Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,

След много обикаляне и четене на мнения се оказва, че въпреки новата система за подаване на документи  пак решаващо за това дали ще вземат детето ти или не  е дали си предложил спонсорство.
Та много би ми се искало да чуя мнения от родители, които вече са "спонсорирали" - какви са горе долу сумите?
Също така дали като споносрираш за прием после няма да очакват да продължаваш да "спонсорираш"?
Моля да споделите опит и мнения по въпроса.

# 1
 • Мнения: 4 930
Много интересна тема, която се записвам да следя  Simple Smile Не за друго, а защото според мен това с т.нар. "спонсорство" е рядко срещано явление, раздуто до неузнаваемост като "градска легенда".
Ще кажа и какво ме навежда на тази мисъл. Имам доста широк кръг хора, с които контактувам, и с които надълго и нашироко обсъждам темата за детските градини - хората са от различни градове, различни социални кръгове и т.н. и т.н. Синът ми също ходи на градина вече трета година и оттам също имам доста впечатления. Та: познавам един единствен човек, дал "спонсорство" - но доколко са му го поискали, или се е "натегнал" сам, защото е мислел, че "всички така правят", това е съвсем друга тема.

Наистина ми е интересно.

# 2
 • Мнения: 4
Здравей,

Благодаря за мнението!
Съгласен съм, че проблема се преекспонира.
Пуснах тази тема точно за да разбера колко често срещана
практика е това в действителност и да разбера какво биха
очаквали като сума, за да преценя дали си заслужава.
По принцип никой не ми е поискал в прав текст но ми казаха, че въпреки
че има обявен минимален брой за прием може да се окаже че има вариант..
Ние не сме много на зор но просто искам да се ориентирам.
Благодаря!

# 3
 • София
 • Мнения: 7 948
Да, среща си доста често!!!
Ще разкажа за нас - подавам аз молба за ясла и директорката на дълго и на широко ме разпитва какво работим, много ли сме на зор да дадем детенце и тн, от което ми стана ясно , че опипваше почвата! Ако много бързаме да тръгнем на ясла - ще е доста лесно да ни оскубе с нещичко...ако ли не бързаме - защо жената само да си прави труда да опитва Wink
Друг е въпроса, че под спонсорство разбирам, когато самите родители предложат, а не когато отсреща им поискат, тоест, спонсорство и подкуп се подкриват в случая! Мои познати сами дадоха по нещо на директорката, защото жената си беше намерила работа и нямаха друг вариянт освен веднага да дадат детенце.
И въобще не мисля, че това е градска легенда, напротив - за съжаление е мнооого често срещано явление!

# 4
 • София
 • Мнения: 700
Да, среща си доста често!!!
Ще разкажа за нас - подавам аз молба за ясла и директорката на дълго и на широко ме разпитва какво работим, много ли сме на зор да дадем детенце и тн, от което ми стана ясно , че опипваше почвата! Ако много бързаме да тръгнем на ясла - ще е доста лесно да ни оскубе с нещичко...ако ли не бързаме - защо жената само да си прави труда да опитва Wink

Не разбрах дали са ви поискали в крайна сметка или просто са ви питали къде работите и дали искате детето да започне бързо?

Ние си казахме къде работим, и да казахме, че бързаме детето да тръгне на ясла, при минимални шансове да започнем веднага там. Таткото специално отиде да предложи "каквото е необходимо" на директорката. Тя му е благодарила и до сега нищо не е споделила за някакви нужди (било то за персонала или за градината)

Млад татко, съпругът ми отиде да предложи воден от масовата психоза, че ако не дадеш, няма да стане, но ето че за нас специално това си остана опроверган мит Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 919
За спонсорство за детската градина ли говорим, или за спонсорство за директора на детското заведение? Има разлика, според мен. За първото - нищо против нямам, стига да имам възможност. И съм го правила, даже не веднъж. За второто - това е подкуп и към момента мисля, че вече малко се страхуват да поискат/получат такъв. Лично аз обаче не виждам нищо лошо в това да се "спонсорира" детската градина във формата на почистване и боядисване на катерушките в двора, например. Срещу 3-4 лв. и личен труд.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 948
Не са ни искали, само защото не давахме зор да започнем веднага! Но ми стана ясно, че при мераци за скорошно започване - ще трябва да спонсорираме, или директорката, или яслата! Аз и двата вариянта не го одобрявам! Никой не говори разбира се за боядисване или нещо подобно, за да те приемат по-бързо няма само с това да минем Wink Радвам се, че има и такива, които не са попадали на подобни ситуации, но две от приятелките ми с деца лекичко така спонсорираха, за да тръгнат децата им, аз с подобно нещо се сблъсках! Защото съм убедена, че при желание за тръгване от наша страна - разговора нямаше да приключи тъй бързо!
Иначе за помощ - независимо дали в ясла, детска или пред блока - винаги съм се отзовавала, но това е доброволно, не заради нещо...

# 7
Мечти, мечти, мечти на някой хора да унижават тези, които гледат децата им за нищожна такса на общината и поета  огромна издръжка с минимална работна заплата.
Не ви ли стана вече ясно , че тези хора имат огромно достйнство,работят  в условия на паричен недоимък  и с по голяма бройка, за да удовлетворяват Вашите нужди , на хората, които имат възможности да подхвърлят някой лев за играчки или помагала, за да работят с Вашите деца и Вие имате самочувствието да говорите за спонсорство  на кого ? -на вашето дете.
Болшинството от тези служители не желаят нищо ,но те нямат необходимата среда за работа с децата.
Положителното е това и тук трябва да БЛАГОДАРИМ на тези родители, които помагаха на своите деца и на другите в групите, за да могат да се подготвят децата за училище и живота,благодарение на тях чужденците се възхищават на аншите детски градини и хубавите ни деца..
И аз виждах родители с джипове, които се страхуваха да купят една книжка за
детето си в градината.
Престанете с тази агресивна тема, ако даряваш, даряваш от сърце, но явно някой нямат сърце за своите деца, какво остава да даряват или спонсорират.
Да се обърнем и благодарим на кмета за ремонтите, които обновяват градините за стотици хиляди левове, а ние тук обсъждаме жалки дарения......,които никой не ни ги иска. Проявата на тази агресия има само една цел нашите деца.......това е реалната истина

# 8
 • Мнения: 4
За много от казаното от Съдията съм съгласен... И аз не се притеснявам да направя дарение/сонсорство за детето си и другите деца в тази ясла... това което се опитвам да разбера е дали това е начина? И колко е приемлива сума за спонсорство?

От друга страна - мисля че ако това е нормална практика е редно тези неща да стават гласно за да могат всички да знаят какъв е реда а не да се чудим, аджеба, "трябва ли да дам или това е погрешна и незаконна практика?!" Thinking
Така че питам пак - кое и колко е нормално? Хелп плс.!!  newsm78

# 9
 • Мнения: 34 793
sydiata, или се правиш, че не разбираш, или наистина не схващаш  newsm78 става дума от една страна за това, че ако 2 деца кандидастват едновременно, ще влезе това, чиито родители са по-богати и бутнат повече, от друга страна идва изнудването - ще приемем детето ви, ако спонсорирате градината, а както каза, това става от сърце, не ч/з рекет ...

В нашия квартал има 2 градини, едната ни е до блока, но в нея е пренаселено и става само по оня начин, подадохме молба в другата и приеха детето ни без никакви проблеми и без спонсорство.

# 10
# 11
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И аз не можах да вредя дъщеря си до близката градина, защото не направих "спонсорство". Не съм съгласна спонсорите да са с предимство. Който иска да помогне да дарява и спонсорира когато детето му се установи в градината или яслата. И какво излиза няма да има никакъв ефект от новата система. Тези, които нямат възможност да спонсорират ще са на опашката някъде така ли?

# 12
 • София
 • Мнения: 919
Последно за какво говорим? За спонсорство преди влизането на детето или след това? Защото ако е за приемане на детето - това е подкуп. Ако обаче е след това, т.е. детето е прието по законния си ред, то тогава аз по-скоро бих го нарекла помощ в полза на децата и конкретно на моето дете. И пак всичко опира до мениджмънта на съответното детско заведение. Защото има начини и начини. Единият вариант е да изнудиш родителите, които бързат и нямат друг начин, освен да запишат детето си, другият е да запишеш децата по реда и да направиш така, че родителите сами да поискат да помогнат в последствие. Било то заради това, че са доволни от отглеждането на отрочето, било то и от любов към децата просто.

# 13
 • Карлово
 • Мнения: 2 184
Аз лично, винаги съм откликвала на нуждите на детската градина, когато детето ми беше там. Пясък за пясъчника закарахме, боя за ремонта осигурявахме, разни консумативи за заниманията. Не виждам нищо лошо да помогнеш за подобряване на условията в ЦДЗ, ако имаш възможност. Иначе имахме училищно настоятелство и събирахме месечни вноски по 2лв. за текущи нужди на заведението.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 948
Лелееееее, sydiata , ти въобще прочете ли това, което написа и това,  което се обсъжда в темата?!? Какви мечти, какво унижение... Shocked
Първо, разбира се, че всеки родител по свой начин оценява факта, че детето му е гледано в детска градина или ясла! Едни дават децата си в заведение, защото според тях е по-добрия вариянт на отглеждане - в подходящата среда сред други деца, с напътствията и усилията на учителките, други дават детето си, защото трябва да се изхранват и нямат друг вариянт, за да работят! Но всички знаем, че какъвто и да е повода да подадем молба в заведение - става трудно приемането, с чакане! Тук идва въпроса, поставен в темата - как става приема - с или без спонсорство, за или против него!
Не бих уважавала директори или възпитатели, които са приели и се грижат за детето ми само защото съм дала спонсорство! Не бих ги уважавала и тогава, когато за моето се грижат по-добре от останалите по същата причина! И да - имам самочувствието да обсъждам тази тема, защото не става въпрос въобще за спонсорство на моето дете! Става въпрос за облагодетелстване на едни или други, ако щеш и на самото заведение на мой гръб /ако аз съм тази, която е била притисната от обстоятелствата и бърза да даде детенце в заведение и по тази причина се е наложило да дам спонсорство!/! Има огромна разлика в това, дали човек е дал нещо, само за да приемат детето му или е дал, защото е проявил собствена инициатива в помощ на заведението и персонала!
За благодарностите към кмета... Sick, нямам думи!!! За кое по-точно да му благодарим - за това, че около 3000 деца остават извън възможностите на детските заведения, а уж раждаемостта и отглеждането на деца било приоритет и се насърчавало, за прекрасните детски заведения, като това в Богоров с отровния радиационен фон или за онова, което беше пред срутване...или за кое по-точно???
Нашите дарения били "жалки" - ами извини ни нас, които имаме само такава малка възможност, та даваме жалки спонсорства!!! Може би трябва сами да си спонсорираме построяването на детски заведения, та да не сме жалки и децата ни да не останат в списъка от 3000те хиляди, а??? И може би сами трябва да удвоим или утроим "нищожната такса", а, понеже и майчинството и детските са невероятно високи и напълно достатъчни...???
Не мога да не отговоря на подобно безумно изказване!!! Не виждам и минимална агресия в онези, заклеймяващи спонсорството!!! Агресия виждам по-скоро в теб sydiata и то срещу нас!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт