Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 29 ян. 2008, 12:05 ч.
  • Преглеждания  23 446  Мнения  20  Онлайн  1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 2 379
Като начало може да опитате с 2-3 скумрии, за да прецените ще ви хареса ли.

1. Изчистват се, главите също се отстраняват, измиват се и се нарязват на шайби с дебелина около 4-5 см.

2. В съд с капак се размиват с ръка до стопяване 2-3 с. л. морска сол. Поставят се шайбите риба и се долива вода, колкото да покрие рибата. Слага се капак и се изнася на терасата (например, защото сезонът позволява Grinning) или се поставя в хладилника. Престоява 24 часа.

3. Процедурата се повтаря. Отново престоява в солена саламура  24 часа.

4. Изплаква се леко и накисва в оцет, колкото да покрие рибата. Така 2-3 часа.

5. Изплаква се отново и се нарежда в буркан, заедно с черен пипер на зърна и даф. лист. До горе се налива олио. Поставя се в хладилник. Желателно е да престои поне седмица преди консумация.

Мъжът ми е голям почитател на този вариант. Върви му много добре като мезе на ракията. Peace

Последна редакция: вт, 29 яну 2008, 16:00 от sea woman

Реклама
# 1
  • Мнения: 157
Не се разбира коя процедура се повтаря.Колко време точно престоява рибата в саламурата?
Правя същата риба но по тънко нарязана ,престоява 24 часа в силна саламура и след това 5-6 часа в оцет.За предпочитане е да се полее с препържено олио.
Ама какво ти обяснявам точно на теб как се приготвя риба.Ми ти си била морско чадо.
 
П.П там съм родена Grinning

# 2
  • Мнения: 9 795
Обяснявайте, обяснявайте, щото аз не съм морско чедо, а много обичам риба. Даже не пробирам, ама че шаранът миришел на тиня, пък хекът на не знам си какво - всичката ми е вкусна. Помня, че веднъж на морето правихме с едно морско чедо някакви попчета в буркани с домати, грах и не знам какво още, /щото не си записах тогава рецептата, ами си мислех, че бурканите няма да свършат Grinning/, но беше голяма вкусотия. Ще опитам и скумрията. Само и на мен не ми става ясно, защо трябва да се сменя солената марината, а не, например, рибата да кисне в нея 48 часа newsm78.

# 3
  • Мнения: 157
Правили сте ропотамо с риба с твоята приятелка.Става невероятно.Не е задължително да е с попчета, и с друга риба става.
А ето уточнението за маринованата:

Рибата престоява 24 часа в саламура със сол след това се прецежда и се залива с оцета за 5-6 часа.
Така я правя аз.sea woman я прави по малко по различен начин.Нека и тя да си каже мнението.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 2 379
24 часа в саламура първи път.

24 в саламура втори път.

3-4 часа в оцет.

 Peace Продадено... Laughing

Целта на кисненето в саламура с морска сол е да изтегли кръвта на рибата, а на оцета да я стегне.

Направих корекции горе.

# 5
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 832
пффф, обожавам я маринованата скумрия!
Благодаря за рецептата. Сега ще си я приготвям сама Hug

# 6
  • до езерото
  • Мнения: 134
Правя я по подобна рецепта, но накрая обгарям олио като слагам нарязан на две лук, зърна черен пипер и дафинов лист. Пържа докато почервенее лука. В горещата не вряла мазнина овалвам парченцата риба редя ги в буркан и ги заливам с изстиналото олио.Ако обичате миризмата на пържен лук може и да го сложите някъде из буркана.

# 7
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
Егати слюноотделянето дет стана ooooh!обожавам я таз риба аз......Прилича ми на херингата която се продава ....ролмопса с маслинката Thinking
Ама ще я направя..... Peace
митковатамайка,рибата има ли вкус на лук след това?! newsm78Мисля да направя половината така с лук,другата половина само с препържено олио....ама кажи и ти все пак Peace

# 8
  • до езерото
  • Мнения: 134
Да има вкус но не много силен.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 631
И аз много обичам такава скумрийка. Майка ми прави редовно, но тя я маринова цялата риба и чак след това я реже.

# 10
  • в облаците
  • Мнения: 27
А ми аз ни можах да разбера първата саламура се излива и се прави новата? Така ли?

# 11
  • София
  • Мнения: 5 001
А ми аз ни можах да разбера първата саламура се излива и се прави новата? Така ли?
Точно така  Peace

# 12
  • София
  • Мнения: 445
А може ли със ситна  сол,а не морска?

# 13
  • София
  • Мнения: 5 001
А може ли със ситна  сол,а не морска?
Не се препоръчва.Най-качествено става с морска сол....

# 14
  • Мнения: 157
Със всякаква сол става.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт