Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 ян. 2008, 06:14 ч.

Рак на гърдата

 • 36 601
 • 27
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 31 593
Темата не е от най-приятните, но...
- живота е кратък и трябва да се информирани
- прочетох мнения на жени от форума, който не знаят какво е мамолог и защо по дяволите трябва да се ходи на преглед при този специалист
- и по дяволите попаднах в "рискова група", т.е. мама я оперираха. Рака беше злокачествен. Мина през химиотерапия, хапове, всички гадости. Загуби косата си. Но сега е ок. Има чистак-бърсак нова коса, подари ми перуката си Simple Smile но най-вече не е загубила духа си. А аз трябва през 6м да ходя на профилактични прегледи. И като всеки човек ценя живота си.

Според Американското Ракова Асоциация, през 2007 година на 178 480 жени ще бъде поставена диагноза рак на гърдата, и 40 460 ще починат от заболяването. HER2 – позитивният рак на гърдата се среща при приблизително 25% от всички случаи.

Според данни на Националния Раков Регистър на България /изд.2007г./, заболелите от рак на гърдата всяка година са 3584 /46,1 на 100 000/, а смъртните случаи в следствие на тази диагноза - 1144. Ракът на гърдата в нашата страна е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. То заема 23,5% от злокачествените заболявания, засягащи женския пол. В най-голяма честота ракът на гърдата се проявява във възрастовата група 55 - 59 години. За щастие повечето от откритите случаи са в ранен стадий - 3100 от общо 3584 новодиагностицирани. Останалите са с напреднал /метастазирал/ рак и не подлежат на оперативно лечение.

Освен ракът на кожата, ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак при жените и вторият рак-убиец сред тях, след рака на белия дроб. Вероятността една жена да развие агресивен рак на гърдата през живота си е около 1 на 8. Вероятността за смърт от рак на гърдата е 1 на 33.

Какво е рак на гърдата?

Рак е термин, който означава съвкупност от клетки, растящи и размножаващи се без контрол, които вероятно ще се разпространят до другите части на тялото. Има много различни видове рак на гърдата. Всеки от тях има различни характеристики и всеки един изисква различно лечение.
Ракът може да навреди по различни начини. Раковите клетки взимат енергията и мястото на нормалните клетки. Бучка ракови клетки, наречена тумор, може да унищожи нормалната тъкан. Раковите клетки могат също така да се разпространят до другите части на тялото. Този процес се нарича метастазиране.
Ракът на гърдата е често срещан рак при жените от САЩ и е само втори по разпространение след рака на кожата.

В по-голямата част от случаите ракът на гърдата започва развитието си от млечните тръби. Тези тръби свързват млякообразуващите жлези (наричани лобули) със зърното. Други видове рак започват в самите лобули, а останалите - в други тъкани в гърдата.Стадии на рак на гърдата

Стадият показва колко е порастнал рака и докъде се е разпрострял. Туморите могат да бъдат агресивни или неагресивни.

Неагресивният рак на гърдата, или carcinoma in situ, е тумор, който не се е разпрострял извън мястото на възникването му - тръбите или лобулите.

    * Тубуларен рак in situ (DCIS): рак, който е ограничен в тръбите.
    * Лобуларен рак situ (LCIS): рак, който е ограничен в лобулите /млякообразуващите жлези/. Въпреки, че не се смята за истински рак, наличието на LCIS увеличава вероятността да се развие рак по-късно.

Агресивният тумор се е разраснал отвъд мястото, където е възникнал. Има 3 различни етапа на агресивност:

    * Локален етап – туморът е само в гърдата
    * Регионален етап – туморът е достигнал до тъканта около гърдата или има ракови клетки в близките лимфни възли. Колкото повече лимфни възли са заразени с рак, толкова по-напреднала е болестта.
    * Напреднал/метастатичен етап – туморът се е разраснал в други тъкани и органи на тялото (например бял дроб, черен дроб, кости или мозък)

ТВМ /TNM/ система за определяне на стадия на рака

Чрез системите за определяне на стадия се описва рака, така че лекарят да реши какво лечение е нужно. Така се определя например дали туморът подлежи на операция (тоест дали да се използва хирургично лечение, за да се отстрани тумора). Системата ТВМ (Тумор, Възел, Метастази) е най-често използваната за определяне етапите на рака на гърдата. Според тази система, рака на гърдата е групиран в 5 етапа (от 0 до 4) в зависимост от това, колко голям е тумора, дали раковите клетки са достигнали лимфните възли и дали туморът е метастазирал (тоест разпространил се извън гърдата).

Обикновено “ранен” или “ранен етап” на рака на гърдата означава, че рака не се е разпространил извън гърдата или лимфините възли под мишницата. Етапите 0, 1 и 2, както и част от случаите в етап 3, са смятани обикновено за ранни етапи. Питайте своя лекар или медицинска сестра за повече информация относно вашия тумор. Ето кратки описания на всеки етап на рака на гърдата според системата ТВМ/TNM/.

Етапи

Етап 0 е много ранен рак на гърдата. Раковите клетки са все още само в тръбата или жлезата, където са се появили.
Етап 1 означава, че туморът е малък, от 0 до 2 см в диаметър, без ракови клетки в лимфните възли (негативни лимфни възли). Туморът не се е разпрострял извън самата гърда.
Етап 2 означава едно от двете:
    * Туморът е от 2 до 5 см в диаметър и лимфните възли под мишницата от същата страна са положителни (тоест лимфните възли съдържат ракови клетки).
    * Туморът е по-голям от 5 см, но лимфните възли са все още незасегнати.
 Етап 3, понякога наричан локално напреднал рак, означава едно от четирите:
    * Туморът е по-голям от 5 см и ракът се е разпрострял в лимфните възли под мишницата.
    * Туморът е с каквато и да е големина, но повечето лимфни възли са засегнати.
    * Туморът е с каквато и да е големина и се е разпрострял в стената на гръдния кош или кожата.
    * Туморът е с каквато и да е големина и има позитивни лимфни възли в горната част на гръдния кош или под ключицата.
Етап 4 означава, че ракът е метастатичен: разпрострял се е в друга част на тялото.

Кои са симптомите на рака на гърдата?

Белезите на рак на гърдата често са неспецифични. Ето основните признаци:
    * наличие на "бучка" или нова маса в гърдите
    * подуване на част от гърдата
    * раздразнена кожа и грапавост
    * болка или хлътване на зърното
    * разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата
    * секрет от зърното, различен от майчина кърма
    * бучка, подутина в подмишницата
Други предупредителни белези са:
    * Обезцветяване на зърното
    * Събиране на тъканна течност (едема) в млечната жлеза
    * Сбръчкване или образуване на кора на зърното
Последните изброени симптоми са признаци на по-напреднал рак.

Как се поставя диагноза рак на гърдата

Обикновено първата стъпка е посещение при личния лекар, който ще прегледа гърдите. Ако е необходимо допълнително уточняване, той препраща пациентката за преглед от специалист.

В болницата лекарят разпитва за медицинската история преди да стигне до прегледа - изследване на гърдите, под мишниците и областта на врата.

Клинично изследване на гърдите - представлява преглед на гърдите извършен от медицински специалист. Изследващият първо оглежда за изменения във формата и размера. Лекарят внимателно обследва гърдите за наличие на бучки. Областта под мишниците също следва да бъде прегледана. Този преглед е една чудесна възможност да се научите да самоизследвате гърдите си сами, ако все още не знаете как.
Жените на възраст между 20 и 30 г, трябва да провеждат клинично изследване на гърдите (КИГ) при медицински специалист, препоръчително на всеки 3 години. След 40 г., такова изследване се препоръчва всяка една година.
Внимание по отношение на гърдите и самоизследване - добър метод, особено при по-млади жени. Преди да се самоизследвате е добре да се консултирате с медицински професионалист, дали извършвате прегледа правилно. С този метод, откривате нормалния усет за вашите гърди и така по-лесно бихте разпознали признаците за промяна.

Описаните по-долу изследвания се използват за определяне на диагнозата. Може да бъдат назначени само един или два от тестовете, или комбинация от няколко от тях. Добре е приятел или роднина да придружи жената, при изследванията и при получаване на резултатите.

Мамография
Мамографията е изследване с рентгенови лъчи на гръдната тъкан. Свалят се всички дрехи от горната част на тялото, включително и сутиена. Апаратът се поставя така, че гърдата да е срещу рентгеновата машина и притисната. Правят се по две рентгенови снимки от различни ъгли на всяка гърда.
Гръдната тъкан трябва да бъде притисната, за да се задържи неподвижно и да се получи ясна картина. Повечето жени намират това за некомфортно, а за някои е болезнено. Въпреки това трябва да се стои неподвижно за по-малко от минута, докато се прави снимката.

Ултразвук
Ултразвукът използва звукови вълни, за да изгради образ на гръдната тъкан. Ултразвукът може да покаже дали бучката е солидна (съставена от клетки) или е киста, пълна с течност. Изследването може също така да покаже дали солидната бучка е с доброкачествен или злокачествен характер.
Необходимо е да се свалят дрехите от горната част на тялото и жената да легнете на болничната кушетка. Лекарят поставя специален гел върху гърдата и движи малък апарат, подобен на микрофон, върху покритата от гел област. Така се  получава изображение на тъканта на гърдата на екран. Ултразвукът е безболезнен и отнема само няколко минути.

Цветен Доплеров ултразвук
Апаратът за цветен Доплеров ултразвук показва кръвоснабдяването на бучката. То се изобразява като участъци в червен или син цвят на екрана и оцветяването показва разликата между рак и доброкачествена бучка.

Иглена биопсия
При нея лекарят използва игла, за да вземе малко количество от тъканта на бучката или околната област. Местна упойка се инжектира в областта, за да я обезболи. Може да се усети лека болезненост или натиск за кратко.
Пробата след това се изпраща в лаборатория, където е изследвана от патолог (специалист в диагностицирането на болести, чрез изследване на клетки). В зависимост от броя на взетите биопсии, гръдната тъкан може да бъде доста травмирана след това и се нуждае от няколко седмици, за да се възстанови напълно.
    * тънкоиглена аспирационна биопсия(ТАБ) - използва се много тънка игла за извличане на течност от "бучката".
    * широкоиглена биопсия - иглата, използвана при тази биопсия е по-широка и с нея се взимат цилиндри от поразената тъкан.
    * хирургична биопсия - понякога с хирургични манипулации се изрязва лимфен възел, част или цялата "бучка".
Биопсичния материал се преценява под микроскоп дали е доброкачествен или злокачествен. Ако е доброкачествен, не се налага по-нататъшно лечение.
Взетия материал се изследва също така и за чувствителност към определени рецептори на хормони като - естроген и прогестерон.
Хормоночувствителните видове рак имат по-добра прогноза, тъй като могат да се подложат на терапия със съответните хормони.

Кръвен тест
Вземат се кръвни проби, за да се проверят общото състояние на организма, броя на различните видове клетки в кръвта и да се разбере дали добре функционират бъбреците и черният дроб. Кръвта също може да бъде изследвана, за да се види дали съдържа особени съставки (маркери), които са произведени от ракови клетки.

Биопсия
Цялата бучка се премахва под обща или местна упойка и се изпраща в лаборатория, за да бъде изследвана под микроскоп.

Какви са тестовете за установяване разпространението на рака?

    * рентгенография на гръден кош - помага за откриване на метастази в белите дробове.
    * компютърна томография (КТ): КТ е специален вид рентгенологично изследване. От различни ъгли се правят множество снимки. Тези образи се обработват от компютър и се изгражда много детайлен образ на вътрешните органи
    * ядреномагнитен резонанс (ЯМР) и
    * позитронно-емисионна томография (ПЕТ)

Рискови фактори

Рисковите фактори увеличават опасността от развиване на болестта. Рисковите фактори за развиване на рак на гърдата са следните:
    * Женски пол - тъй като ракът на гърдата се среща около 100 пъти по-често при жените, от колкото при мъжете, самият факт, да си жена е вече рисков фактор сам по себе си.
    * Напреднала възраст - шансът за поява на рак на гърдата расте с увеличаване на възрастта. Приблизително 8 от 10 заболявания се откриват при жени над 55г.
    * Генетични рискови фактори - приблизително 5-10% от рака на гърдата е свързан с мутации в точно определени гени. Жени с такива изменени гени имат 80% по-голям риск от развитие на рак през живота си.
    * Прекаран рак на гърдата или предишни гръдни биопсии
    * Фамилна история – ракът на гърдата е по-чест при жени, чиито кръвни родственици имат вече заболяването. Близките могат да са и по бащина и по майчина линия. Рискът се удвоява при жени, които имат майка, дъщеря или сестра, развили вече заболяването.
    * Генетични фактори – мутации на BRCA1 (ген за рак на гърдата 1) и BRCA2 (ген за рак на гърдата 2) са причина за рак на гърдата в 5 до 10% от случаите
    * Хормонални фактори – по-ранна първа менструация, по-късно раждане на първото дете, късно настъпване на менопаузата, бездетност
    * Лъчетерапия в областта на гърдите - жени, които са преминали през лъчелечение в областта на гръдния кош, по някакъв повод, имат силно увеличен риск от развитие на рак на гърдата.
    * Особености в менструалния цикъл - жени, при които менструацията е започнала преди 12 годишна възраст или които са навлезли в менопауза след 55г. възраст, имат малко по-висок риск от развитие на болестта.

Каква е връзката между ракът на гърдата и особеностите в стила на живот?

Стилът на живот е един от основните социални фактори на здравето. Той може да влияе върху появата на редица заболявания, включително и рака на гърдата.
    * липсата на деца - жени, които не са раждали, или които са родили първото си дете над 30г. възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата. По-големия брой бременности, намалява този риск.
    * орални контрацептиви - все още не е ясно, кое точно при употребата на орални контрацептиви може да изиграе роля за развитието на рака на гърдата. Проучванията показват, че жени, които използват орални контрацептиви, имат малко по-голям риск за изява на болестта. Тези, които не са ползвали хапчета за контрол на бременността в продължение на 10 и повече години, нямат такъв увеличен риск. При всички случаи е по-добре да обсъдите с вашия лекар, ползата и рисковете свързани с употребата на орални контрацептиви.
    * хормонално заместителна терапия - сега вече е доказано, че по-продължителната (няколко или повече години) комбинирана хормонално заместителна терапия (естрогени и прогестерон), леко увеличава рискът от развитие на рак на гърдата, както и за появата на други болести на сърцето, съдови заболявания, тромбози, инсулти.
    * кърмене и бременност - някои проучвания показват, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, особено ако то е по-продължително - една или повече години. Това може да се дължи на факта, че кърменето намалява общия брой на менструалните цикли, така като и бременностите. В проучване се доказва, че по-продължителното кърмене и повечето на брой бременности, може да намали наполовина риска от рак на гърдата.
    * алкохол - употребата на алкохол е свързана със слабо покачване на риска от рак на гърдата. Най-общо казано: рискът се увеличава закономерно с броя на питиетата дневно, така че намалете пиенето, ако пиете въобще.
    * диета - наднорменото тегло е свързано с увеличаване риска от поява на болестта, особено за жени, които рязко са сменили стила си на живот и напълняването е станало с възрастта
    * спорт и физически упражнения - всички проучвания показват, че движението намалява риска от рак на гърдата. Въпросът е: колко точно физическо натоварване е нужно? Данните показват, че няколко часа бързо ходене седмично, намаляват риска с 18%.

Профилактика

Колкото по-рано се открие и лекува рака на гърдата, толкова по-голям е шансът за излекуване. Във Великобритания например, на всички жени между 50 и 69 години се правят мамогрфии (рентгенова снимка на гърдата) на всеки 3 години, като част от Националната програма за профилактика на рака на гърдата. Целта е да се улови рака рано, за да има по-голям шанс за успешно лечение. На жените над 70 години също са подсигурени мамографски изследвания. Жените между 40 и 50 години, които имат близък роднина с рак на гърдата, по уговорка със семейния си лекар, също се включват в програмата.

Мамографията може да открие промени в гръдната тъкан, преди да се оформи бучка, достатъчно голяма, за да се напипа.

Самоусещане на гърдата
Важно е да знаете, как се чувстват гърдите ви в различните периоди на месеца. Тогава ще можете бързо да усетите промените, които не са нормални за вас.
Ако сте забелязали нещо необичайно в гърдите ви, уговорете си час при личния лекар, за да ви прегледа.

Как да се изследваме сами?

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне да прави сама месечен преглед на гърдите си. Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл. Следвайте стъпките, описани по-долу:

    * Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново.
    * Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.
    * Застанете под душа или във ваната и насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда.
    * Леко притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за изтичане на секрет.

Винаги имайте предвид, че повечето подутини и промени не са симптоми на рак на гърдата. Най-често това са безопасни кисти или бучки, които се лекуват лесно. Но при всяко съмнение, задължително се обърнете към лекар!

Лекарски преглед

    * След като навършите 30 години продължавайте с месечните прегледи на гърдите, които правите сама, но посетете вашия семеен лекар поне веднъж в годината за профилактичен преглед или специалист поне веднъж на 3 години.
    * Лекарят ще прегледа гърдите ви за промени в размера или формата или наличие на някакви образувания. Това става по подобен начин, по който вие преглеждате гърдите си сами. Лекарят обаче ще направи това професионално.

HER 2
Ако сте с диагноза рак на гърдата, хирургът, извършил операцията, трябва да ви назначи тест за HER2. Тестовете за HER2 помагат на докторите да диагностицират много по-точно рака на гърдата и да идентифицират случаите с по-агресивен тип.

Тестовете, които се използват в момента, са утвърдени за определянето на статуса на HER2.
Тест, който е HER2 позитивен, налага няколко важни извода:

    * Висок риск за бързо метастазиране на рака на гърдата
    * Определя вида на цялостното лечение на жената
    * Определя необходимостта от нови антиракови терапии, насочени към рецептора на HER2

Изследването се извършва от патоанатоми, специализирани в този тип диагностика.
По време на операция за рак на гърдата се взема парче от тумора, обработва се по специален начин и се изпраща в съответната патологична лаборатория.
Единият тип тестове /CISH и FISH/ определя наличието на увеличен брой копия на гена HER2 в ДНК.

Другият тип тест определя количеството на HER2 протеин в тъканите на млечната жлеза. Този тест, познат като имуннохистохимичен (IHC), дава възможни резултати от 1+, 2+ или 3+. Резултат 3+ означава, че пациентката има HER2-позитивен рак на гърдата и е с показания за лечение, насочено към  HER2 рецептора. Ако резултатът е 1+, на пациентката не се прилага токово лечение. Ако е 2+, то тогава резултатът е неясен и трябва да се направи допълнителен тест, за уточняване /CISH или FISH/. Ако вторият тест е позитивен, то тогава пациентката се включва на специфичното HER2-насочено лечение.

Лечение на рак на гърдата

Детайлната информация за тумора помага на лекаря да разбере колко бързо може той да расте и какво лечение е най-добро.
Специално за рака на гърдата, лекарят се нуждае от данни за състоянието на хормоналните рецептори  и  HER2 състоянието. Хормоните естроген и прогестерон играят роля в растежа на рака на гърдата и е важно да се знае дали този тумор е позитивен или негативен за всеки от тези хормонални рецептори. Позитивният тумор за рецептора на естроген се нарича “ER+”, а позитивният тумор на рецептори на прогестерон - “PR+”. Туморите, които са хормонално позитивни  се лекуват със съответната хормонална терапия.
Също така, статусът на HER2 определя агресивността на рака на гърдата, както и какви лечения ще имат най-голяма полза. HER2 статусът и статусът на хормоналните рецептори не са едно и също нещо и ако единият е позитивен, не значи, че и другият също е позитивен. Много е важно да се знае какъв точно вид рак имате, за да имате получите лечение.

Потенциални лечебни варианти за ранния рак на гърдата
В зависимост от рисковите фактори и етапа на развитие на тумора, лекарят ви ще избере подходящ лечебен план. Повечето жени с ранен рак на гърдата се подлагат на хирургично лечение, за да се отстрани рака.
Операцията бива една от два типа:

    * Мастектомия – операция за премахване на цялата гърда.
    * Лумпектомия – операция за премахване само на тумора плюс тъкан около него.
    * Квадрантектомия

Лечението може да включи и следното:

    * Радиационна терапия – Лечение с високоенергийни лъчи в областта около тумора.
    * Химиотерапия – Лекарства, които убиват ракови клетки.
    * Хормонална терапия – Лекарства, които намаляват нивото на естроген в тялото или премахват ефекта му (естроген е причината за растежа на някои тумори)
    * Терапия с моноклонални антитела – Антителата са част от нормалната защита на организма срещу бактерии, вируси и ненормални клетки, като раковите. Моноклоналните антитела се произвеждат в лаборатории чрез създаването на много копия на една-единствена клетка. Моноклоналните антитела са създадени, за да разпознават определен протеин на клетките, да се свързват с него и да сигнализират на имунната система на тялото да ги унищожи. Освен това, те прекъсват сигнала за делене от повърхността към ядрото на клетката.

Ето накратко основните видове хирургични способи използвани за лечение на рака на гърдата.

Туморна резекция
Наричана още "съхраняваща гърдата операция", туморната резекция отстранява само раковото образувание заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан. Обикновено се последва от лъче - или химиотерапия.

Сегментна (парциална) мастектомия
Почти същата, като по-горе описаната операция, при която обаче се премахва по-голям обем засегната тъкан. Също така последвана от лъчетерапия.

Тотална (проста) мастектомия
при тази операция се отстранява цялата гърда, без да се премахват подмишничните лимфни възли или мускулната тъкан под гърдата.

Модифицирана радикална мастектомия
Премахва се цялата гърда и някои от лимфните възли и/или мускулна тъкан под нея.

Радикална мастектомия
Този тип хирургично лечение включва премахване на цялата гърда, лимфните възли и мускулите от гръдната стена под гърдата. В днешно време, тази операция има все по-малко значение, тъй-като е доказано, че радикалната мастектомия има същата ефективност при по-малка травматичност и странични реакции.

Някои странични ефекти на гореизброените методи включват инфектиране или събиране кръв и/или течност на мястото където е извършена манипулацията. Ако са били отстранени и лимфните възли може да има подуване в областта на ръката (лимфедем).

Други видове хирургично лечение
аксиларната дисекция и сентинелната резекция

Тези интервенции се правят за установяване дали ракът се е разпространил в лимфните възли намиращи се в подмишницата. Някои възли се изследват под микроскоп и тогава се взема решение за по нататъшната терапия.

Реконструктивни операции
Тези операции нямат за цел да лекуват рака. Те се правят за да се възстанови (реконструира) гърдата след като е извършена мастектомия.

Какво да попитам лекаря си

* Направено ли ми е изследване за HER2?
* Какъв е моят рак? Положителен за HER2 или отрицателен за HER2?
* Разпространил ли се е ракът в лимфните възли или други органи
* Какъв е стадия на моя рак? Какво точно означава това в моя случай?
* Какви са възможните варианти за лечението ми? Какво ще препоръчате? Защо точно това лечение?
* Трябва ли да бъда на няколко терапии?
* Колко дълго ще продължи всеки от курсовете на лечение?
* Как ще разбера дали лечението е успешно?
* Какви са шансовете ракът ми да се възвърне след лечението?
* Какво ми трябва, за да се подготвя за лечението?
* Какви са рисковете и страничните реакции при различните видове лечение?
* Как да се справя със страничните ефекти, които мога да получа по време на лечението?
* Какви са шансовете ми?
* Ще загубя ли косата си? Ако е така, какво мога да направя за този проблем?
* Ще отсъствам ли от работа? За какъв период?
* Ще се нуждая ли от чужда помощ по време на терапията или ще мога да се справям и сам?
* Какъв е риска от поява на рецидив при предложеното от вас лечение?
* Трябва ли да спазвам определена диета?
* Какъв тип реконструкция на гърдите е възможен в моя случай?
* Ще навляза ли в менопауза в резултат на проведеното лечение?
* Ще мога ли да имам деца след терапията?
* Ще се запази ли нормалната чувствителност на гърдите ми след приложената терапия?

Митове за рака на гърдата

* Дезодорантите против изпотяване причиняват рак на гърдата.
Това не е вярно. Няма никакви доказателства за това твърдение. Някои научни изследвания са доказали, че в туморите се съдържат определени вещества - парабени, които се срещат и в дезодорантите против изпотяване. Но все още няма доказана връзка между двете.
* Ако в семейството ми няма заболяла жена от рак на гърдата  и аз няма да се разболея.
Това твърдение е грешно. Всяка жена, която има гръдна тъкан може да се разболее, като рискът е по-голям в по-зряла възраст.  Наистина, ако имате фабилна история с рак на гърдата, рискът е по-голям за вас, но всъщност никоя жена не е застрахована. 
* Диагнозата  е равносилна на смъртна присъда
Няма такова нещо. Ракът на гърдата е напълно лечим, ако се открие навреме. Съвременните средства за диагностика са доста по-сигурни, отколкото преди 20 години. 
* Само възрастните жени могат да се разболеят
Рискът при по-възрастните жени е действително по-голям, но младите жени също могат да се разболеят от тази коварна болест. Има данни и за 20-годишни жени, които се разболяват. 
* Противозачатъчните причиняват рак на гърдата
В миналото противозачатъчните таблетки  съдържаха огромни дози хормони, за да се предотврати нежелано забременяване, но въпреки това те увеличават риска съвсем незначително. Съвременните противозачатъчни също съдържат прогестерон и естроген, но дозите са намалени значително. Ниските дози на тези хормони  не се свързват с рак на гърдата. 
* Диета, богата на мазнини може да причини рак на гърдата
Въпреки множеството изследвания, които са направени в тази област, не може да се докаже връзката между приемането на повече мазнини с рака на гърдата.Наднорменото тегло под формата на мазнини стимулира допълнително производство на естроген, който може да стимулира някои видове тумори. Добрата диета е важна за всички. 
* В моето семейство има заболели от рак на гърдата. Не може да ме подмине и мен.
Вие сте уникален човек, и носите в себе си комбинрани гени. Дори и да сте тествани за гени на рака, вие все пак можете да направите много за здравето си. Здравословното хранене, въздържането от тютюнопушене, намаляване на стреса, физическата активност значително ще намалят риска от това заболяване. Най-важни са прегледите веднъж в годината, които ще открият рака в най-ранен стадий, когато е напълно лечим.


Списък кабинети за преглед

Национална специализирана болница за активно лечение по онкология София, ул. “Пловдивско поле” № 6, тел. 02/ 9714898, 02/ 720654
 
МБАЛ „Царица Йоанна”, София, ул. Бяло море №8

Онкологични диспансери:
София град, жк Младост І, бул. "А. Сахаров" 1 тел.02/74-90-59;02/ 975-35-35 /216/
София област, бул. “Столетов” № 67, тел. 02/ 9312021
гр. Пловдив, бул. “Васил Априлов” № 1, тел. 032/ 443831
гр. Варна, бул. “Чаталджа” №111, тел. 052/ 614141
гр. Бургас, бул. “Демокрация” № 85, тел. 056/ 78529
гр. Стара Загора, ул. “Армейска” №11, тел. 042/ 627125
гр. Плевен, ул. “Г. Кочев” № 8, тел. 064/427300
гр. Русе, ул. “Независимост” № 2, 082/ 238183
гр. Велико Търново, ул. “Бузлуджа” № 1, тел. 062/ 620239
гр. Благоевград, ул. “Братя Миладинови” № 21, тел. 073/ 24240
гр. Шумен, ул. “Васил Априлов” № 63, тел. 054/ 800832
гр. Хасково, бул. “Съединение” № 49, тел. 038/ 25128
гр. Враца, бул. “2-ри юни” № 68, тел. 092/ 622549

Лаборатории за изследване на HER2

HER2 тестване се прави в почти всички онкологични диспансери, НОЦ - София и МБАЛ „Царица Йоанна” - София. Но за референтни са определени лабораториите на Александровска болница, Университетските болници в Плевен и Варна, които имат най-голям опит в тази диагностика.


Мамолози - гр. София - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4364.0

Мамолог в Пловдив - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=257511.0

Препоръчайте ми мамолог в Бургас - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243108.0

Читав мамолог във Варна - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=239983.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229517.0

Търново - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224168.msg5044125#msg5044125
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210582.0

Мамолог в Плевен - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=172303.0

Това успях да изровя от форума като запитвания за мамолози, най-вероятно има много повече.

Литература: wikipedia; puls.bg; fema-bg; her2bg

# 1
 • NESEBAR
 • Мнения: 1
Zdravejte,pishe vi vnuchka,chijto baba be operirana vcera ot"dobrokachestveno obrazovanie"na gardata,no dnes sled kato izlaze ot reanimazij i e nie veche mojem da ja vidim,razbrahme che i e otstranena tsjalata djasna garda.....
  Az lichno dosega ne sam se sblaskvala  s tozi problem tolkova otblizo i sega vsichko ,koeto namerja kato informatsia v tozi forum mi e mnogo polezno i interesno za da moga pone malko da naucha .
  Blagodarja mnogo za tazi podrobna statija.
 Bih iskala i da popitam kakvo vi e mnenieto za doctor Todorov i doctor Angelov ot onkologichnoto otdelenie na Burgaskata bolnitsa?
Blagodarja vi predvaritelno na vsichki.

# 2
 • Мнения: 422
Здравейте.
Искам да споделя с вас един проблем и ако може да дадете мнение.
Преди няколко години ходих на преглед - ехография на млечни жлези. Тогава ми казаха, че имам по-кистозна структура и трябва по-често да се преглеждам.
Аз го правя редовно - до сега казват, че всичко е наред. Последното ми ходене беше преди около 3 месеца. Нищо притеснително нямаше.
От миналия месец започнахме да работим за бебе. Цикълът ми малко закъсня и аз помислих, че съм бременна. Някъде бях чела, че един от симптомите за рак на гърдата е течност, различна от кърмата. Аз често проверявам това - и изненада, за  първи път миналия месец /в дните когато трябваше да ми дойде изтече малко безцветна течност/.
Но цикълът ми дойде и повече течност нямаше. Днес обаче пак имаше /вярно много малко и пак от едната гърда, както преди/.
Притеснена съм много. Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо???
Благодаря!   bouquet

# 3
 • по света
 • Мнения: 1 479
AnMary ,аз също съм в подобно положение и трябва да ходя по-често на прегледи от другите жени.
За съжаление майка ми загуби борбата..........

# 4
 • Карлово/ Пловдив
 • Мнения: 621
Здравейте.
Искам да споделя с вас един проблем и ако може да дадете мнение.
Преди няколко години ходих на преглед - ехография на млечни жлези. Тогава ми казаха, че имам по-кистозна структура и трябва по-често да се преглеждам.
Аз го правя редовно - до сега казват, че всичко е наред. Последното ми ходене беше преди около 3 месеца. Нищо притеснително нямаше.
От миналия месец започнахме да работим за бебе. Цикълът ми малко закъсня и аз помислих, че съм бременна. Някъде бях чела, че един от симптомите за рак на гърдата е течност, различна от кърмата. Аз често проверявам това - и изненада, за  първи път миналия месец /в дните когато трябваше да ми дойде изтече малко безцветна течност/.
Но цикълът ми дойде и повече течност нямаше. Днес обаче пак имаше /вярно много малко и пак от едната гърда, както преди/.
Притеснена съм много. Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо???
Благодаря!   bouquet

Хубаво е,че си правите редовни прегледи.Жените в рискова група трябва да правят по-чести прегледи отколкото жените които нямат обремененост.
Относно проблема ви - само искам да допълня нещо:
Нормално е гърдите на жената да не секретират,но също така е нормално и да отделят безцветна течност в малки количества.Така,че не бива да се притесняваш,още повече че преди три месеца си била на преглед.Причините за отделянето на течността могат да са различни наближаващ цикъл,силна възбуда и др.
Не се притеснявай.
Притеснително е ако  имаш млекоподобен секрет при положение,че не си раждала,кърмила и т.н - защото говори за галакторея високи нива на хормона пролактин.
Също ако секрета е кръвенист защото може да говори за папилом,мастопатични промени или нещо по сериозно.Също ако секрета е кафеникав,зеленикъв,или тъмен цвят.
Но в случая няма защо да се притеснявай.
Успех в Бебеправенето!

# 5
 • Мнения: 422
Много, много благодаря за отговора!   bouquet

# 6
 • София
 • Мнения: 3 929
Много полезна информация, наистина.
Баба ми по майчина линия почина от рак на гърдата. И това по някакъв начин винаги ме е плашило. Никой не е застрашен, за съжаление. Кърмих дълго време, до миналия месец, гледам да не се вписвам в рисковия контингент, ама...
По-миналата година ходих при гинеколога си, който ме прегледа на ехограф и каза, че засега всичко е наред и не ме препрати на мамолог. Имах болка в едната гърда и затова отидох. Оказа се, че трябвало да се изцеждам по-добре, че имало леки мастни натрупвания, та затова.
Момичета, ходете редовно на такива прегледи! Живеем в 21-ви век.

# 7
 • Карлово/ Пловдив
 • Мнения: 621
Само ще внеса едно уточнение - специалистите по гърдите са мамолозите като мамолози работят специалистите  по образна диагностика(новото име на специалност рентгенология),хирургия и онколози.Гинеколозите не са специалисти по гърди - поради това те не са наясно с много неща по тези въпроси,те са си специалисти в друга област.

# 8
 • bg
 • Мнения: 43
Поздравления за темата Hug Hug Hug
Дано повече жени прочетат информацията, защото ние жените в България все още сме доста небрежни по отношение на здравето си.

ПОМНЕТЕ - РАКЪТ Е НАПЪЛНО ЛЕЧИМ, КОГАТО Е ХВАНАТ В РАНЕН СТАДИЙ. ЗАТОВА ХОДЕТЕ РЕДОВНО НА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, ЗАЩОТО КАКТО ПИШЕ В ЕДНА ДРУГА ТЕМА, ТОВА МОЖЕ ДА ВИ КОСТВА ЖИВОТА.

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
АнМАри, благодаря за положения труд   bouquet
Много е важен и дано повече хора го видят.

П.П: честит ти Александър! Да ти е жив и здрав  Heart Eyes

П.П.2: juliana и на теб честит син   bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 31 593
Мерси Шани Simple Smile Добре, че запазих столчето за колело, ще возя малкия Simple Smile (като порасне малко де)

# 11
 • по света
 • Мнения: 1 479
АнМАри, благодаря за положения труд   bouquet
Много е важен и дано повече хора го видят.

П.П: честит ти Александър! Да ти е жив и здрав  Heart Eyes

П.П.2: juliana и на теб честит син   bouquet

Благодаря ти  Hug

# 12
 • USA
 • Мнения: 830
Поздравления за темата Hug Hug Hug
Дано повече жени прочетат информацията, защото ние жените в България все още сме доста небрежни по отношение на здравето си.

ПОМНЕТЕ - РАКЪТ Е НАПЪЛНО ЛЕЧИМ, КОГАТО Е ХВАНАТ В РАНЕН СТАДИЙ. ЗАТОВА ХОДЕТЕ РЕДОВНО НА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, ЗАЩОТО КАКТО ПИШЕ В ЕДНА ДРУГА ТЕМА, ТОВА МОЖЕ ДА ВИ КОСТВА ЖИВОТА.
Поздравлиния за полезната тема  bouquet Hug

# 13
 • София, Манастирски ливади
 • Мнения: 1 194
Здравейте!!!
Искам да поздравя АнМари за малкото ангелче!  Party
Честито!!! Много, много вълшебни мигове, трепети, усмивки, да расте здраво и игриво дете!   bouquet Hug  newsm32
И, разбира се, да те поздравя и за огромния труд, който си положила в тази тема!!!  smile3501    newsm10
Надявам се темата да е полезна на колкото се може повече жени във форума!  Peace


Аз се интересувам по темата, ходя редовно на преглед и точно ми е дошло времето да посетя доктора и смятам да го направя идната седмица. В моето семейство има 5 души починали от рак, единият беше баща ми, слава богу никой от рак на гърдата, но съм генетично предразположена към рака, като цяло.
Ще ви следя!

# 14
 • София
 • Мнения: 4 452
Аз съм с диагноза рак на гърдата.

От 15 години се лекувам.
И продължавам, след 13 години ремисия, рака се върна.
Сестра ми е с рак на белия дроб, от една година се лекува.
Ако се интересувате, историята ми е описана в другата тема.
Друго исках да кажа - според мен има генетична зависимост.
Баба ми е починала от рак на гърдата, баща ми от рак на дебелато черво, двама вуйчовци и леля ми от рак на белия дроб.
Затова наистина трябва постоянно да се наблюдавате и да правите профилактични прегледи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт