Ако обичате маринована скумрия...

  • 36 852
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Като начало може да опитате с 2-3 скумрии, за да прецените ще ви хареса ли.

1. Изчистват се, главите също се отстраняват, измиват се и се нарязват на шайби с дебелина около 4-5 см.

2. В съд с капак се размиват с ръка до стопяване 2-3 с. л. морска сол. Поставят се шайбите риба и се долива вода, колкото да покрие рибата. Слага се капак и се изнася на терасата (например, защото сезонът позволява Grinning) или се поставя в хладилника. Престоява 24 часа.

3. Процедурата се повтаря. Отново престоява в солена саламура  24 часа.

4. Изплаква се леко и накисва в оцет, колкото да покрие рибата. Така 2-3 часа.

5. Изплаква се отново и се нарежда в буркан, заедно с черен пипер на зърна и даф. лист. До горе се налива олио. Поставя се в хладилник. Желателно е да престои поне седмица преди консумация.

Мъжът ми е голям почитател на този вариант. Върви му много добре като мезе на ракията. Peace

Последна редакция: вт, 29 яну 2008, 16:00 от sea woman

# 1
  • Мнения: 157
Не се разбира коя процедура се повтаря.Колко време точно престоява рибата в саламурата?
Правя същата риба но по тънко нарязана ,престоява 24 часа в силна саламура и след това 5-6 часа в оцет.За предпочитане е да се полее с препържено олио.
Ама какво ти обяснявам точно на теб как се приготвя риба.Ми ти си била морско чадо.
 
П.П там съм родена Grinning

# 2
  • Мнения: 22 867
Обяснявайте, обяснявайте, щото аз не съм морско чедо, а много обичам риба. Даже не пробирам, ама че шаранът миришел на тиня, пък хекът на не знам си какво - всичката ми е вкусна. Помня, че веднъж на морето правихме с едно морско чедо някакви попчета в буркани с домати, грах и не знам какво още, /щото не си записах тогава рецептата, ами си мислех, че бурканите няма да свършат Grinning/, но беше голяма вкусотия. Ще опитам и скумрията. Само и на мен не ми става ясно, защо трябва да се сменя солената марината, а не, например, рибата да кисне в нея 48 часа newsm78.

# 3
  • Мнения: 157
Правили сте ропотамо с риба с твоята приятелка.Става невероятно.Не е задължително да е с попчета, и с друга риба става.
А ето уточнението за маринованата:

Рибата престоява 24 часа в саламура със сол след това се прецежда и се залива с оцета за 5-6 часа.
Така я правя аз.sea woman я прави по малко по различен начин.Нека и тя да си каже мнението.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 2 378
24 часа в саламура първи път.

24 в саламура втори път.

3-4 часа в оцет.

 Peace Продадено... Laughing

Целта на кисненето в саламура с морска сол е да изтегли кръвта на рибата, а на оцета да я стегне.

Направих корекции горе.

# 5
  • Мнения: 3 830
пффф, обожавам я маринованата скумрия!
Благодаря за рецептата. Сега ще си я приготвям сама Hug

# 6
  • Мнения: 134
Правя я по подобна рецепта, но накрая обгарям олио като слагам нарязан на две лук, зърна черен пипер и дафинов лист. Пържа докато почервенее лука. В горещата не вряла мазнина овалвам парченцата риба редя ги в буркан и ги заливам с изстиналото олио.Ако обичате миризмата на пържен лук може и да го сложите някъде из буркана.

# 7
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Егати слюноотделянето дет стана ooooh!обожавам я таз риба аз......Прилича ми на херингата която се продава ....ролмопса с маслинката Thinking
Ама ще я направя..... Peace
митковатамайка,рибата има ли вкус на лук след това?! newsm78Мисля да направя половината така с лук,другата половина само с препържено олио....ама кажи и ти все пак Peace

# 8
  • Мнения: 134
Да има вкус но не много силен.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 679
И аз много обичам такава скумрийка. Майка ми прави редовно, но тя я маринова цялата риба и чак след това я реже.

# 10
  • Мнения: 27
А ми аз ни можах да разбера първата саламура се излива и се прави новата? Така ли?

# 11
  • Мнения: 5 001
А ми аз ни можах да разбера първата саламура се излива и се прави новата? Така ли?
Точно така  Peace

# 12
  • София
  • Мнения: 448
А може ли със ситна  сол,а не морска?

# 13
  • Мнения: 5 001
А може ли със ситна  сол,а не морска?
Не се препоръчва.Най-качествено става с морска сол....

# 14
  • Мнения: 157
Със всякаква сол става.

# 15
  • Варна
  • Мнения: 2 378
maria_yanutseva, ако решиш да я правиш, вземи си морска сол. Както и при туршиите, вкусът е различен с морска сол. Поне на мен ми е различно. Peace

Моята рибка отлежава вече. Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 448
Благодаря ви!Ще си взема морска сол.Само се чудя дали веднъж или два пъти по 24 часа да кисне в сол.Виждам,че Шерил я слага само веднъж  newsm78.Да не стане много солено.....

# 17
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Моята рецепта е с 2 пъти в саламура. Досега съм нямала несполучлив резултат. Peace

# 18
  • Мнения: 3 830
 Shocked
Може би това ще Ви помогне, за да сготвите рибата по-добре и да е безопасна:
http://bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=1926

# 19
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Майка ми я правеше едно време , а после и аз . Държа я обаче 48 часа в съд - наръсена с морска сол - без да сипвам вода . После седи 24 часа в оцет , отцежда се и след нареждането в бурканите я заливам с препържено олио. Не чакаме въобще да мине седницата .В хладилника може да седи с месеци.

# 20
  • Мнения: 157
Според мен престоя във саламурата зависи от това колко е голяма рибата или парчетата.
Sea woman използва скумрия и я реже на парчета 4-5 сантиметра , за това е нужно да се кисне повече време в саламура а аз използвам риба килка която е малко по едра от цацата.За 24 часа идеално се изкисва и винаги ми е била хубава.

Общи условия

Активация на акаунт