Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Ettlingen, DE
 • Мнения: 1 002
Знам че има отделна тема, но там съм писала и не получавам отговор почти никога.
Ако искате я трийте или местете.
Проблема ми е че почнах работа към фирма преди 1 месец. До тогава бях майчинство и понеже бях САМООСИГУРЯВАЩО се лице, парите ми ги плащаше НОИ. Сега ми казват от фирмата че не могат да ми дават 50% а трябва НОИ да си продълйава да ми ги плаща.
Да но от там ми казват че след като сум на трудов договор работодалетя трябва да ми ги плаща. В крайна сметка аз не получавам нищо, а имам право на 50% още 1 година.
Кажете ми какво да правя, ако не успея да постигна нещо, какво ще ми струва като усилия да съдя държавата. Писна ми от простотии в тази държава, крайно време е това всичко да приключи, на мен ми писна да си мълча и стоя.

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 13:35 от zayo

# 1
 • Мнения: 641
Не мога да разбера как самоосигуряващо се лице и трудов договор? Поясни малко.

По трудов договор от2007г.майчинството се изплаща от нои.Майчинство от 2006г. се изплаща от работодателя.

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 13:04 от nanivt

# 2
 • София
 • Мнения: 690
Би трябвало парите да ти ги изплащат директно от НОИ. Това е от 2007г. завареното положение от преди това се изплаща от работодателя. Ти след като започваш сега работа при работодателя значи си по новия закон и парите трябва да ти ги изплащат от НОИ.

Това е което аз знам, ако греша нека ме поправят по-вещите.

# 3
 • Ettlingen, DE
 • Мнения: 1 002
Ще поясня. На трудов договор съм от декември 2007. В майчинство съм от 2005 година, когато се роди първтото ми дете. Както виждате, децата ми нямат 2 години разлика. В майчинство излязох като самоосигуряващо се лице, сега вече не съм такава, а съм си на трудож договор. Т.е. прекъснах си свободната практика

И чакайте сега, какво означава че се плаща от нои, че аз трябва всеки месец да тичам до нои да си ги изисквам ли? Вуз основа на ккаво обаче? На ккави документи?

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 13:33 от zayo

# 4
 • Мнения: 641
http://www.noi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm

Чл.14.(2) Самоосигуряващите се лица, осигурените лица по чл. 12 и лицата по чл. 13 представят декларация по образец съгласно приложение № 12 и приложените към нея документи в съответното ТП на НОИ в 7-дневен срок от промяна на обстоятелствата. Съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества, представят декларацията по реда на ал. 1 на дружеството, чрез което се осигуряват

http://www.noi.bg/content/laws/kodeks/kd1h4.html#kd1h4ch40
Чл.53.(5) (Нова - ДВ, бр.  105 от 2006 г.) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.


"Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., бр. 112 от 2003 г., бр. 105 от 2006 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.

http://nedev.biz/index.php?option=com_content&task=view& … 1&Itemid=1054
       " Паричните обезщетения за временна неработоспособност трудоустрояване, бременност и раждане и отглеждане на малко дете се изчисляват и изплащат от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ).    "

    "От съответното ТП на НОИ се изчисляват и изплащат и паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане на осигурените лица, за периодите след приключване на производство по ликвидация или прекратяване на осигурителя, ако те са придобили право за получаването им преди ликвидацията или прекратяването на осигурителя. От съответното ТП на НОИ на тези лица се изчисляват и изплащат и паричните обезщетения за временна неработоспособност, настъпила в двумесечен срок от прекратяване на правоотношениято им. "
   
Според мен иди пак в НОИ и обясни хуууубавичко твоят случай.Мисля,че някой не те е изслушал хубаво.Ако пред това си била при този работодател той трябва да извести,че се връщаш на работа.Но в този случай мисля,че НОИ трябва да продължи с изплащането.

Задължението на работодателят ти е да ти внася осигуровките.И все пак НОИ има последната дума. #2gunfire

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 16:15 от nanivt

# 5
 • София
 • Мнения: 690
Досега откъде си си вземала обещетението от 180 лв.? Ако е от работодателя значи от него ще си вземаш и 50те%, а той ще си ги тегли от НОИ. Ако е от НОИ те ще продължават да ти ги изплащат. Документи се подават еднократно (някакви молби и декларации бяха).

# 6
 • Ettlingen, DE
 • Мнения: 1 002
Благодаря ти nanivt! Мисля ч;е сега ми е по-ясно  Hug Hug

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт