Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Русе

Мнения: 298
Как?Имам маслини,набрани от дърво.Изсиднах ги във вода,за да им се махне горчилката.Как да ги съхраня,в каква саламура?По пътя на логиката - вода,сол,дафинов лист и олио...Някой ако знае точно нека вземе отношение Hug
Цитирай


Мнения: 8 573
Погледни тук, може би ще ти помогне.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Да махнеш горчилката на маслините не означава, че са готови за консумация Wink. Измиваш ги и ги слагаш в съд (буркан, бидон, леген), след което ги заливаш с вода със сол. На кило маслини около чаша и половина морска сол(зависи от сорта маслини). Покриваш съда и го оставяш на прохладно място. След минимум месец и половина ги опитваш, (този период може да е и шест месеца) ако ти се сторят готови (зависи как ги харесвате по-горчиви или не) ги измиваш отново и ги връщаш в съда, след това ги заливаш със зехтин (не друг вид мазнина). Колкото повече стоят в зехтина толкова по-вкусни стават.
Това е само един от многото начини за консервиране на маслини, така ги прави свекър ми. Иначе има и варианти с вода, сол, оцет; вода, сол, лимонови резени; в промишлени условия съкращават процеса на зреене до седмица, но използват солна киселина.
Трябва да се знае, че в зехтина маслините не зреят т.е. ако си ги извадила от маринатата горчиви, такива ще си останат, дори да ги държиш година в зехтин. Желателно е съдовете с вече готовите маслини да не държат в хладилник, защото в зехтина се получава неприятна утайка.
Надявам се да съм била полезна.

П.С в някои краища на Гърция слагат подправки в зехтина- риган, δεντρολίβανο, θυμάρι (за съжаление тези две подправки не ги знам как са на български Embarassed)
« Последна редакция: сб, 02 фев 2008, 16:25 от Тeopr »
Цитирай

Русе

Мнения: 298
Благодаря,упътихте ме!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.