Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 фев. 2008, 11:08 ч.

Обща култура; културни интереси; сериозни разговори

 • 10 313
 • 158
 •   1
Отговори
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 222
Мисля си, че в България хората все още имат много повече обща култура и участват много по-активно в културният живот, отколкото тук. Не само по-възрастното поколение, но и младото. Много от студентите, които познавам никога не са били на театър, прочели една сериозна книга, не са били на концерт, да не говорим за изложби. Замислих се, че познавам много българи тук, които също след идването си, са прекъснали всякакъв културен живот.
Как е при вас? На мен ми звучи страшно, че един ден аз или моите деца ще последваме тази линия на липса на културен живот.

А за общата култура направо се плаша....Като чувам колко малко хората знаят, как децата не получават никаква обща култура и не са стимулирани да търсят такава.... ми настръхва косата.

Има ли подобен проблем -тенденция при вас? И какви са вашите размисли по този въпрос.

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 20:14 от Kalinka

# 1
 • DK
 • Мнения: 218
Изминалите години след напускането ми на България бяха толкова заети с утвърждаване, работа, малки деца...Дори за краткото удоволствие да отида на кино нямах/ нямам време. Напоследък като че ли се събуждам от дългогодишен сън и потребността ми от т.нар. "културни развлечения" отново е на дневен ред. Само че аз съм много "национално" пристрастна и нямам голям "апетит" за местните(в моя случай, датските) културни предложения. Но съм си обещала, че ще "им дам шанс" преди да съм ги отхвърлила. Но поне се стремя да водя децата на детски театър , когато ми е въжможно.
Често вечер си препрочитам любима българска или друга световна класика и не мисля, че ако вече не ходя на театър или концерт както ходех често в София, то културните ми потребности са намалели или изчезнали. Просто приоритетите ми за момента са други. Колкото до поколението на децата ми: в глобален план нещата не са както бяха в моето детство. Важното е да са щастливи.

# 2
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Иденти4но е и тук.
Малко,много малко хора възпитават децата си в интерес към науката,изкуствата.
Предпо4итат да ги оставят на у4илище с мисълта,4е там ще направят каквото трябва за тях.
Тези,които го правят най_4есто са по_заможни хора,на които това е 4аст от живота или такива с по_широк мироглед.
Мен пък ме плаши пълната липса на заинтересованост,неинформираност.Ужасно много хора съм срещала,които са тукашни,а не познават добре града си,не знаят в другите области какво е,как живеят хората.Не знаят,4е в седмицата има толкова много детски спектакли,на които можеш да заведеш детето си,вместо в Макдоналдс,например.
Има кампании по телевизията в тази насока,родителите да дадат пример на децата си,да 4етат(например).
А ти за себе си защо се плашиш?Това 4е е голям процента на нежелаещите културен живот,не озна4ава,4е и ти трябва да живееш така. Wink Ходи си на концерти,изложби,театър,каквото ти се прави и от каквото имаш нужда.

# 3
тук положението е траги4но
обЩата култура е много, много ниска...
има изклЮ4ения, разбира се, но като цяло в на4алото е плаШеЩо, после си понижаваШ о4акванията и свикваШ

# 4
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 222
gioia,
 за мен е страшно, ако си дам сметка, че съм свикнала....Все едно го приемам за нормално ( така бих се чувствала)....

Марица,
аз ходя много, ама понякога няма с кого да споделя  Sad, защото никой не ходи. Културните разговори са сведени до минимума, а колегите ми са преподаватели. Ама дори и да няма разговори за култура, то няма и сериозни разговори ( точно поради липсата на зантересованост). Липсват ми серизоните разговори..... Sad Sad Sad 

# 5
gioia,
 за мен е страшно, ако си дам сметка, че съм свикнала....Все едно го приемам за нормално ( така бих се чувствала)....


ами то си е нормално за тук  Grinning, просто не е необходимо да ставаШ като тях в това отноШение
спомена за разговорите в службата: тук примерно си аут ако не знаеШ кой е вкарал гол в неделя  Mr. Green
има изклЮ4ения, разбира се (за Щастие и Шефът ми е от изклЮ4ениата  Grinning)...

# 6
 • DK
 • Мнения: 218
Цитат на Марица:
"А ти за себе си защо се плашиш?Това 4е е голям процента на нежелаещите културен живот,не озна4ава,4е и ти трябва да живееш така.  Ходи си на концерти,изложби,театър,каквото ти се прави и от каквото имаш нужда."
 
 

Съгласна!

Аз и в България като ходех на театри не споделях преживяното с всичките си познати/респ. колеги. И семейството ми е достатъчно.  Жаждата за такива преживявания не ми се влияе от общото ниво. Във всяко общество си има прослойки с различни интереси.

# 7
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Тук също положението е трагично. Преди известно време гледах по телевизията някаква статистика, според която книги има във всяко седмо домакинство Shocked. Имаме приятели на ниво и други, с които е трудно да говориш за друго освен общи приказки. За съжаление и в Бг тенденциите са същите, младото поколение е не знае нищо и няма никакви интереси. Според мен всичко зависи от семейството, как да четат децата и да ходят на театър, като родителите им не го правят. Тези неща се възпитават от ранна възраст, но за съжаление голяма част от младите родители предпочитат да пуснат анимация на детето си, вместо да му прочетат книжка или да го заведат на куклен театър. За изложби и музеи пък да не говорим, има атиняни, които през живота си не са се качвали на Акропола и солунчани, които не знаят за какво е използвана Бялата кула Sad. Тъжна работа, но пак подчертавам и у нас на там вървят нещата.

# 8
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
....

Марица,
 Липсват ми серизоните разговори..... Sad Sad Sad 
И на мен.
Единствено с мъжът ми мога да разговарям на всякаква тематика тук.
Липсва ми и още как,та било дори за инзвънземните,има ли ги или не да поговоря с някой. Laughing

Тeopr,права си,вси4ко зависи от родителите.Затова от бебе моята дъщеря е "прика4ена"за нас,където и да отидем.На година и половина ве4е беше обиколила вси4ки музеи из града. Grinning

# 9
но пък за сметка на това можеШ да си говориШ на дълго и на Широко кой как прави рагуто и в  крайна сметка слага ли домат или не.... както и коя моделка с кои футболист ходи  Mr. Green

# 10
 • Süd
 • Мнения: 3 521
И тук, и в България имам познати между двата полюса на много висока и много ниска обща култура.
Възхищавам се на познатите ми в БГ, че успяват въпреки безумното работно време, което имат да ходят на театър, изложби, екскурзии, да четат книги( и да си ги купуват!!!), да не посещават единствено "моловете" и да мъкнат децата по алианси и тренировки по плуване.
Като цяло давам голям "+" на тукашното общество, за това, че има и други теми за разговор освен новият сезон на "Биг брадър".
Децата на германските ми познати ходят на езици, спорт, балет, разни музикални школи...предимство е, че на майките не се налага да се метнат непосредствено след раждането обратно в Матрицата и имат предоволно време за писане на домашни и учене на уроци по история и география - нещо, което за работещата от 8 до 18.30 българка е доста трудно
В България образованието е на добро ниво, но корупцията е е*ла майката на всичко - купени дипломи, платени изпити, за матурите да не говоря, че са абсолютен смях, трансфери от Уни в Уни, специалности, създадени само за да вземат нечии деца необходимото "висшУ"...тук поне такива неща са рядкост.
С две думи - тъпанари и коне с капаци има на всякъде, също и хора, с които ти е приятно да общуваш. въпрос на подбор на среда е, но не мога категорично да кажа - "Да, тук са супер захлупени" или "Да, тук са супер начетени".

# 11
 • Осло
 • Мнения: 1 062
Явно тук е по различно. Ходим много често на концерти. Ама то сигурно, защото половината фамилия свири в един оркестър Joy Но залите са винаги пълни. Ходили сме и на театър, балет, мюзикъли.....Хората ходят ( как обаче са облечени е друг въпрос), но нивото на представленията не е нещо особено ( освен ако не гостуват чуждестранни артисти). Тук идеята е, че всичко се прави за удоволствие. Е, да ама като не репетираш достатъчно.....Театъра  е прекалено модерен за моя вкус, там където би трябвало да има балет - има акробатика например...Не твърдя, че всички постановки са лоши обаче. Поне хората, които познавам четат, и то много.

# 12
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 1 049
От 2 години ходим на театър, мюзикъл, виж концерти по рядко,  въпрос на вкусове. Последният път заведохме детето на мюзикъла на Питър Пан. Малкият беше очарован. Според мен зависи много от личната нагласа. Ако аз не възпитам интерес в детето към културата не вярвам друг да го направи на мое място.

# 13
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 222
Съгласна съм, че зависи от средата и че в България също се променят нещата. Не казвам и тук са захлупени, а там не. И все пак има една голяма разлика: в България има много по-голям шанс за сериозен разговор, отколкото тук. Поради липса на обща култура и интереси, много хора тук нямат мнение. В България съм общувала и с много хора без образование, но имащи поне някаква обща култура и не винаги сме говорили за ядене и пазар.
Сигурно и българските преподаватели си говорят за подобни неща, но съм сигурна, че за 5 месеца някой ще отвори приказка за нещо прочетено ( дори и да е само във вестника), чуто, видяно.  Писна ми да слушам повърхностни разговори ( а и като не мога да вземам участие  Confused )Разбира се, не всички са така, но е масово явление.

rkb, те и тук залите са пълни, но с хора над 55 годишна възраст.

# 14
 • Мнения: 3 242
Аз смятам, че е по-скоро до определен кръг хора, а не до държава. В България познавам умни хора, които са решили, се е по-лесно да се ходи на чалга дискотека или да се гледат само екшън филми. Тук също има хора с много ограничени интереси, така че - както си го направиш Simple Smile
Имам тук приятели, с които сме ходили на музей и театър, а има други, които в България не са чели и една книга. С една дума - примери всякакви. Но трябва да се полагат усилия както за нас, така и за децата и да се намират приятели или познати с подобни интереси.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт