Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 75
Д И С К У С И О Н Е Н  К Л У Б  за  СОЦИАЛНА   МЕСТНА   ПОЛИТИКА
София          тел. 0889 207710, e-mail: dksmp@abv.bg, web: dksmp.red-y.info


П О З И Ц И Я
на Дискусионния клуб за социална местна политика


Дефицитът на места в детските градини се превръща в хроничен проблем на столицата, без изгледи за скорошното му решение

Новата електронна система за записване ще доведе до малко по-голяма прозрачност в процеса на записване на децата. Но тя не решава генералния проблем – липсата на достатъчно места в яслите и градините.

ДКСМП настоява за:

1. Осигуряване на места за всички желаещи в общинските детски ясли и градини в София от 1 септември 2008 година.

2. Задължаване на общинските власти да изплащат компенсации на всички родители, чието деца, въпреки желанието им и регистрацията им в системата, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение.

3. Мораториум върху удължаване на ползването на сгради и дворове (наети от общински и държавни структури, частни училища и частни детски градини) на съществуващи общински детски градини и на имоти, предназначени за тази цел.

4. Столичният общински съвет (СОС) да изиска от общинската администрация и да обсъди на свое заседание конкретна програма за действие за справяне с недостигащите над 3000 места, която да съдържаща конкретен брой нови места, район и дата на откриването на новите детски ясли и градини.

5. При основен ремонт и реконструкция на сгради на детски градини на мястото на стари пожароопасни сгради да се използва всяка възможност за увеличаване на капацитета на детските заведения при спазване на всички нормативни изисквания.

6. Задължаване на администрацията на СО да проведе активни преговори за предсрочно освобождаване на заети помещения и дворове на общинските детски ясли градини.

7. В процеса на класиране на кандидатите за недостатъчните места в детски ясли и градини да бъдат включени представители на гражданите на София и на НПО, работещи в областта на грижите за децата.

8. Квалифициран медицински персонал и психолози във всяка детска ясла и градина.

9. Използване на фондовете на правителството и на Европейския съюз за изграждане и модернизиране на детски ясли и градини.

   ДКСМП констатира, че няма гаранции, дали обявените места в интернет са всички свободни места. Имаме сериозни сигнали, че във всеки район има укри места за т.нар. “кметска квота”. Конкретен случай в район “Подуяне” беше даден в ефира на БНТ на г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на София.
Съмнително дълъг е и срокът за обработване на подадените документи (вместо една или две седмица след запълване на местата и резервите) - чак месец юни и юли.
Съществува известна неравнопоставеност на гражданите (по-бедните нямат компютри и не всички са компютърно грамотни и имат достъп до интернет в 9.00 часа) и невъзможност за проверка на достоверността на подадените имена и ЕГН на децата.


29.01.2008 г.            Дискусионен клуб за социална местна политика
Борис Цветков - секретар (и татко на 10-месечно бебе)
0888 429604, е-mail: ubs_bulgaria@yahoo.com
color=red][/color]

# 1
 • София
 • Мнения: 75
На тази кръгла маса, предлагам да поканим всички, които се интересуват и включително, хората от които зависи решаването на проблемите. Да се организира на удобно място и в подходящо за повече хора време.

# 2
 • Мнения: 1 470
Това ми се струва страхотна идея!  bouquetСамо дайте повече инфо за организацията,местонахождението и др.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 600
Записвам се да следя бъдеща информация по темата.  Peace

# 4
 • София-Ливан
 • Мнения: 941
замисъла е много добър, дано да се и осъществи, ще следя темата

# 5
 • София
 • Мнения: 1 479
Идеята е супер!Ама да не си останем само с идеята?Аз ще дойда на такава дискусия,но кьде?

# 6
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
От дискусия винаги има смисъл. Grinning

Безпокои ме въпросът с финансирането на тези добри идеи.

# 7
 • София
 • Мнения: 629
Определено всички заедно трябва да се заемем с решаването на проблема. Очевидно е, че проблемите са много и причините за тях са не по малко. С интерес ще следя темата и ще се включвам с каквото мога.

# 8
 • Мнения: 18 812
записвам се и аз да следя, смятам че тази нова система е като ароматизаторите в старите градски автобуси- има съвсем други проблеми, а се занимаваме с глупости
наистина системата има предимства, но само ако бяха решени проблемите с местата
сега има не по- малко щансове за корупция

# 9
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
запис

# 10
 • sofia
 • Мнения: 382
http://www.dksmp.red-y.info/news.php в прессъобщението , се обяснява защо не се е състояла срещата , насрочена за 11ч. на 29.01.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
записвам се и аз да следя, смятам че тази нова система е като ароматизаторите в старите градски автобуси- има съвсем други проблеми, а се занимаваме с глупости
наистина системата има предимства, но само ако бяха решени проблемите с местата
сега има не по- малко щансове за корупция
Абсолютно си права!

# 12
 • София
 • Мнения: 163
Недостигът на места в детските заведения на територията на гр. София е неоспорим ФАКТ от няколко години, следователно трябва да се вземат спешни и конкретни РЕШЕНИЯ за решаването на проблема, който е явен и безспорен - т.е. откриване на нови детски заведения. По въпроса за корупцията - почти няма система, която да не е засегната от  това явление не само у нас, но и по света, така, че с откриването на повече детски заведения, което да доведе до нормално съревнование за места и записване, ще се намали до минимум корупцията в тази сфера.
Иначе нямям нищо против дискусиите, но тук проблемът е точен и ясен.

# 13
Браво.
Записвам се и аз, и следя с повишено внимание.

# 14
 • София
 • Мнения: 75
Благодаря на всички Ви за интереса. Все пак председателят на СОС - г-н Андрей Иванов не можа да се скрие съвсем и ще ни приеме на среща по проблемите на децата на 6.02.2008 година (сряда) от 14 часа в Столична община - или на 11 август № 4 или в кабинета му в СОС:
 Ние ще му връчим и ще искаме:
- нашия меморандум за действия на СО за справяне с проблема и др.
- ще искаме ясни ангажименти от него
ако някой от вас иска ще се опитаме да го включим в нашата делегация от 3-4 човека.

тел. 0888 429604 Борис Цветков

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт