Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 888
Мамчета, да ви се оплача - вече нашият проблем не е, че дъщерята ревнува от бебето, а обратното - той ревнува от нея Rolling EyesСамо като види, че я гушкам идва и я избутва и въобще не дава да се прегръщаме. Какво се прави в такива случаи? Не мога да я пренебрегна и  заради него да  преставам да я милвам. Опитвам се да гушна и двамата и все повтарям, че съм мама и на  единия и  на другия - тя разбира и нямам проблеми, ама как да обясня на него...Това продължава вече две седмици и като че ли се засилва. А тя много обича да се гали и гушка. Как да постъствам в такава ситуация - прегръщам я на леглото и я целувам,а той с писъци иска да я избута от скута ми. Опитвам се да гушкам и него едновременно, но  той не е съгласен - дърпа се   и  продължава  с опитите си да я избутва. Rolling Eyes

# 1
  • София
  • Мнения: 9 006
Мдаааа, това е втората фаза на ревност при децата. Първо ревнува по-голямото, а когато малкото поотрасне и започне да схваща същността на играта, започва то да създава проблеми.
Мисля, че няма адекватеа и универсален начин за преодоляване на коя да е от двете ревности.
Аз лично винаги съм се стремяла да давам абсолютно по равно и на двете си деца - бонбонче на едното, бонбонче и за другото, целувка за едното, целувка и за другото, похвала за едното, похвала и за другото. Крепя крехкото равновесие в семейството с много усилия и непрекъснат самоанализ. Но, мисля, че е по-добре, когато ревността е показна, а не прикрита. Предпочитам да се борят открито за внимание, отколкото, под маската на деца, които не проявяват ревност, тихомълком да страдат и да трупат огорчение.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 337
В нашето семейство няма по-голямо и по-малко, защото децата ни са близнаци и още от първия си дъх вече имат конкуренция. Тя е във всичко от храната и играчките, до гушкането и похвалите. Непрестанно. Аз не вярвам някога да я преодолеем, просто го приемам като нещо нормално, между мен и сестра ми също винаги е било така, ревност си има и това си е, независимо дали ще е прикрита или неприкрита.

Затова и аз като байбиби разпределям всичко по равно, за да няма сърдити. Ако искам единия да направи като другия хваля повече този, който е свършим задачката и втория веднага прави като първия, за да си получи похвалата или каквото било там.

В никакъв случай не лишавай голямата от ласки и внимание за сметка на малкия. Аз бих разпределила децата вечер за по половин - един час между мен и мъжа ми и ако смяташ, че на дъщеря ти й е липсвало твоето внимание, позанимавай се повече с нея и й отдели време само за нея. После може да ги размените, за да не се чувстват ощетени Wink Така всеки ще те има за определено време и ако им стане навик ще си знаят на кой кога му е реда.

# 3
  • София
  • Мнения: 605
 С много говорене и обясняване и показване на Любовта непрекъснато. Нищо, че е малък, сигурна съм, че разбира какво значи "обичам те".
Лично аз го казвам поне по 4-5 пъти на ден /когато са на градина сме заедно 4-5 часа вечер/, даже сигурно им ставам досадна  Simple Smile.
И ние имахме проблем с едновременното гушкане - в един период и двете просто не можеха да ме разделят, а като ги гушна и двете се бутат и блъскат една друга  Sad. Нищо не можех да направя, добре, че периода поотмина. Сега пък при приспиването се разправяме: първо при едната да чета, после при другата, мерят си времето и т.н.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт