Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ян. 2008, 14:52 ч.

За българското (псевдо) образование...

 • 2 847
 • 37
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 975
Ами...
17.09.2007 - първият ми учебен ден в Педагогическия факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Влязохме в стаята и вътре нахлу един висок човек, с бяла коса, очила с тънки рамки, на възраст около 40-50.... И започна да ни снима...
Доц. Георги Иванов - преподавателя ми по начална училищна педагогика от 4 месеца се гаври със студентите си.
Лекциите ни с него протичаха по абсурден начин. Редовно ходеше с фотоапарата и ни правеше снимки на всяка по отделно. Когато ни обясняваше уроците привикваше по едно момиче на дъската, уж за нагледност, обясняваше на нея и на всички колко добре изглеждат двамата, започваше да дава примери със себе си и нея... Примерите често бяха... хм, да го наречем с откровено сексуален характер.
Днес имах изпит при него. Преди около месец един ден правихме тест по този предмет. Тогава той ни даде теста и отговорите за теста за изпита. Мда, точно така... Тази сутрин отидохме в 8, защото изпита трбваше да е в 9. Чакахме го до 10. Другата специалност, с които караме лекции заедно и сме на изпита заедно отишли при него и сменили часа на изпита. И разбира се, не са ни казали... Защо? Не знам, защото са интригантки...
Доц. Иванов е извикал едно момиче от въпросната друга специалност, казал й е да събере пари от всички хора и да размножи на ксерокс теста, който ще правим. А смятам, че е негово задължението да си подготви нещата за изпита. Но въпросната госпожица това го направила само за нейната си специалност, а ние... ами.. ние разбрахме това, когато доцента влезе в стаята и остана изумен, че още 20 човека не знаят за какво иде реч...
Тези, които нямахме тест ни накара да отидем в друга стая и да чакаме да ни донесе копията. Отидохме. Донесе ни ги. Остави ни отговорите на бюрото и каза: "Аз отивам при другите, вие си пишете, после си проверете тестовете, напишете си оценките в книжките и елате да се разпиша".... Направихме всичко, което трябва. влязох аз при него в другата стая, когато бях готова. Той взе теста ми, погледна го и каза: "Аууу, това е недопустимо!" ... Аз го гледах изумена и неразбираща какво става. Каза ми да си тръгвам и да забравя, че сме се виждали... Попитах защо. Посочи ми една зараскана дума на единия ред и ми каза, че това ми прави теста невалиден. Попитах го защо не ни е предупредил. Той ми каза, че аз трябвало да се сетя... след мен изгони още 10 човека, заради задраскани букви. Каза ни да се уговорим помежду си и да отидем да го намерим да ни изпита пак.
За задраскана дума! Разиграва ни като олигофрени! Оценката си стои написана в книжката ми... От кога е разрешено студенти да си пишат оценки? Оффф... никой друг преподавател не се държи така с нас. Да не сме роботи? Бясна съм! Но съм сигурна, че това няма да остане така...
Съжалявам за дългия и объркан пост, просто исках да знаете на какво дередже е българското образование...

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 179
Ами докато има студенти, които да търпят подобна простотия, така ще е... Само не мога да разбера, ти като простестираш толкова, защо си си написала сама оценка в книжката? И защо, мрънкаш тук, вместо да запознаеш звената, наречени ректорат, декант и т.п. с проблема?

# 2
 • София
 • Мнения: 36 901
Защото смята да се дипломира, а ако посмее да направи нещо ще я линчуват първо нейните колеги, а после ще се намери начин да я изключат или да я накарат да си тръгне. Всъщност, съмнявам се дали изобщо някой би посмял да подаде жалба. И двете страни печелят, независимо доколко редно е това.
 PeaceОт друга страна, така е в много държавни ВУЗ-ове. За без пари - толкова.

# 3
 • Мнения: 14 965
... И защо, мрънкаш тук, вместо да запознаеш звената, наречени ректорат, декант и т.п. с проблема?

Защото аз я посъветвах. Не съм била студентка от 100 години и не знам в момента какви права и задължения имат днешните студенти. Тук е пълно с такива и може би ще я посъветват как да действа.
Все пак става дума за първокурсничка, която е в първата си сесия и която още не е разбрала на какво е способен един мъж, за да вкара в леглото си парче свежа плът...  Sick

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 179
Защото смята да се дипломира, а ако посмее да направи нещо ще я линчуват първо нейните колеги, а после ще се намери начин да я изключат или да я накарат да си тръгне. Всъщност, съмнявам се дали изобщо някой би посмял да подаде жалба. И двете страни печелят, независимо доколко редно е това.
 PeaceОт друга страна, така е в много държавни ВУЗ-ове. За без пари - толкова.


Е то по тази логика и на главата да ти се изсер.т, ще си траеш, защото видиш ли трябва да се "дипломираш"...
Още повече, че може да се обърне към медиите - анонимно при това...

# 5
 • Мнения: 607
Тея са по-корумпирани и от лекарите. Деба тая БГ.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
ДИР,
Така се получава. Казвам ти това, което съм чула от студенти, накои от които мои бивши колеги. Това е мисленето.
Не съм била пряко засегната от такива взаимоотношения, но съм видяла достатъчно много "колеги", които преписват на изпит и го смятат за геройство, че и са недоволни като ги хванат и изгонят. Тогава да видиш какво става. Преподавателите не го чуват. Та, и от двете страни обикновено има сигнали за изгодност.

Последна редакция: пн, 28 яну 2008, 17:38 от RadostinaHZ

# 7
 • Варна
 • Мнения: 526
AraBesqUe 
 Защо не се съберете целия курс и не подадете оплакване към ректора! Имате това право, както и да поискате друг преподавател да ви изпитва, като си посочите основанието. Добре е да се запознаеш с Правилника на университета, там са посочени права и задължения на преподаватели и студенти. Докато си мълчите, ще ви тъпчат! Имате права-защитавайте ги!
 

# 8
 • Петрич
 • Мнения: 321
Не знам дали разбрах правилно,ако греша поправи ме:
Преподавателят влиза и ви дава тестовете, заедно, с отговорите им?
Вие си трайкате и се кефите,а след като ви връща,за задраскана дума, вече се оплаквате?

# 9
 • Еклесиаст
 • Мнения: 753
защо не се обадите на БТВ, Нова ТВ, Господари на ефира, Милен Цветков, опитайте .... журналистите ще ви помогнат...време е такива .............. публично да бъдат 'обречени'

# 10
 • София
 • Мнения: 700
Ами... Педагогическия факултет на Тракийски университет - Стара Загора.

Ами... Това дава до голяма степен обяснение на въпроса ти. Не може всички да са с вишУ, не може Долну махленския факултет на Горнонанадолненския университет да разкрива дистанционно обучение по Каквото-там-се-продава-добре и да искаме добро качество на образованието.

Надявам се, че ще ме разбереш правилно, забележката ми не е насочена лично към теб!

Иначе мога да ти кажа за същия случай в прехваленото УНСС. Преподавателят не дойде цял семестър, защото тичаше из цялата страна да преподава по знайни и незнайни филиали и паланки. На искането на групата да се пусне оплакване в канцеларията, бяхме посъветвани да не си вкарваме автогол.

# 11
 • Мнения: 2 975
Съжалявам, в гнева си грешно съм се изказала. Отговорите ни ги даде около 40 мин след като бяхме започнали да пишем, за да си ги проверим сами.
Пускайки тази тема не целях да предизвиквам разправии или каквото и да е.
И много моля, изобщо не ме упреквайте, защото в този курс не съм само аз. Има още 20 човека, с които бяхме заедно на изпита в стаята и за които аз не мога да отговарям. Опитвали ли сте се да излезете на глава с 20 души, които имат всеки различно мнение?
В четвъртък ще ходим пак уж да ни изпитва. Знам си много добре правата и смятам да си ги търся, ако въпросния продължи да се подиграва с нас по този начин.
Просто спорделих с вас, но някои явно предпочетоха да си намерят повод за дразги...
 

Ло, разбирам те, но не разбирам какво против имаш университета, в който уча? Това, че съм в  Стара Загора означава ли, че не мога да получа качествено образование?
Като се замисля може би да и то заради отделни преподаватели...

# 12
 • Мнения: 734
От кое да си вадим извод за българското образование като цяло?
От това...
...никой друг преподавател не се държи така с нас.
Или от това...
Съжалявам за дългия и объркан пост, просто исках да знаете на какво дередже е българското образование...
Аз за щастие или нещастие не съм попадала на толкова  "великодушен" преподавател.Вярвам,че ги има.Не зная, какво е процентното им съдържание на фона на останалите.Ако беше казала,че повечето са такива,тогава наистина щях да си направя извод за образованието ни изобщо...
П.П.Аз не те упреквам...Но не обичам обобщенията.Дори ти и още двама-трима да се оплачете от него,предполагам останалите 17 ще са доволни от този подход на преподавателя и ще застанат срещу вас...

Последна редакция: пн, 28 яну 2008, 17:27 от niara

# 13
 • Варна
 • Мнения: 5 330
ЩЕ пораснеш и ти... УСпех на другите изпити!

# 14
 • tardis
 • Мнения: 328
niara е много права,
не обобщавай така, защото има много свестни и способни преподаватели из ВУЗ-овете.

Нека не се възмущават от качеството на образованието хора, които пръста не са си помръднали, за да го подобрят. Дори само с конструктивно мнение по въпроса. Или с оплакване пред когото трябва.

Колко от вас са заявили собственото си виждане за образованието поне пред една институция?
Колко от вас въобще имат някакво друго 'виждане', освен "образованието е скапано"?
Колко от вас са се замисляли въобще какво конкретно трябва да се направи или да се промени, за да работи добре образователната система?
Не визирам специално авторката на темата, а като цяло вечното оплакване на образованието, било то във форума или "наяве", с което се изчерпва и участието ни в него.

пп arabesque, няма абсолютно нищо  лошо в това, че споделяш какво ти се е случило, просто не слагай такива обощаващи заглавия ....

Последна редакция: пн, 28 яну 2008, 18:50 от rainbird

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт