Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 фев. 2008, 11:37 ч.

Картофи по лионски

  • 6 191
  • 24
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 603
Много вкусна и изискана гарнитура за всякакви месни ястия. И страхотно мезе за бира. Аз днес си пържих кюфтенца и  реших да се заиграя малко повече:


Картофи по лионски

Картофите се обелват и се нарязват на колелца. През това време се кипва малко вода,  нарязаните картофи се пускат вътре за 2 минути и се изваждат. Нарязваме едра глава лук на полумесеци и леко ги размачкваме, така, че да се отделят сегментите и да получи "слама" /не знам как иначе да го обясня/. Загряваме в тиган избистрено краве масло.
Тук може би трябва да кажа за технологията на "избистряне"- в дълбок съд на не много силен огън се разтопява маслото /най-добре вземете 250гр. качествено краве масло - разбирайте небългарско.../. Като започне да ври, започвате да обирате бялата пяна отгоре - това всъщност са млечните остатъци, които трябва да премахнем, за да остане чистото масло. Отделно на дъното се получава един загар, който не бива да ви притеснява, това са механични частици, които също трябва да се премахнат. И така, бъркате без да стържете по дъното и отпенвате, докато престане да се пени отгоре. Не отнема много време. Накрая прецеждате в съд, в който ще го съхранявате - така може да престои в хладилника 2-3 седмици, без да се разваля или гранясва, и си го ползвате когато ви потрябва. Ароматът на това масло е несравним с нищо друго.

И така, лукът го пускате в разтопеното масло, подправяте със сол и пипер и пържите, докато се "карамелизира" и стане кафяв и хрускав. Изваждате го, добавяте пак от маслото и пържите картофените кръгчета, които също поръсвате със сол и черен пипер. Не слагайте по много масло, те картофите си "пият" от него и само добавяйте по малко, за да не остават без мазнина.

Картофите пускате при лука, омешвате ги хубаво / може и да ги върнете за малко заедно в тигана/, и поръсвате със ситно нарязан магданоз. Да ви е сладко!

Може би изглежда пипкава рецепта, но на мен всъщност днес ми отне 15 минути от завирането на водата. Но аз си имах избистрено масло в хладилника.  Peace



Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 12:00 от Цецето

# 1
  • София
  • Мнения: 3 629
Изглежда вкусно, а как съм гладна. Ще пробвам тези картофки.

# 2
  • Мнения: 2 112
Рецептата френска ли е?

# 3
  • София
  • Мнения: 603
Да, 100% оригинална френска рецепта.
Сега се порових из нета и видях на 2 места публикувана рецепта за картофи по лионски, но по малко по-различна технология. За избистреното масло нищо не се казва, а то е задължително, за да се получи характерния вкус и аромат.

# 4
  • Мнения: 4 437
Обожавам рецептите ти.Невероятно вкусни,неверотно поднесени.Просто си страхотна.Това ястие ще го направя на сто процента.Мерси   bouquet

# 5
  • Мнения: 1 841
Изглеждат страшно апетитно-златисти и много вкусни.Ще се пробва .Мерси   bouquet

# 6
  • София
  • Мнения: 2 504
Аз пък си мислех, че картофите по лионски са със сметана newsm78 ooooh!. Така ги сервират в едно квартално заведение. Как само си преиначават нещата...ей.
Тази рецепта много ми допада и ще я пробвам. Също много полезна информация е това за маслото  bouquet

# 7
  • София
  • Мнения: 12 442
А развалят ли се, ако се пържат в обикновено масло?

# 8
  • София
  • Мнения: 603
А развалят ли се, ако се пържат в обикновено масло?

Е не, те се консумират веднага топли, няма как да се развалят. Но може да ти загори маслото при пърженето. А като е минало през процедурата, може да се пържи на висока температура и не загаря.  Peace

# 9
  • Мнения: 2 112
До колкото съм запозната с такова масло готвят най-много в Индия и му казват "гхи".

# 10
  • край морето
  • Мнения: 3 623
Ох, много апетитно изглеждат тези картофки и в комбинацията с този лук - направо разкош  Wink
Ще ги пробвам  Peace

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 283
Цецето, ама страхотно изглеждат бееееееееее  #Crazy

# 12
  • weltweit
  • Мнения: 6 300
Ооох, много добре изглеждат, потече ми лигичката  Blush
Ще се пробват тези дни  Crazy

# 13
  • София
  • Мнения: 3 543
Страхотно, страхотно....Ще се пробва макар,че малко сложничко ми се вижда за моите кулинарни способности Simple Smile

# 14
  • En un lugar de La Mancha...
  • Мнения: 284
Уф,наистина имат страхотен вид,а това за маслото не бях го чувала до сега.Ще се пробват задължително Peace.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт