 градуса (не да се преварява!!! - потапя се в друг съд и на водна баня се загрява, докато в другия съд започнат да се появяват мехурчета по повърхността на водата, още преди да е завряла; тогава се изключва котлона и тенджерката с шишето кърма на водна баня се оставя на него, докато изстине), това е достатъчно да дезактивира ензима и да й осигури стабилност при съхранение.
На сегашната стайна температура - около 20 градуса - кърмата може да престоява спокойно до 8-10 часа. Повечето бебета нямат никакъв проблем да пият кърмата на стайна температура, така че не се притеснявайте, ако не успявате да я затоплите и бебето пищи.
Микровълновата фурна не се препоръчва за затопляне на кърма и въобще на бебешки храни, защото от една страна затопля течността неравномерно и това крие риск от изгаряне (отвън шишето може да е хладко, но след първите 1-2 глътки да се попадне на врял участък - това се елиминира с разклащане на шишето, така че да може топлината да се разпредели равномерно, но все пак), а от друга - това неравномерно затопляне унищожава част от антителата в нея, които са чувствителни на топлина.
Друг начин за бързо затопляне е потопяване на шишето в топла (не вряла!) вода или да го подържите под течащата топла вода от крана на чешмата - малко по-бавно е, но е по-щадящо за кърмата.

# 6
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Виж тази статия:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629.0

Изхвърляш кърма без нужда Grinning
Според мен можеш да даваш кърмата на стайна температура, без да я топлиш.
Поздравления иот мен за упоритостта и решимостта да полагаш толкова усилия за да кърмиш детето си с изцедена кърма!

Последна редакция: нд, 27 яну 2008, 12:20 от yanast

# 7
 • Мнения: 324
Ако обаче в добавка към мириса кърмата има и вкус на вкиснало или силен вкус на перилен препарат, може да има проблем с един ензим, който разгражда мазнините - липаза се казва. При някои майки го има в по-голямо количество и той започва да разгражда мазнините в кърмата при съхранението, заради което се получава този мирис.
...
това е достатъчно да дезактивира ензима и да й осигури стабилност при съхранение
...
Друг начин за бързо затопляне е потопяване на шишето в топла (не вряла!) вода или да го подържите под течащата топла вода от крана на чешмата - малко по-бавно е, но е по-щадящо за кърмата.
hedra, да разбирам ли, че наличието на по-голямо количество липаза прави кърмата негодна за употреба след съхранение в храдилник или фризер? Или просто бебето може да я откаже поради промени в мириса и вкуса, без това да се отразява на качеството й? Задължителна ли е обработката й за разграждане на ензима в този случай?
И ще използвам темата да задам още два въпроса:
1. Почти винаги досега съм притопляла кърмата на водна баня, но на котлона - поставям шишето в съд със студена /а понякога и топла, дори гореща вода  Embarassed/ и затоплям на котлона, докато водата е почти пред кипване  Rolling Eyes Това неправилно ли е, променя ли се съставът й по този начин?
А уредите за затопляне на бебешки храни, по-добър вариант ли са? /макар, че според мен са на същия принцип/

И другият въпрос:
2. Колко време има трайност кърмата на стайна температура, при положение, че веднъж е била затоплена вече?
Примерно след престой три-четири часа в хладилник и затоплена.
Или ако реша да изцедя, да я затопля повечко и да я ползвам при излизане на разходка. /затоплянето ще е нужно, за да не изтине прекалено много навън, докато детето пожелае да я  консумира/

# 8
 • София
 • Мнения: 161
Мерси за отговорите ви hedra и yanast.
  bouquet

Преди месец изхвърлих всичката замразената кърма. И беба не я харесваше хич и аз нещо се бях ядосала, че не става.

Нашата стайна температура е малко повече към 23-24-25 градуса. До 4 часа трябва да издържи мисля. Чела съм статията за 8-10 часа стайна темп., но ако постои повече от 4 часа сякаш образува каймак и полепва по шишето. А като го разклатя стои малко на парцали. Пък много ме е страх да не се пресече или нещо или на не се развали без да разбера.

Развалена кърма на външен вид личи ли си?

Арабела, уреда на Авент за затопляне е на принципа на “малък съд с вода върху котлон”. На мен досега почти не ми е вършил работа.

Кърменето ми липсва, но и с цеденето се свиква. Ето сега и докато ви пиша си помпам ли помпам  ..  Joy Joy
Само през нощта е малко кофти, защото мноооого ми се спи.
 

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Значи - липазата не е вредна, но кърмата си променя вкуса и мириса и бебето може да я отказва заради това (иначе няма да му стане нищо, ако я изпие, същите процеси стават и в коремчето му).
Този метод със загряването на водна баня реално пастьоризира кърмата Laughing Повечето антитела и активни вещества все пак се запазват, макар и в по-малка степен, отколкото в прясната кърма. Уредите за затопляне на бебешки храни затоплят до по-ниска температура (мисля, че до максимално 40 градуса, докато на котлона температурата на шишето с млякото става към 60), така че би трябвало да са по-добър вариант newsm78
Ако бебето не е пило от затоплената кърма, тя ще издържи спокойно няколко часа. Но ако е пило, вече в нея има бактерии и ензими от устичката му и има по-добри условия за бактериален растеж.
Катя - това разслояване на кърмата при престояване е абсолютно нормално, отгоре се отделя мастния слой Grinning При леко разклащане на шишето с въртеливи движения за няколко минути и евентуално при леко затопляне ще се хомогенизира, т.е. мазнината пак ще се емулгира в течността. Това не значи, че на млякото му има нещо Grinning
Развалена кърма е като развалено мляко - кисел мирис и вкус. След като така и така се случва да изхвърляте кърма - подръжте млякото, което вече сте решили да изхвърлите, за 1-2 дена на стайна температура (може да го прехвърлите в друг съд да не ви заема шишето за хранене), така ще видите най-добре за какво става въпрос при истинско разваляне на кърмата и по-лесно ще можете да прецените кога какъв е случая Grinning

# 10
 • Мнения: 324
hedra, благодаря за отзивчивостта, ценните съвети и информация, които даваш!     bouquet
 

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт