Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 ян. 2008, 19:14 ч.

Въпрос от приятелка

 • 2 716
 • 32
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 10 651
Историята и въпроса са от приятелка, която не може да се пресрами да пише.
С две суми таткото е изчезнал, тя гледа сама едногодишния (и малко отгоре) си син. Той е признал детето, когато е станало на 1 година уж доброволно, но според нея защото го е заплашила със съд. ....От тогава е започнал да плаща и издръжка всеки месец пак доброволно /по негова преценка 40 лв/ без да са се разбирали нищо.
Посъветвали са я да го осъди за издръжка, за да има законна такава.
Отишла при адвокат, който е казал че може да го осъди, дори може да иска една година назад. Предложил й е преди да заведе дело, да му изпратят официално писмо покана, в което да му предложат да плати една година назад, като малко са надули сумата /по закон имат право да искат за 12 месеца назад, а са поискали за 15 месеца- от датата на раждане/, за да видят каква ще е реакцията му, също така са поискали и увеличение на издръжката. Изпратила писмото и след 2 дена получила парите.   
Увеличение още не се знае дали ще има, но ще се разбере в началото на месеца, т.е. другата седмица.
Една малка подробност е, че преди това не е давал никакви пари ...
Веднага се е обадила на адвокатката да се "похвали" и тя й е предложила да му напишат друго писмо, в което да го поканят да си види детето. Виждал го е само веднъж като е било на 3 месеца, от тогава до сега нито веднъж не се е поинтересувал от него. Роднините й са на мнение, че не трябва да го "канят"на среща с детето, че той ако иска сам ще го потърси.
Според нея обаче той е голям инат и мисли, че няма да го направи по собсвена самоинициатива, но и не е сигурна дали ще дойде и писмо да му напише.
С две думи, не знае как да постъпи, а аз нищо не мога да я посъветвам, защото както знаете моя случай изобщо не е такъв и наистина не мога да преценя плюсовете и минусите ...
Та - идеи?

# 1
 • На големия южен залив
 • Мнения: 903
 Birdy, според мен адвоката на приятелката ти й е дал доста разумна и цивилизована идея - говоря за поканата до бащата да си види детенцето. В крайна сметка, от това което си написала става ясно, че приятелката ти има насреща си един сговорчив БНД- отзовал се е на поканата за доброволно плащане барабар със задната дата без кандърми, условия и прочие простотии - колко тук могат да се похвалят с проявата на такава отзивчивост от страна на татковците на децата им?! Много възможно е, ако въпросният човек е "инат" (както самата ти приятелка го определя) или изобщо има по-особен характер, наистина да не се решава сам да поиска такава среща. Нищо чудно даже от досегашните действия на приятелката ти той да си е направил извода: "Нея я интересува само как да ми измъкне пари, а сигурно чака да й се моля да ми разреши да си вида детето! Е тая няма да я бъде!" Дори почти сигурна съм, че такова усещане е развил и само от приятелката ти зависи да промени това му впечатление, като покаже човещина и го покани на среща с детенцето. Мисля, че от това тя само може да спечели, защото човекът явно е добросъвестен и една проява на добра воля от нейна страна ще й гарантира неговата отзивчивост и за в бъдеще. Искам да кажа, че той ще е много по-склонен да й съдейства и по собствена инициатива, ако не се чувства използван единствено като финансов източник от нея.

# 2
 • София
 • Мнения: 10 651
Благодаря ти, Блонди!   bouquet Надявам се тя да чете  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 2 868
Бърди, на мен следните неща не са ми ясни. Никакви отношения ли не поддържат, защо е изчезнал, как така ни вест ни кост ма признал съвсем доброволно детето, а после също така дал изцяло поисканата му сума?
Бива да я попиташ тези нещица...
Иначе блонди според мен в правилна посока разсъждава.
Личното ми мнение е,че могат да се постигнат чудеса, ако жената успее да си надмогне дълбоко засегнатото его.. едни го наричат глупост, други по друг начин, но факт е, че дава резултати:))
Според мен  най-добрият вариянт е да се надмогне да го покани на  разговор и  да види не могат ли да е разберат с тоя човек, като оцени факта, че е дал доброволно и веднага парите, а не му набива канчето що не се интересува от детето....
Това всичкото разбира се, без да знаем грам подробности... Върви я питай и пак ще говорим Heart Eyes

# 4
 • София
 • Мнения: 10 651
Слушам, Джали  omm

# 5
 • София
 • Мнения: 10 651
Ето какво ми написа тя:

Абсолютно никакви отношения не поддържаме след раздялата, дори не сме провели разговор за изясняване ...
Чаках го цяла година да го признае, не се сети за това сам и след като го подканих, че ако не го направи ще го осъдя, той го призна, иначе прецедурата се извърши по административен начин, нямали сме никакви контакти.
По същия начин и за парите, не знам дали не е просто страх да не бъде осъден ....


# 6
 • Мнения: 1 023
а бе, откога "то се е видяло, 4е доброволно или не, ще си платя за 4иста съвест и спокоен сън аз", се с4ита за проява на добра воля?!
и що жената да надмогва?!
колко грама й е по-широка душата, 4е все отвръз й?!

не се заяждам, ама приберете розовите бои4ки.
не са здравословни.

те щетите все едно ве4е са нанесени, са остава да се превърнат в поражения от иди ми - дойди ми, на си ти - върни си ми, ш ти подпиша, ако еди-си-какво-си, ш ти отворя, ако ми подпишеш.
ако й е малко цирка на приятелката - да се запише на танци.

аман зна4и.
байгън ми е ве4е на мен от такива доброволци и ощастливители на бездетни жени в детеродна възраст - да им запълнят празнината от време в живота.
едноли4но.
щото оод-то е друга бира.

# 7
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 2 336
Аз лично не бих натрисала на детето си подобен донор, който откровено изобщо не се интересува от поколението си. Защото децата рано или късно разбират когато не са желани и нещата стават насила.
Според мен прителката ти, Бърди, е постъпила правилно, когато е направила опит, дори може да направи още един два. Но когато отсреща има само непукизъм и егоизъм - няма смисъл. Просто в един момент трябва да се спре. Дано да си плаща издръжката (възможно максималната) и да са живи и здрави без неговото "внимание и обич".

# 8
 • (беше) София
 • Мнения: 911
Milky,

никога досега не съм била по-съгласна с теб!!!

сигурно не мога да си надмогна егото, сигурно ми е още рано... newsm78...ама колкото повече време минава (дъщеря ми е вече на 6 месеца), толкова по-ясно ми става, че..."тати" го бОли фара, а и на цялата му чудна рода им е през...та оттатък, че имали внучка и пр.

Да, сигурно е вярно, че ответната "баба" много я било срам (така ми донесоха любезни комшийки) и ако се засиля, пък взема и заплаша легендарната им фамилия със сидилища, ще си платят и за повече от 12 месеца, ама мен ще ме е повече срам от този факт!

Айде, нЕма нужда! Да си живуркат там щастливо и безметежно БЕЗ моята дъщеря! Явно неспокоен сън не ги мъчи, та няма за какво да им съчувствам толкова, че от състрадание да им помагам аз със закани и заплахи да проявели "добра воля". Живи и здрави!  Peace

# 9
 • Мнения: 2 868
Е, хубаво  де изяжте ме сега.... ми без подробности толкоз...
В общия случай точно гордостта на майката става причина детето да няма връзка с бащата.
Има случаи и случаи... в този явно, че майката няма какво да направи.....
Ясно е, че когато мъжът не иска, то не иска....абе май не ми се спори.... то няма и за какво де...

# 10
 • Мнения: 1 635
Бърди, диър, да не съм аз твоята приятелка? Shocked
Всъщност при мен се получава абсолютно същата ситуация, предполагам и с такова развитие.
Я питай мъжа как се казва? Mr. Green

Иначе съм пас.
И аз не знам все още кое е вярното решение.
При мен нещата са същите, с тази разлика, че роднините на БНД-то откликнаха положително.
Затова все още имам надежда.
Иначе его и гордост май вече нямам...след случилото се... Sad
Та няма какво да надмогвам.

Ще направя всичко, което зависи от мен, пък да става каквото ще!

# 11
 • Мнения: 1 635
Да, сигурно е вярно, че ответната "баба" много я било срам (така ми донесоха любезни комшийки) и ако се засиля, пък взема и заплаша легендарната им фамилия със сидилища, ще си платят и за повече от 12 месеца, ама мен ще ме е повече срам от този факт!
И защо ще те е срам? Ти какво си направила? Ще те е срам, защото вече нямаш достатъчно средства да си гледаш сама детето и трябва да се върнеш на работа? Или? Че си търсиш правата по съдебен ред ли? Не мога да разбера.
Извинявай, ама и на Бърди го казах по-рано - това, че се правим на герои, че можем всичко да мъкнем сами, че не искаме пари и помощ от тях е глупаво, а не някакво качество, достойно за възхищение. След като не искат да си виждат децата ОК, но и те ще си носят отговорността. Макар и по такъв шибан начин.

Сори ако съм засегнала някого с резкия си тон.
Всъщност всичко е въпрос на личен морал и избор. Peace

# 12
 • Варна до морето
 • Мнения: 2 655
Платил издръжката доброволно о,к!
За другото никога не съм давала такъв съвет на клиент. Ако някой иска нещо ( в конкретния казус да види детето си), то би намерил начин да го получи. За мен е неразумно, да се "натрапва" с второ писмо.
Нека той сам да пожелае!
А ако я види и започне да я трови и да иска да я взима и води насам натам и да се изживява като баща... тогава какво правим. На бегом пак при адвоакта и наново дела и пак дела...
Сори за поста, но добрия адвокат винаги предвижда най-лошото, а ако дойде доброто супер!

Друг е проблема, ако тя иска да е с този мъж и т.н.

# 13
 • На големия южен залив
 • Мнения: 903
а бе, откога "то се е видяло, 4е доброволно или не, ще си платя за 4иста съвест и спокоен сън аз", се с4ита за проява на добра воля?!
и що жената да надмогва?!

Milky,
никога досега не съм била по-съгласна с теб!!!
сигурно не мога да си надмогна егото, сигурно ми е още рано...

milk,trayana, повече от добре ви разбирам, щото нашият татко е точно от тая порода, дето си плащат издръжката за да си купят чиста съвест. Аз още в началото като се разделяхме му казах: "Това че нашите отношения приключват не значи, че ще поставя бариера пред теб и ще огранича възможността ти да контактуваш с Лора - тя си остава твоя дъщеря точно толкова колкото е била и до сега!" НО явно той си е преценил че няма нужда да контактува с детето си кой знай колко, щото я вижда само като ми дава издръжката. АМА ТОВА ВЕЧЕ СИ Е НЕГОВИЯ ИЗБОР!

Затова дадох такъв съвет на приятелката на  Birdy - тя да си направи човещината, пък тогава наистина за него и на неговата съвест ще остане изборът дали иска да се обвърже и емоционално с това дете или предпочита единствено да се "купува спокойния сън".

И наистина смятам, че ако той е добронамерен, както тя, така и детето пък още повече могат да имат само полза от изграждането на някви цивилизовани отношения с бащата.

# 14
 • Мнения: 1 811
Когато преди време донора благоволи да се обади / за да ме изтормози де,не да пита за детето/ му зададох въпроса защо до сега не сети да се обади,отговорът му беше:Ами страх ме беше да не ми затвориш телефона ShockedБреее ,ама аз съм била много страшна  ooooh!Сега и дело води,че иска на баща да се прави,да вземал детето по цял месец искал,ама всичко пак е поза.Един телефон не е вдигнал,един лев повече от 60-то лева не е пратил,един подарък не е подарил на сина си...Коледа беше,имен ден имаше...Така,че някакси не ги разбирам тия...неудобно им било,покана чакали и т.н.Който иска да е с детето си ,ами пред блока ще спи,ще съдира телефоните но ще намери начин да си види детето.Защо "таткото" не вземе да надмогне егото си?!
Това е моята гледна точка,не искам да я натрапвам ,не мога и съвет да дам.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт