Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 405
Здравейте, момичета,
ние с моят мъж и бебка сме решили да си отидем през май на гости в BG - за около седмица. Така се радвам...  Grinning Но но да не се отклонявам.
Моят мъж е немски гражданин, обаче искаме да го регистрираме и него, както аз съм регистрирана на адреса на моята баба(те имат къща така че има достатъчно място). Става въпрос само на документи да е регистриран, иначе си живеем в DE. Та искам да питам дали някоя от вас вече е правила подобно нещо и какви документи може да ни искат. И дали трябва да са преведени и с апостил или може и без? И въобще ако знаете нещо повече или имате някаква идея ви моля да я споделите. Ще съм ви много благодарна.  bouquet

# 1
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
мисля, че за 5 или 7дена не е нужна регистрация.. най е добре да се провери по местоживеене Peace

# 2
 • Мнения: 1 439
Как искаш да го регистрираш, само за седмицата пребиваване, или да му издадеш разрешително за продължително пребиваване? Първото мисля, че само в общината отиваш, и попълваш една бланка за адресна регистрация на чужденец. Второто представлява едно картонче, което се издава от МВР, и дава известни права, например регистриране на кола или откриване на сметка в БГ банка. Попълва се молба по образец и се представят съответни документи. При вас би трябвало да е достатъчен копие от акта ви за брак, но ако е регистриран и в БГ, и копие от паспорта на мъжа ти. Ако не си си регистрирала брака, направи първо това - за него ти трябва заверен с апостил акт за брак от Германия (ако там сте го сключвали), преведен на български.
Внимавайте като ви дадат картончето, проверете какво точно са написали. На моя мъж, който е италианец, бяха написали, че е от Испания  Joy ОЛЕ!

# 3
 • Torbay
 • Мнения: 1 363
Аз съм останала с впечатлението, че регистрацията вече се прави на летището при пристигане и висенето по полиции отпада.  newsm78

# 4
 • Мнения: 405
Май нещо грешно съм се изразила. Embarassed
Искам да е с постоянна регистрация там, не за седмицата в която сме на гости. Така както аз имам постоянен адрес там, искам и той да има.
moia kukla, нашия брак не е регистриран в БГ, сключен е тук в Германия. Прибираме се също защото трябва да си сменя и фамилното име във всички БГ-документи.
А относно акта за брак немския вариант или превода трябва да е с апостил? Вече съвсем я обърках... Crazy А ако не ни е регистриран брака няма ли да стане? Нали BG е вече в ЕU! Там как се водя в момента? Неомъжена? Само като си помисля за документи и ми прилошава вече.... #Crazy
Ние мислим за една седмица да си идем, дали ще ни стигне да оправим тия всичките неща? И бебка и тя ще е с нас...

# 5
 • Мнения: 405
А брака къде се регистрира по принцип? В общината или там където се сключват браковете? А въобще мога ли да си сменя фамилията преди да съм регистрирала брака????  newsm78
Пълна обърквация... Weary

# 6
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Лолита, щом бракът ти не е регистриран в БГ ти в момента там си неомъжена (няма от къде да разберат иначе). Първото, което трябва да направиш е да го регистрираш, т.е. да ти издадат БГ акт за брак и на това основание да поискаш смяна на фамилното име, постоянно пребиваване за съпруг, дете и т.н.
Бракът се регистрира в общината по местоживеене (в БГ), трябва ти копие от немския акт с апостил и превод, на оригинала няма да му слагате никакви апостили, той си е оригинал Wink Незнам дали има промяна на това с апостилите след влизането в ЕС, най-добре да намериш телефона на вашата община и да ги питаш какво точно им трябва, за да си подготвена.
Една седмица наистина няма да ти стигне за всичко, аз бих наблегнала обаче на регистрирането на брака и смяната на името. Разрешителното за пребиваване на съпружеското тяло може и да почака до следващия път.

П.С. А защо държиш на адресна регистрация там за мъжа си (питам от любопитство)?

# 7
 • Мнения: 3 242
Едно допълнение по темата и от мен - бракът се регистрира в зависимост от адресната ти регистрация и на различните  места в различна служба. В София се прави не в общината, а в ритуалната зала по адрес, не знам от къде си, но най-добре попитай в общината.
За превода на акта за брак също попитайте дали трябва да е с апостил, на нас ни казаха, че няма нужда от Франция. Но за немски документи са ми искали апостил в БГ. Тогава се прави официално копие и после апостил в амтсгерихта (поне във Франкфурт беше така).
Успех в начинанието  Hug

# 8
тъкмо си направих новите документи за самоличност за чужденец постоянно пребиваващ в Бг. - тъй като личната ми карта изтича. а новата представлява едно картонче без снимка и без егн. подадох молба за нов егн, за който ще чакам една седмица. така че вече ще се легитимираме с националния паспорт + картонче за постоянно пребиваване + картонче с егн. много сложно... не зная как ще реагират чиновниците по разни там институции ?! дали са информирани, че вече няма да имаме лични карти, или упорито ще ни искат лични карти?
обясниха ми, че гражданите на ЕУ няма да имат вече лични карти в БГ, само гражданите на страните от третия свят, сега съжалявам, че не съм от третия свят...
таман бях се настанила удобно в бг като куче в каруца и хопа! нов закон.
но ще видим, както каза слепият.

# 9
 • Мнения: 1 439
Lolita, за да му се издаде разрешително за постоянно пребиваване, трябва да има мотив - или да е женен за български гражданин, или да е с български родители, или да е родител на български гражданин, или да има бизнес в България с незнамси колко оборот - пише го в закона, ама нямам време сега да търся линка към него.
Така че ако не си регистрираш брака, няма на какво основание да му го дадат това разрешително. Апостил трябва да има на немското ви свидетелство за брак, него ти го превеждат и после - по процедурата, която са ти описали. Аз самата не я знам, защото брак още не сме сключили. На моя мъж му издадоха това картонче като баща на български гражданин. За целта първо регистрирах сина си - т.е. на италианския акт за раждане, заверен с апостил, направих превод и после - извадихме българки акт за раждане. С него вече, молба и копие от паспорта на мъжа ми, издадоха въпросното разрешително за постоянно пребиваване. Наистина е картонче без снимка или нещо подобно, само пише името му. И не може вече на граждани на европейския съюз да им издават български лични карти  #Crazy.

# 10
 • Мнения: 405
Ох, много ви благодаря за съветите. Hug
Още утре ще се обадя в общината да попитам за точните документи и апостили, които ще им трябват, за да регистрирам брака (беба ще си стои немска гражданка засега, за да нямам проблеми по границите, ако някой ден се наложи да пътувам без мъжа си Crossing Arms). Така мога и да разбера колко време ще ми отнеме - надявам се да имат експресна услуга, ама да видим.
[Biba Sparrow], надявам се и с регистрацията да се справим. Мъжът ми има фирма (интернет маркетинг) и няколко адреса в чужбина не са ни излишни, а за този няма да има нужда нито да плащаме, нито някакви други особености или задължения свързани с него Blush... Не зная дали можеш да ме разбереш... Но не зная как по добре да го обясня.
[moia kukla], мотивът му ще бъде, че е женен за бг-гражданин (за мен Grinning). Надявам се да е достатъчно. Дано и на него да му дадат картонче без снимка! Praynig

# 11
 • Мнения: 1 439
Lolita, един съвет - регистрирай си и брака, и детето. Това, че ще му издадеш български акт за раждане, не те задължава да му издадеш и български паспорт, и да минаваш с него границите. Можеш спокойно да си представяш немските му документи. Не може ти да се водиш в България без деца, а в Германия - със. Би могла да си създадеш проблеми, ако се наложи да представяш някъде документи и от двете държави.
А тъй като за седмица няма да успееш и да регистираш брака си, и да регистрираш мъжа си, те съветвам предварително да изпратиш документите на някой в България, който да задвижи процедурите. Аз лично направих тези работи чрез една агенция, дадох им само пълномощно, и те свършиха всичко по регистрирането на детето. Иначе картончето в МВР става за ден-два, ако се не лъжа.
Успех.

# 12
 • Мнения: 4 700
Lolita007, ти можеШ да си влиzаШ и иzлиzаШ с немския паспорт на детето. Ако само това е причината, zаради която не искаШ да му вzемеШ бг документи не се притеснявай.
Аz като се омъжих получих от немските служби международно удостоверение zа сключен граждански брак, на него (оригинала) му сложиШ апостил в Regierungspresidium. До тук беШе лесно, после zапочна ходенето по мъките. Превод (не помня дали имаШе оЩе някаква легалиzация) и с превода в дома на младоженеца, от там в обЩината, от там в полицията ...........  ooooh!

Но брака zадължително трябва да се легалиzира, дори и да не си вzела неговото име (а ти си го вzела)

За постоянния адрес обаче може да имаШ проблем, zаЩото вие всъЩност не живеете там. А той не е бг гражданин, zа да е zадължен да има пост. адрес.

# 13
 • Мнения: 1 439
Току що разбрах за новости при излизане от страната. Ако сте български гражданин, и тръгнете да излизате от България с дете сама, задължително трябва да покажете български паспорт на детето. Явно отскоро са промените. Само ако сте и с бащата, можело да излезете с чуждестранния паспорт.  #Crazy

# 14
 • Мнения: 4 700
ОЩе една причина да не съжалявам, че се откаzах от българското си гражданство.

А zнаеШ ли от кога е това правило? ЗаЩото на 15.01 явно оЩе не е било в сила.


А какво Ще стане, ако кажа, че детето няма бг паспорт?  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт