Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 фев. 2008, 17:09 ч.

На ринга Новият срещу Старият свят...за Америката и Европата да се посдърпаме

 • 12 742
 • 243
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 932
Породена от темата за реализацията в чужбина и с цел Неоспамване на въпросната тема,
пускам отделно дискусията:

Къде смятате, че е по-лесно да се реализира човек? Естествено защо?
Какви са кусурите и НЕкусурите на двата свята? Чак толкова ли са различни или ние ставаме различни в тях?
Къде бихте предпочели да сте на този етап?

Темата е за мнения, впечатления,  очаквания, разочарования, за хора живяли-неживяли, чули-недочули, изобщо за всеки, който има мнение по темата.

Ще се включа по-късно с моите отговори, че шейната ме зове...40 см сняг към недостатъците ли е  newsm78

# 1
 • Мнения: 6 167
От Щатите са ми интересни само 2-3 места. Мисля, че в САЩ реализацията е по-лесна. Имат си  сертификации, лицензи, приравнявания за всичко, покриваш норматива и се хвърляш в морето да плуваш с останалите.
От друга страна тръпки ме побиват от здравната им система. И за социалната не съм чувала похвални неща.
В този смисъл не им завиждам. Но пък е евтиния. И тн.

# 2
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 586
В Новият свят е много по-лесно, защото голям процент от хората са едва първо, второ поколение там. Не се гледа ( според мои наблюдения) от къде си, а какво можеш. Шансовете за реализация са по-големи и по-лесни.

От друга страна си е друго в старата Европа. Историята, изградената с векове култура и т.н. Затова и не ме влече Америка. Бих искала отново да отида там, но заради хората, които познавам и природата. А и заради пазаруването  Wink Голям рай....Но голям материализъм те обхваща поради факта, че има  толкова много неща и на толкова достъпни цени....( или поне при мен беше така).

# 3
 • Мнения: 7 914
аз Новия свят не съм го посещавала... все още Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 3 932
Европата, старата...прекрасна архитектура, райски кафенца, кухня един път, история, музеи...с удоволствие бих изкарала 1-2 месеца ваканцийка.
Хората, европейците.... усмихнати, приветливи, отзивчиви, дакато разговорът не придобие по-ангажиращ елемент, който рязко променя поведението и разговорът започва да върви все по-трудно и по-трудно...
Реализацията...имам чувството, че ме гледат в очите и ми казват "знам ви аз вас...", но със сигурност получиш ли шанс за изява и докажеш ли способности, нещата се променят към по-добро. Дет' се вика, по дрехите посрещат, по ъкъла изпращат...

Хамериката, новата...архутектурна фантазия, сведена до минимум, доста мизерни ресторантчета и кафета (поне пречупени през моята призма на европеец), кич в мнозинството от тях.
Кухнята? Поне тук в Кебек най ценен е "Путинът", който се свежда до пържени картофки поляти със сос ББКю и малко кашкавал отгоре  Rolling Eyes, виж парковете са впечатляващи, народът масово се изнася навън щом стане малко по-поносимо в температурно отношение. Много забавления се органоизират на открито за децата, детските градини са с много добра образователна програма, площадки, дал господ, чистичко е...
Магазините, прекрасни, развиващи до безкрай консумационното чувство на средният американец, особено пръскащи се по обръчите, когато навън е студено и няма ??? какво да се прави.
Климатът, ех...свиква се, сега сме с 30-тина см сняг, може и по-добре, но не е болка за умиране.
Работата...бол. Естествено недоверчиви са към чужбинския тр. стаж, както казва една колежка "колкото по-отдалече идваш, толкова повече лъжеш".
Но пък те приемат без предубеждение...от теб се иска само да се докажеш. Естествено, трудничко е с всичките му сертификати и тапии дето ти се искат, но не е невъзможно и става за относително кратко време.

Малко се поолях, но ми олекна  Mr. Green

# 5
 • Мнения: 3 521
В Новият...но пък Еврпа си е...почти вкъщи Laughing.

# 6
 • DE
 • Мнения: 7 811
Ще повторя някой, но все пак:
Новият свят - Живот обърнат към работата, парите, бизнеса. Свръхконсуматорско общество. Лоша здравна и социална система, малко отпуски, почивки, свободно време. Лесна реализаця и адаптация, лесни контакти, много шарен свят. Рай за пазаруващия - има всичко и е достъпно. Огромни разстояния, огромни мащаби, огромен размах. Отлични възможности за добро образование и преквалификация. Работа - много и всякаква.
Европа - много различна, но пък и единна в многообразието си. Живот обърнат към семейството и общността. Хората са затворени, подозрителни към външния. Трудна адаптацуя, трудна реализация. Култура, традициии, снобизъм, високомерие. Сравнително добра здравна и социална политика в различните държави. Прилични отпуски. Работа - много, ама никой не си дава зор. Чужденецът си е чужденец, дори и след няколко поколения. Спокойствие, ред, бюрокрация.

И последно - да натъртя - обобщенията са глупаво нещо. Току-що спретнах едно такова.

# 7
Мечтаех за Канада,но ще се озова в Европа.За нас тя е по-доброто място поне засега.А и полетите са само няколко часа,което означава възможност за по-често прибиране в БГ ,а и сняг в Канада бррррррр,може би с годините не ме влече студеният климат на Канада.Сорри,но -30 си е -30.Иначе съм съгласна,че се правят пари,но ситурно и бързо се харчат.

# 8
 • Мнения: 1 129
Не мога да сравнявам, все пак имам директни наблюдения само за Европата.
В А мериката здравната им система била лоша, но пък живота бил по евтин newsm78
Ами от спестеното в супера, бензина или от спестеното от по ниските данъци в сравнение с Европа хората
могат да си направят застраховки и пак същото, не е ли така?
Тук здравната и социалната система са такива защото се плащат повече данъци искаш, нейскаш.
За мен Европа беше по добрия вариянт, все пак съм по близо до баба, която е вече на възраст.
А пък и честно, никога не ме е влечала Америката и не знам точно защо.Дори и за туризъм.Но пък съм сигурна,
че някога ще си променя мнението Mr. Green

# 9
 • Мнения: 3 932
Ще повторя някой, но все пак:
Новият свят - Живот обърнат към работата, парите, бизнеса. Свръхконсуматорско общество. Лоша здравна и социална система, малко отпуски, почивки, свободно време. .

Тук за съжаление си права, като цяло е така, но в Канада имаме предимството здравната система да е безплатна...виж, за качеството на обслужване има 101 мнения. А пук отпуската е според зависи, тъй като тук 70% от предприятията са синдикализирани, нещата не стоят така навсякъде, много модерно е да се говори за съчетаване на работата и личния живот. За да не съм голословна, в нашта фирма (която в никакъв случай не е частен случай, не е и правило де) имаме 4 седмици ваканция, 9 дни платени болнични и 1един платен ден за нещо си...

Работното време е флекс, т.е. правиш 35 часа на седмица и си ОК.

# 10
 • Мнения: 3 367
..разлики има,спор няма; но все сме хора,навсякъде има и тъга,и смях и добро и лошо;за мен всеки си го прави,където и да са някои хора оцеляват и се усмихват,други се цупят и критикуват..в този сми не ми е толкова полярно,1 нещо което за мен е огромна разлика е пощта,мащабите и разстоянията..

# 11
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 586
Имам братовчед, който живее в Канада. Веднага след пристигането там започна работа, както и жена му. Е, с връзки, но все пак имаше работа. Ако беше дошъл тук нямаше да стане толкова бързо...

Това, което на мен ми хареса, когато бях там беше колко отворени са хората към непознатите. И проявяваха голям интерес: какво правя там, от къде съм и т.н. Може и в Европа да има държави, където е така ( за Англия сестра ми все казва, че е така). но определено ми липсва тук.

# 12
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Къде смятате, че е по-лесно да се реализира човек? Естествено защо?

Навсякъде има трудности на определен етап. Ако езиковата бариера не е проблем, значи трудностите са много по-малко. Разбира се, трябва да има и в какво да се реализираш. А и всеки има различно разбиране за реализацията - един - да си работи по това, което е завършил, друг - да мие чинии в луксозен ресторант.Какви са кусурите и НЕкусурите на двата свята? Чак толкова ли са различни или ние ставаме различни в тях?
Къде бихте предпочели да сте на този етап?

Във единия свят все още не съм била, за там мнението ми е "чула съм от ..." Би трябвало да е по-лесно отвъд голямата вода в отношенията между хората - там болшинството са от някъде. За минусите - чувала съм за осигуровките и здр.система.
В Европата - ние сме осиновеното дете. Едно е примерно във Франция да кажеш, че си испанец, друго е да кажеш, че си българин. Има проблеми с дискриминацията, затова като гъби след дъжд се появяват все нови и нови закони против нея. С навлизането на все повече имигранти, заплатите падат. Нормално, но и неприятно.

За предпочитания - харесва си ми Европата.


40 см сняг към недостатъците ли е  newsm78

Мне Mr. Green, ако през лятото термометъра ти показва 48 градуса на сянка. Въпрос на гледна точка. Тук ако падне 2 см сняг, движението спира и се обявява бедствено положение (малко в сферата на шегата, разбира се, но не е далеч от истината).

# 13
 • Мнения: 2 221

Къде смятате, че е по-лесно да се реализира човек? Естествено защо?
САЩ.Страна "изградена" от емигранти.След дежурното "как се казваш" идва,"а от къде си ориджинъли?"...всички са настроени ,привидно,добре към емигранти,дори и системата,силни акценти,беден език...Имам чувството,че няма да е така вече...ще се казва "беше по-лесно в Щатите".За сега,обаче,все още е.

Какви са кусурите и НЕкусурите на двата свята? Чак толкова ли са различни или ние ставаме различни в тях?
 Различията са осезаеми.Два свята-две различни култури.Неписано търкане- "ние (Европа) сме стария свят,култура,когато ние сме правили това,оня континент не е бил открит"...дъра-бъра...всички сме слушали изтърканат плоча.За голям кусур м/у емиграция  в Щатите и Европа отчитам разстоянието.Ако бях някъде в Европа за 2 часа,срещу 50 евро,или нещо такова съм си в БГ,а сега...за 1 час път,ще се озова в друга държава,друг свят,други хора,нова култура,а тук 1 час пътувам до едни от приятелите си."Чак толкова ли са различни или ние ставаме различни в тях"-и от двете по-малко и става манджата....идват разногласията...попадаме в категорията "тия откакто заминаха в чужбина..."нататък не ми се пише.

Къде бихте предпочели да сте на този етап?
Някъде на топло.

# 14
 • Мнения: 4 356
тук може да отговори само някой живял и на двете места достатъчно дълго време
иначе ние тук само си чешем клавиатурите  с ЕЖК (Една Жена Каза) или какво ни показа Холивуд

но е факт, че на мен Скандинавия много ми харесва, НО има доста скандинавци емигрирали в САЩ и са много доволни и после говорят с подигравка за тук
НО те са от хай-класата
с много високи доходи
и им харесва да не плащат такива данъци като тук

та монетата има много страни

ТинаХрис, ние до БГ пътуваме цял ден
сменяме поне 3 полета
и НЕ, не струва 50 евро, а 500 на човек
въпреки че сме в Европата

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт